sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno , jogurtowe ciasto z rabarbarem , kruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem , ale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały. Inspiracja Plate(...)łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru 1 czerwona galaretka Wykonanie: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur. Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy
Kulinarne przygody Gatitymoich ukochanych truskawkach teraz na straganach królują jagody. Zapraszam więc na pierwszy w tym sezonie przepis z tymi smacznymi i zdrowymi owocami, czyli na jogurtowy deser z jagodami. Lekki, prosty do zrobienia i niezbyt słodki. W przepisie poniżej, do formowania deseru użyłam kilki plastikowych foremek, ale oczywiście deser możemy zrobić w jednym większym naczyniu. Natomiast wielbicielom słodszych deserów polecam(...)zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia się żelatyny. W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Gdy żelatyna lekko przestygnie, ale będzie jeszcze letnia wlewamy ją do jogurtu miksując, aby nie powstały grudki. W naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę, dodajemy ją następnie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj proponuję lekki obiad w kolorach lata i z aromatami Orientu. Wygrałam w konkursie książkę Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez cały rok". Nie byłabym sobą, gdybym od razu nie musiała przetestować któregoś z jej dań. Tak więc dziś inspirowany Nigellą szafranowy pilaw z kurczaka, idealny na letnią pogodę. Idealny bo jego kolor piękny, typowo letni i słoneczny(...)drugie bo danie jest lekkie z orzeźwiającą nutką cytryny. Jeśli przygotujesz to danie, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania : 45 minut Składniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego
Kulinarne przygody GatitySernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki Masa serowa(...)zostawiamy ją na 2-3 minuty do namoczenia, po czym mieszamy, aż się rozpuści. Ser i jogurt miksujemy w misce razem z cukrem pudrem. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, a następnie wlewamy wszystko do pozostałej masy serowej. Dokładnie miksujemy. Tortownice wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią masę serową. Chowamy
Kulinarne przygody Gatitysię dokładnie rozprowadzi. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą(...)cukier puder i jogurt, miksujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gdy żelatyna lekko przestygnie dodajemy ją do przetartych porzeczek i wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na masę serową i ponownie chowamy do lodówki do całkowitego
Kulinarne przygody Gatitydość krótko i nie suszy się jej w piekarniku, dlatego to wypiek szybszy od pawłowej czy dakłasa. Jest miękka w środku i chrupiąca na brzegach. Idealnie pasuje do niej lekka bita śmietana z dodatkiem mascarpone. Rolada(...)smakuje tak delikatnie, jak wygląda. A całości dopełniają owoce – ja użyłam świeżych jeżyn, ale super sprawdzą się maliny, jagody, porzeczki czy wiśnie (do słodkiej bezy będą najlepiej pasowały lekko kwaskowe owoce lub dżemy). Rolada bezowa: 6 białek jaj w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu szczypta soli Masa: 250 g mascarpone
Poezja smakuzupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna. Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki korzeń, 3 gałązki selera naciowego, 10 ziaren obranego bobu, 1 duża czerwona cebula, 1 garść ziaren zielonego groszku, 10 zielonej fasolki szparagowej, ½ papryczki chili, 5 młodych ziemniaków, liście selera, zielona pietruszka, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony(...)kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykibieżącą wodą ! ) , dodajemy przyprawy i zagotowujemy Od momentu zawrzenia wody po włożeniu wędliny, przestawiamy garnek na jak najmniejszy płomień i gotujemy ją około15 min. Właściwie to woda powinna tylko lekko "pyrkać " Jesli mamy czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki(...)Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego
