lekka - 5765 przepisów (strona:14/385)

Domowy Twix. 425

czekolady Przygotowanie:  W rondelku łączymy masło, cukier trzcinowy, prosty cukier, miód, mleko i gotujemy wszystko na małym ogniu przez ok. 20 min do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Karmel lekko studzimy, będzie się wydawał zbyt płynny, ale po zastygnięciu zmieni swoją konsystencję.  W formie wyłożonej papierem do pieczenia (25x 25 cm) układamy pierwszą warstwę herbatników, polewamy lekko karmelem(...)układamy drugą warstwę herbatników (nie wlewamy dużo karmelu, jedynie lekko skrapiamy nim pierwszą warstwę herbatników, aby ona się połączyła z drugą warstwą herbatników). Wlewamy pozostały karmel i odstawiamy na 1 godzinę do całkowitego wystygnięcia, następnie studzimy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.  W kąpieli wodnej topimy czekoladę, a ostudzone ciasto kroimy na paluszki przypominające batoniki Twix. Batoniki zanurzamy lub polewamy

Kuchnia Łukasza
Cycek teściowej… 771

proszku do pieczenia ¾ szk mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.Wlać na formę do pieczenia.Piec w tem 180C ok. 40 minut. Po upieczeniu ciemny biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto makowo – kokosowe ; 5 białek  ½ szkl cukru 10 dag kokosu(...)suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę składników i lekko wymieszać .Piec w 180C przez 40 minut . Masa; 5 żółtek ½ szk kwaśnej śmietany Cukier waniliowy  kostka margaryny 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka Wykonanie:   Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać

Apetyczna babeczka
Paluszki grissini z sezamem 119

drożdży 2/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin plus odrobina do posmarowania, duży wybór znajdziecie na  www.smakipoludnia24.pl   1/2 szklanki sezamu 1. Lekko natłuścić dwie blachy. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić zagłębienie w środku. 2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. Wlać do zagłębienia, dodać oliwę i wyrobić miękkie ciasto. Wyłożyć(...)stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 8-10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne. 3. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posmarować oliwą, przykryć lekko natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło. 4. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wsypać sezam na talerz. Przekroić ciasto na wąskie paski, rozciągać , rolować na długość ok. 30 cm . 5. Tuż

Apetyczna babeczka
Kokosowe bułeczki cukrowe 160

esencji waniliowej 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych  1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. 2. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na lekko oprószoną stolnicę mąką. Lekko zagnieść i podzielić nożem

Apetyczna babeczka
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 145

dynię. Dynia nadaje im naturalnej słodyczy, są obłędne w smaku. :-) Składniki na ok. 20sztuk: - 600g dyni bez skóry (u mnie Hokkaido ze skórą) - 600g obranych ziemniaków - 3 jajka - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Dynię umyć, wydrążyć miękki miąższ (gdy używamy Hokkaido(...)Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki) i smażymy po kilka minut z każdej strony aż się ładnie przyrumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku i serwujemy. Można podawać z dodatkiem ksylitolu, śmietany lub innych dowolnych dodatków. Same

Smaczne Zdrowe
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 161

mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy do momentu aż zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej(...)smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach

ladykitchen
Sałatka z brzoskwiniami i truskawkami. 160

Pyszna, lekka, orzeźwiająca sałatka z spłaszczonymi brzoskwiniami(...)truskawkami, którą uwielbiają wszystkie dzieci, także i dorośli.  W upał nigdy się nie chce ,,ciężkich" sałatek z majonezem lub dużą ilością tłustych składników, a więc pomysł na lekką, letnią, z sezonowych produktów sałatkę jest przed wami. Zapraszam! Składniki: 10 liści sałaty 2 spłaszczone brzoskwinie 15 truskawek Duży pomidor Dressing: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sproszkowanych ziaren

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 416

jako swoiste naczynie. Kroimy cukinię wzdłuż na równe połowy i wydrążamy za pomocą łyżeczki „purchawy” miąższ wraz z pestkami – jego granica jest widoczna gołym okiem, więc najlepiej jest najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą(...)wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu, czas się skróci. Cukinia będzie gotowa, jeśli zmieni jej skórka będzie pomarszczona

Nerds Kitchen
Ciasteczka cytrynowe 871

przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - uformowane ciasteczka piec przez 6-10 minut  (najlepiej po minimalnym czasie pieczenia sprawdzić jedno ciasteczko, czy jest w środku upieczone) - po upieczeniu(...)ciasteczka ostudzić, następnie delikatnie zdjąć z papieru (można podważyć nożem, jeśli lekko się przykleją) - schłodzony krem wyjąć z lodówki - ostudzone ciasteczka smarować na spodzie kremem i składać po dwa razem, lekko dociskając - ciasteczka schłodzić Ciasteczka są niezbyt słodkie, za to mocno cytrynowe, a ich niewielki rozmiar sprawia, że są idealną przekąską i trudno poprzestać na jednej sztuce. Można je przechowywać

