lekka - 5765 przepisów (strona:18/385)

Miętowo- truskawkowe ptasie mleczko 187

wieku ( tym trudniej jest im coś wybrać i kupić). Po za tym ceny zabawek dla dzieci są straszne. Jeśli bym chciała kupić jakąś fajną, porządną zabawkę to lekką ręka musiałabym wydać około 100 zł a jeśli mam kilka dzieci do obdarowania? A i tutaj zaczyna się problem. Nie rozumiem tej polityki niby wszyscy chcą żeby rodziło się więcej dzieci(...)śmietany 30% 50 ml likieru miętowego  4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru owoce do dekoracji Wykonanie: Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i czekamy aż lekko zacznie tężeć wtedy możemy przystąpić do robienia ptasiego mleczka. Śmietana powinna być schłodzona w lodówce  wtedy szybciej będzie się nam ubijać. Taką śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka krabowa 383

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na bardzo fajną, lekką sałatkę z paluszkami krabowymi. Sałatkę poleciła nam znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 6 Składniki:   ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego

Kolizje Smaków
Rolada z nutellą 171

puszystość. Mase przekładamy do wyłożonej papierem formy do pieczeni. Pieczemy ok 12-15 minut w 180 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy ręcznik kuchenny, który rozkładamy na stole i posypujemy lekko cukrem waniliowym. Ciasto po upieczeniu przekładamy do góry nogami na ręcznik kuchenny, zdejmujemy papier i zawijamy roladę wzdłuż krótszego boku. Czekamy ok 10-15 minut do lekkiego ostygnięcia.  Podczas(...)czekania możemy przygotować krem, wystarczy zmiksować serek z nutellą.  Lekko ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy, zdejmujemy z ręczniczka, smarujemy kremem i znów zawijamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem nakładamy polewę: masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas miesając. Następnie łopatką nakładamy do roladę. My posypałyśmy jeszcze z wierzchu wiórkami kokosowymi, które są miłym kontrastem

Kolizje Smaków
Brownie 165

Dzisiaj propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki:  Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła(...)stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego

Kolizje Smaków
Sałatka z melonem i szynką parmeńską 263

Lato to czas kiedy mamy ochotę na lekkie orzeźwiające posiłki. Sałatka z melonem i szynką parmeńską to jedna z takich przekąsek, która smakuje tylko w pełnym słońcu najlepiej w towarzystwie czerwonego wina.  Lekka, smaczna i przypominająca włoskie pola winorośli oraz słońce Toskanii... hmm  Składniki: Opakowanie szynki parmeńskiej (5 plastrów) ¼ melona z lodówki Garść liści szpinaku/rukoli Szpinak myjemy

Kolizje Smaków
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 168

domu, nie wiedziałam jak je przygotować, kojarzyły mi się z bardzo wyrafinowanym daniem z eleganckich restauracji. W jak wielkim byłam błędzie! Gdy ich wreszcie spróbowałam. okazały się niezwykle smacznym, lekkim i chrupiącym warzywem, które lubię przygotowywać w jak najprostszy sposób . A póki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi(...)Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, dlatego to świetny pomysł na lekką kolację. Tak więc zapraszam na przepis... Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni" Dla 2 osób Składniki: pęczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 174

Dzień dobry, Dziś chciałam was zainspirować do przygotowania lekkich i aromatycznych dań z naszej poczciwej fasolki szparagowej. Dań, w których nie będzie ona jedynie dodatkiem, ale będzie grała główne skrzypce. Tak właśnie fasolkę szparagową traktuje się w kuchni śródziemnomorskiej, czego efektem są potrawy idealne do letniego menu . Co ważne, nie rozgotowuje się jej, lecz jada jędrną i chrupiącą. Myślę(...)Wright " Mediterranean Vegetables ". Moja sałatka Według mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny patent. Sałatka jest lekka, chrupiąca i jakaś taka elegancka:) Wyrazisty smak suszonych pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka pietruszki i smak octowej cebulki. Myślę, że danie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub pomysł