Proste Potrawypowyżej 20°C. Następuje wtedy intensywna fermentacja. Po tygodniu na powierzchni pojawi się piana i zwietrzały owoc, który durszlakiem zbieramy i usuwamy. Smakujemy roztwór. Musi być lekko słodki. Jeżeli jest mało słodki i fermentacja słabnie to rozpuszczamy 5 kg cukru i dolewamy po 8-10 dniach. Jeżeli fermentacja znów jest słabsza usuwamy (cedzimy lub zlewany) owoce, dodajemy(...)bardzo dobry ). Sposoby doprawienia śliwowicy: 1. Dorabiamy nalewką ze śliwek zasypanych cukrem. 2. Dorabiamy poprzez dodanie nalewki wykonanej z suszonych śliwek zalanych alkoholem. 3. Dobieramy czystą wodą. 4. Dobieramy lekką zapalankę z cukru, kolor lekko złoty 5. Dobieramy do mocy w/g gustu, najlepiej
Proste Potrawyskórki Pokroić na niezbyt drobne kawałki Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować Wtedy wsypać pokrojone jabłka i dobrze, ale ostrożnie wymieszać Dodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzenia Gotować tak długo, aż cukier rozpuści się(...)ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki) Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser :) Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to deser niedrogi
Proste Potrawykapusty 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka 1 średni zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa(...)Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko słodzimy Polewamy wcześniej przygotowanym olejem z cytryną Do 3 łyżek oleju dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i łączymy razem, polewamy i ponownie wszystko razem mieszamy. Biała kapusta zawiera wit. C, K, E i B1, kwas foliowy, potas, błonnik, beta-karoten, mangan, żelazo, kobalt, fluor, chlor, jod. Jedzenie kapusty reguluje
Proste Potrawytrzema łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka w mące wkruszyć drożdże, posypać je łyżką cukru i zalać połową mleka. Drożdże z mlekiem lekko zamieszać. Zostawić na chwilę, aby drożdże ruszyły. Następnie dodać resztę mleka, jajko i wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą wlać roztopioną i ostudzoną margarynę. Chwilę wyrabiać, aby ciasto było gładkie(...)elastyczne. Przykryć pokrywką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyraźnie zwiększy objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Uformować prostokąt (ok.32x25) i wyłożyć do foremki. Ja użyłam dużej blachy z pieca, którą wyłożyłam matą silikonową. Jeżeli nie używamy maty formę trzeba wysmarować tłuszczem. W tym czasie można już włączyć piekarnik
Praktyczna plłyżki cukry. Na środku zrobić zagłębienie, dodać pokruszone drożdże i posypać 1 łyżką cukru. Wodę podgrzać i wymieszać z maślanką. Połowę mieszaniny o letniej temperaturze wylać na drożdże, lekko zamieszać końcem łyżki. Po chwili, gdy drożdże "ruszą", wbić jajko, wlać pozostała część płynu, cukier wanilinowy i zagnieść do połączenia składników. Wlać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Naczynie przykryć i odstawić(...)czasu, aż ciasto podwoi objętość. Jagody umyć i dobrze osączyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Blat posypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, uformować prostokąt (mniej więcej 25x35). Jagody wymieszać z cukrem i od razu rozłożyć na cieście. Ciasto zwinąć w rulon, ułożyć na silikonowej podkładce, następnie nacinać ostrym nożem, tak jak na kromki. Z jednej strony nie docinać do końca
Praktyczna plśrodek posmarować białkiem, a następnie zwijać w ruloniki zaczynając od kółeczka ciasta, które jest na wierzchu. Każdy rulonik przeciąć w poprzek na dwie części (powstaną dwie różyczki), lekko ścisnąć przy podstawie, a górę lekko odwinąć na wierzch kształtując płatki róż. Gotowe różyczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zrumienienia, około
Praktyczna plmąki pszennej. Mąka ryżowa znajduje zastosowanie przy produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego 3.Mąka Sojowa Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk(...)zmielenia ziaren kukurydzy. Zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, witamin z grupy A, B, E. Nadaje wypiekom słomkowy kolor i słodkawy smak. Ciasto z mąki kukurydzianej ma wyraźne pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie
NaKońcuJęzyka