Smakołyki Bereniki
Kebab libański 242

smakowałyby również z jogurtowym sosem czosnkowym lub sosem tzatziki, jednak dzisiaj przygotowałem do nich prosty sos sezamowy, podkreślający smak orzechów i przypraw użytych do mięsa. 1/3 szklanki ziaren sezamu lekko uprażyłem na suchej patelni - tak, aby lekko się zarumieniły, następnie przesypałem je do blendera, dodałem szczyptę soli, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy, a następnie zmiksowałem całość(...)sałaty. Sok z połowy cytryny delikatnie posoliłem, przyprawiłem niewielką ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, a następnie dodałem do niego 2 łyżki oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania lekko zawiesistego dressingu, którym polałem sałatę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe kebaby wyłożyłem na talerze, polałem je sosem sezamowym. Obok ułożyłem niewielką ilość sałaty. Podałem z chlebkiem pita

Wyprawy kulinarne
Trufelki z kawą Jacobs 110

łyżki kawy Jacobs  { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać. Do masy serowej dodać lekko przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować by masa się nie zwarzyła

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie,zdrowe,kolorowe... 121

parmezan lub grana padano czosnek masło MASMAL … bo najlepsze jak dla mnie, Wasze kubki smakowe beda Wam wdzieczne ! Wykonianie: Ziemniaki i marchewkę kroimy na części i gotujemy OSOBNO w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Marchewkę wkładamy do szklanego naczynia i wyciskamy 3 ząbki czosnku. Kto lubi, nawet więcej! Zalewamy oliwą z oliwek Monini , dokładamy sporo świeżej bazyli poszarpanej na cząsteczki. Mieszamy(...)przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy ,aby marchewka przeszła oliwą, bazylią i czosnkiem. To ważne. Ziemniaki odcedzamy.Dajemy na patelnie z masłem MASMAL, lekko szczypiorek po wierzchu, kto lubi. Delikatnie obsmażamy. Ziemniaki zrobione w ten sposób na masełku będą smakowały jak młode ziemniaki i będą miały lekko chrupiącą skóreczkę. Wykładamy na talerz ziemniaki, marchewkę, dodajemy pokrojone papryki, trochę ogórka, oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą

Z Kuchni Do Kuchni
Super P ! idzie do szkoły 137

gęsia skórka, dreszczyk emocji, pojwia się na całym ciele!   Tak ...są to wyjątkowe cukierki .. Oblane wysokiej jakości mleczną czekoladą, skrywają w sobie chrupiącego karmelka i owocowe mięciutkie , lekko kwaskowate wnętrze, tak dobre... że niemal natychmiast sięgamy po...karmelka następnego..Za każdym razem po inny przedmiot. Raz po fizykę, raz po matematykę, raz po chemię...choćby nawet tylko

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 144

zjada wszystko umęczona upałami... by potem poczłapać na słynną sjestę i dać kobiecie święty spokój. Mój śp. Teść był typem dość skomplikowanym, gdyż był..typowym Sycylijczykiem. Niech mu ziemia lekką będzie. Miałam do niego szczególną sympatię z kilku powodów. Był twardy i nieugięty jak głaz, ale miał też swoje zdanie, potrafił go bronić ,nawet do zawału serca ... Kochał jeść(...)gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór przy gryzieniu. Acha, wtedy kiedy po rozgryzieniu makaronu, w jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente. Ale ja tam się

Z Kuchni Do Kuchni
Clafoutis czyli klafuti truskawkowe 133

mąki -pół łyżeczki proszku do pieczenia -truskawki -cukier puder do osypania bądz bita śmietana Nastawić piekarnik na 180 st. C (termoobieg) lub 175 stopni w tradycyjnym.. Osuszyć truskawki . Lekko nasmarować naczynie lub naczynka żaroodporne masłem , ja użyłam naczynia  TERMISIL  classic 3.6 L  włożyć do środka owoce.  Cukier ubić z jajami, mąką, mlekiem i aromatem waniliowym(...)proszkiem do pieczenia.Zalać truskawki ciastem, umieśćić w piekarniku i piec ok. 35 minut, aż całość będzie zezłocona i lekko napuszona, a patyczek wbity w środek będzie lekko wilgotny, lecz czysty. Wyjąć z piekarnika, podawać ciepłe, letnie lub w temperaturze pokojowej. Oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Jeśli masz Cooking Chef to ON zrobi wszystko za Ciebie ....postępuj tak- zamocuj trzepaczke

Z Kuchni Do Kuchni