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 231

Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością(...)piekarniku, posypane przyprawami. Źródło: Wiki Chlebki pita - przepis Pity według poniższego przepisu wyszły świetne - bardzo smaczne i puszyste. Piekłam je 5 minut, zamiast rekomendowanych 3, gdyż wolę, aby się lekko przypiekły. Większość pit ładnie się napowietrzyła i wewnątrz powstała kieszeń, którą mogłam napełnić nadzieniem. na podstawie przepisu z bloga Filozofia smaku , z moimi modyfikacjami na 8 chlebków czas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 144

nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące . Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem.  Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne .  Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się Wam skomplikowane , naprawdę(...)się brązowe, dlatego bądź uważny i nie zostawiaj rondelka bez nadzoru. Gotowe masło przecedź przez podwójnie zwiniętą gazę ułożoną na sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj. Lekko ubij białka - nie na sztywno, tylko do momentu uzyskania "lekkiej chmurki". Dodawaj białka do masy w trzech porcjach - za każdym razem wmieszając je w ciasto łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 177

kubeczkach, woda, chlebek do podgryzania i jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor(...)nosa przy kubku zbyt długo , gdyż nasz nos się wtedy przyzwyczai i przestaniemy wyczuwać nowe zapachy. Stąd ta cała zabawa:) Powinniśmy wyczuć nuty balsamiczne, aromaty owocowe o różnym natężeniu (lekko, średnio i mocno owocowe) oraz różne aromaty warzywne (zielony pomidor, karczoch, migdał, pieprz, aromat trawiasty itd - ja wyczuwam tylko trawiasty, pomidor albo warzywny:)). 4. Teraz przechodzimy do smakowania. Nabieramy niewielką

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 191

nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem, np. lekko musującym Prosecco .  Te roladki urzekły mnie swoim wyglądem. Przypominają urocze, dwukolorowe ślimaczki kryjące przepyszne wnętrze. Dlatego najlepiej poszukać do nich cukinii w zielonym i żółtym kolorze.  Jak ujął(...)zmiękły.  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszaj oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku i pieprzem. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i skrop marynatą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 - 15 min., aż lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Możesz je wstawić do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 193

prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego(...)kawałki długości kciuka 400 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki (u mnie miniaturowe pomidory malinowe, pokrojone na ćwiartki) 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2-3 kromki lekko czerstwego białego chleba pokruszonego 3,5 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 ząbki czosnku, rozgniecione 1 łyżka czerwonego octu winnego sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 180

żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam również cebulę, aromatyczną bazylię i sporo pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zapraszam zatem na lekki obiad w letnim klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania! Do przygotowania dzisiejszej sałatki zainspirowała mnie Joyce Goldstein, autorka kilku książek(...)sobie w stanie wyobrazić, że w połączeniu ze słodkim, letnim pomidorem (który przecież też jest owocem) mogą mi zasmakować.  Myślę, że najlepiej do tej sałatki nadają się brzoskwinie lekko twarde i jędrne , nie bardzo słodkie. Aby pełniej skomponowały się z pozostałymi składnikami dania, najlepiej obrać je ze skórki i pokroić w nieduże kawałki. Brzoskwinie zaskakująco dobrze komponują się

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy keczup 144

Powiem wam , że domowy keczup to jest to. Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy, lekko słodki, lekko kwaśny, z lekką korzenną nutą. I przede wszystkim zdrowy, nie do porównania z kupnymi. A wszystkim, którzy się boją, że to trudne zadanie oświadczam zdecydowanie, że nie. Wystarczy trochę chęci i czasu. A radość z domowego keczupu, gdy zasmakuje waszym bliskim będzie nie do opisania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne ze szpinakiem 413

szkl. mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Sos beszamelowy 1. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać mąkę, listek laurowy i gotować ok. 2 minut aż sos nabierze lekko brązowego koloru. 2. Stopniowo dodawać mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia. Nadzienie(...)kolejne warstwy zapiekanki (gdy tego nie zrobimy makaron nam się sklei). 2. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem. Wylewamy sos beszamelowy tak by przykrył dno. Na to wykładamy plastry makaronu lekko zatapiając je w sosie. Na pierwszą warstwę makarony wykładamy połowę nadzienia szpinakowego, następnie starty ser Gouda. I kolejno warstwy: makaron, szpinak, ser Gouda , beszamel, makaron i na końcu ser Gouda

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania