lekka - 5765 przepisów (strona:9/385)

Zapiekanka chłopska 225

można opisać zaproponowane przeze mnie dzisiaj danie. Inspiracją do jego przygotowania były pieczonki jurajskie przygotowywane w żeliwnym garze na ognisku. Ale w domu, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, przy lekkiej modyfikacji składników danie też jest bardzo smaczne, choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem(...)obraniu pokroiłem w plasterki o tej samej grubości, co seler i burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem z łupin, po czym lekko rozgniotłem je nożem i grubo posiekałem. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowałem oliwą i na jego dnie ułożyłem warstwę ziemniaków. Ziemniaki te lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami

Wyprawy kulinarne
Szarlotka 238

ćwiartki, wykroić gniazda nasienne - każą ćwiartkę przekroić na pół, pokroić w cienkie plasterki - na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać potrząsając za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje - do karmelu dodać pokrojone jabłka, wymieszać, smażyć przez kilka minut na małym ogniu, aż jabłka zmiękną - gdy jabłka lekko się zezłocą, zdjąć je z palnika, ostudzić - formę wyłożyć papierem(...)pieczenia - schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części, jedną schować ponownie do lodówki, drugą wyłożyć na dno formy (rozciągam lekko ciasto, układam na dnie formy i wylepiam dłonią całe dno), nakłuć widelcem - na cieście równomiernie rozprowadzić cienką warstwę mąki ziemniaczanej - ciasto posypać połową cynamonu, wyłożyć ostudzone jabłka, wyrównać, posypać resztą cynamonu - przygotować kawałek papieru do pieczenia wielkości formy - wyjąć

Smakołyki Bereniki
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 233

amoniakiem Dodać masło i posiekać jak najszybciej nożem Cukier utrzeć z żółtakami (w misce) i dodać do mąki - połączyć rękoma Dodać do tego śmietanę i mokrymi rękoma zarobić lekko ciasto Ciasto rozwałkować według okrągłej formy i przełożyć do pieczenia Piec w temp. 200 - 220 stopni C przez  około 20 min Moje kruche piekłam w prodiżu około(...)lekkiego zarumienienia Można wokół ciasta kruchego wycisnąć wąski pasek ciasta ptysiowego, brzeg ciasta będzie wyższy, ale według mnie nie jest to konieczne. Jako, że nie podano jak upiec ciasto kruche, skorzystałam z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Tam znalazłam taki jak Wam podałam. Składniki na ciasto ptysiowe: 140  gram mąki pszennej szczypta soli 4 lekko ubite jajka

Proste Potrawy
Jak zrobić polewę czekoladową 189

polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią   polałam polewą z użyciem kakao. Składniki : 4 łyżki kakao 3-4 łyżki gorącej wody 12 dag cukru pudru łyżka masła Przygotowanie : Kakao zmieszałam(...)Postawiłam na ogniu i cały czas mieszałam do momentu, aż masa się zagęściła Gorącą polewę polałam ciasto. Ta zawiera żelatynę i przez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem. Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków . Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje. 4 łyżki cukru kryształu

Proste Potrawy
"Parowe" z czekoladą i jogurtem 148

Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową cukru, i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka wkruszyć drożdże, posypać pozostałym cukrem i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie(...)elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Kroić na kawałki, rozciągać palcami na krążki. Każdy krążek nadziewać nutellą, formować kulki wielkości małego jabłka, lekko spłaszczyć. Uformowane kluski pozostawić na kilkanaście minut aby trochę podrosły, następnie gotować partiami na parze pod przykryciem ok. 15 minut

Praktyczna pl
Puszyste rogaliki drożdżowe 158

łyżki cukru mąka krupczatka do podsypywania W naczyniu wymieszać mąkę z solą i 2 łyżkami cukru. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać je 1 łyżką cukru. Wymieszać mleko z wodą, lekko podgrzać. Połowę płynu wylać na drożdże, lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wybić jajka. Łyżeczką albo skorupką oddzielić oddzielić ok. 1/3 z jednego jajka i odłożyć do miseczki(...)rękami) koło, przekroić na 8 części. Odłożoną część jajka wymieszać z 3 łyżkami mleka. Na talerzyk wysypać 3 łyżki cukru. Na brzegu każdego kawałka ciasta położyć trochę marmolady, lekko wgnieść, zawijać rogaliki. Każdy rogalik smarować z wierzchu mieszaniną mleka i jajka, następnie zamaczać w cukrze. Ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem. Gdy rogale lekko podrosną upiec w temp. 175 stopni

Praktyczna pl
Bułeczki Maślane 135

jajka 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 3 łyżki mleka Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy cukier i sól. Robimy dołeczek, wlewamy rozpuszczone w 50 ml letniego mleka drożdże, zasypujemy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny nam się spienić. Następnie dodajemy pozostałe letnie mleko, ciepłe rozpuszczone masło i jajka. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy(...)przykryciem na około 1,5-2 h do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, lekko podsypując mąką formujemy około 15-16 jednakowych kawałków. Lekko je rolujemy, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i bardzo lekko je spłaszczamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 15-30 minut do napuszenia się. Następnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i pieczemy około

Made By Mom And Son
Bukiet sałat z serem i miętą 182

dlatego musiałam coś z nią zrobić. Tym razem powstała pyszna i bardzo lekka sałatka z małym mięsnym akcentem:) Do tego odrobina chudego sera i aromatyczna świeża mięta... Idealna lekka kolacja gotowa w pięć minut! Składniki: mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona, 150g białego chudego sera, 250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek, pęczek świeżej mięty, 4 łyżki oliwy

Z miłości do słodkości
Lasagne rodem z Włoch 191

soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od posiekania cebuli w drobną kostkę. Na patelnię wylałem około 2 łyżek oliwy i po jej podgrzaniu dodałem do niej posiekaną cebulę. Po jej lekkim zeszkleniu dodałem niewielką drobno posiekaną papryczkę chili oraz 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażałem na średnim ogniu przez około 3 minuty, po czym dodałem na patelnię mięso mielone(...)podgrzewałem aż do jego lekkiego przyrumienienia, uważając, aby nie zbrylało się ono w większe kawałki. Kiedy mięso zaczęło nabierać lekko rumianego koloru dodałem zawartość 1 puszki pomidorów, 1 łyżkę octu balsamicznego, 3 szczypty oregano, szczyptę tymianku i szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 179

świąteczno - noworocznym obżarstwie czas przygotować coś lekkiego, żeby dać odpocząć spracowanym trzewiom. Z lekkim i smacznym jedzeniem nieodparcie kojarzy się kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych(...)ząbki czosnku. W głębokiej patelni (ja używam patelni typu wok) niezbyt mocno rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem do niej pokrojoną cebulę. Po chwili, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek, a zaraz po nim pokrojonego kurczaka wraz z marynatą. Całość smażyłem na średnim ogniu, aż mięso kurczaka straciło swój różowawy kolor i stało się białe. Wówczas

Wyprawy kulinarne
Meksykańskie tacos con carne 244

części. Każdą z części cienko rozwałkowałem starając się uzyskać jak najbardziej okrągły kształt placków, a następnie smażyłem placki na płaskiej, mocno rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż do ich lekkiego przyrumienienia się - po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki pozostawiłem do wystygnięcia. Następnie przygotowałem sos z awokado inspirowany meksykańskim sosem guacamole. Dojrzałe awokado przekroiłem na pół, wyjąłem(...)wymieszaniu odstawiłem do lodówki. Pozostałą część papryczki chili wraz z pestkami, 2 szalotki i 2 ząbki czosnku drobno posiekałem. 2 kolby kukurydzy umieściłem na grillu i podpiekałem je do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. W moździerzu roztarłem pół łyżeczki kminu rzymskiego i pół łyżeczki pieprzu cytrynowego. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem szalotkę z czosnkiem i chili

Wyprawy kulinarne
Tarta z malinami 145

kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma, z miejsc gdzie jest nadmiar ciasta należy przekleić je do miejsc, gdzie jest(...)góry i dołu. Po rozgrzaniu piekarnika umieściłem w nim wyjęte bezpośrednio z lodówki ciasto. Ciasto podpiekałem przez 15 minut, po tym czasie wyjąłem je z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestudzenia. Do miseczki wycisnąłem sok z połowy limonki, co którego dodałem 3 duże jaja, 2 torebki (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 376

mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski, aby całe pokryło się przyprawami i odstawiłem do lodówki na godzinę. Obrane marchewki(...)pietruszkę pokroiłem w dość grube (około pół centymetra) lekko ukośne plastry. Selera obrałem i również pokroiłem w plastry o takiej grubość. Cebule pokroiłem w grube piórka, czosnek w grube plastry, podobnie jak pora. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej czosnek i cebulę, kiedy cebula zrobiła się lekko szklista dodałem marchewkę, pietruszkę i selera. Całość podsmażałem około

Wyprawy kulinarne
Ptasie mleczko w trzech kolorach i Wedel może się schować!:) 296

bardzo często robiła je jak byłam mała. Zawsze przygotowywała gościom deser w dużej tortownicy a dla mnie w szklance (takie wyróżnienie niby?:D) Bardzo lubiłam ten deser, był lekki owocowy a co ciekawie za każdym razem można było komponować z niego różne kolory i nigdy się nie nudził:)  Jak sobie przypomnę gdy mama ręcznie ubijała śmietanę i dodawała(...)studzimy i następnie pokrywamy go dżemem np. porzeczkowym ( najlepiej żeby nie był zbyt słodki) Galaretkę rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dzielimy ją równie w trzech miseczkach. Do pierwszej dodajemy rozpuszczoną żelatynę  i 2 łyżeczki cukru pudru, układamy masę na biszkopcie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 311

kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za przygotowanie słodkości. Brownie wyszło wspaniałe. Doskonale wilgotne, chrupiące orzechy, gdzieniegdzie kawałki czekolady i ten aromatyczny zapach kawy- rozkosz dla podniebienia. Do tego lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam. Wspaniałe ciasto dla fanów brownie jak również dla tych, którzy jeszcze brownie nie próbowali – pokochacie(...)wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 ml śmietany kremówki (36%) 400 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 6 łyżek cukru pudru Śmietanę, serek i cukier

Made By Mom And Son