Hiszpanii grelos . Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco przypomina młodego brokuła otoczonego dużymi liśćmi. Związany głównie z kuchnią portugalską i południowych Włoch, podobno jest znany ze swojego lekko gorzkiego, ostrego i orzechowego smaku. Czy ktoś z was miał okazję go spróbować? Liście włoskiej rzepy w całej okazałości, nawet można dostrzec małego "brokulika" /By Roedelius(...)ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście, że tak można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną
Chilli Czosnek i Oliwarosołem, ale pokazać jego zupełnie inną wersję. Rosół z pieczarkami i pulpecikami jest świetną propozycją, którą powinny docenić zarówno mamy, jak i dzieci. Ma zupełnie inny smak – jest lekko pieczarkowy, a mięciutkie pulpeciki rozpływają się w ustach. Pulpeciki robimy z mięsa gotowanego, a więc zdrowszego i lekkostrawnego. Taki wołowy rosołek jest idealnym daniem na pierwsze jesienne przeziębienia, które niestety(...)korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko lekko „pyrkał” – nie może się gotować jak szalony. Gdyby zbierały się przez ten czas jeszcze szumowiny – zdejmujemy. Po tym czasie dolewamy tyle samo zimnej wody ile wyparowało
Poezja smakunadal wychodzą wtedy elastyczne i giętkie nie dodawać cukru - jest zbędny, wystarczającej słodyczy nadadzą owoce użyte w nadzieniu nie podlewać olejem przy smażeniu - wystarczy patelnię teflonową przetrzeć lekko pędzelkiem umoczonym w oliwie Ponieważ nie potrafię obyć się bez twarogu w naleśnikach, propozycja farszu jest właśnie na jego bazie, z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców - tu błękitne skarby lata czyli(...)wyższego naczynka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać kefir, intensywnie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji - leniwiec kuchenny może wspomóc się ręcznym blenderem czy mikserem . Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany - w razie potrzeby gęstość masy kontrolować dolewką kefiru . Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nasiąkną i lekko spęcznieją . Przed smażeniem
Grunt to przepis!efekt smakowy zaspokoi najbardziej wymagających. Beza jest delikatna, chrupka z zewnątrz a idealnie piankowa wewnątrz. Do kremu pokusiłam się użyć bitej śmietany i serka mascarpone. Natomiast owoce to lekko skarmelizowane brzoskwinie i borówki. Wspaniała i godna polecenia. Składniki: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki soku z cytryny Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka(...)chwilę. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy około 20 cm. Nakładamy łyżką pianę bezową. Na sam koniec łyżeczką podnosimy lekko boki. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po 30 minutach zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 1 h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Krem: 250 g serka
Made By Mom And SonKolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków i zachęca do jej spróbowania. To makaronowa sałatka z farfalle, /kokardki! Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka. Makaron farfalle, z polska zwany kokardkami świetnie nadaje się do sałatek, gdyż ładnie się(...)nich prezentuje. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka to połączenie jajka z lekko słodkimi warzywami z puszki (można wykorzystać mrożone warzywa) z ostrością chilli z młynka, do tego lekki sos na bazie majonezu i jogurtu, oraz charakterystyczny smak koperku. Jest to wg mnie bardzo udane połączenie! Wersja
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzłe warunki klimatyczne. Mirabelki przetrwają wszystko. Ja uwielbiam mirabelki są urocze, pyszne, słodkie i kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin(...)kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną i lekko posypujemy mąką, ciastem wykładamy formę, podnosimy brzegi ciasta do wysokości formy, lekko ciasto dociskamy. Składniki na budyń domowy: 1,5 szklanki mleka 125 ml syropu malinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduży pomidor 2 łyżki domowa lutenica gałązka świeżego rozmarynu PRZYGOTOWANIE: Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a paprykę w kroimy w paseczki. W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się pienić. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej, dodajemy sól, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka(...)przykryłam ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Pizze tym razem miałam piec na kamieniu, więc kamień ułożyłam na ruszcie i nagrzałam piekarnik do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną lekko mąką stolnicę, dzielimy na 2 części, z których formujemy 2 kule, każdą kulę rozwałkowujemy na pizzę o średnicy do 40 cm. Ciasto ukłądamy na cienkiej drewnianej desce , ale można wykorzystać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, plus 15 minut pieczenia. Masa na ciasteczka nie wymaga chłodzenia, nabiera się ją bezpośrednio z miski za pomocą łyżki i układa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcza i piecze. Wyciąga z piekarnika i ciasteczka zbożowe znikają w oka mgnieniu, takie są smaczne. Polecam również do kawy Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) albo Kruche ciasteczka czekoladowe(...)misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć nieregularne kształty. Taki ich urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 15 minut, aż się lekko zrumienią. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki mąki ziemniaczanej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Lekko podgrzewamy w rondelku mleko (ma być ciepłe, a nie gorące) dodajemy pokruszone świeże drożdże, 2 łyżki masła, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy(...)gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy z ciasta spory wałek i dzielimy ciasto na 2 części . Bułki paryskie mają ok. 8 cm szerokości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z kurczakiem i ananasem to doskonała lekka, soczysta sałatka – pieczony kurczak, świeży ananas i bakalie na mixie sałat. Ta sałatka jest doskonałą propozycją na lekkie danie po rybno-mięsnym świątecznym maratonie. Kalorie i tłuszcz są w zasadzie znikome i w tej ilości nikomu nie zaszkodzą. Świeży ananas jest bogaty w cenne składniki odżywcze, a przy tym bardzo mało(...)kaloryczny, dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Świeży ananas jest bardzo soczysty, możemy to wykorzystać i przygotować lekki sos z majonezem i sokiem ananasa. Kawałek Kurczaka pieczonego został po świętach, postanowiłam go wykorzystać, gdyż pokrojony kurczak doskonale nadaje się do wszelakich sałatek. A że ja lubię wszelkie sałatki , a tej sałatki z kurczakiem i ananasem dawno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętych klusek wykorzystałam pyszny kremowy serek kanapkowy z nasze lokalnej mleczarni. A szpinak do klusek musi być dokładnie zmiksowany na puree. Kluski szpinakowo-serowe to idealne kluski, lekkie, delikatne, po prostu pyszne. Składniki: 150 g kremowego serka kanapkowego OSM Czarnków 1 szklanka świeżego szpinaku 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła(...)łyżka soli Przygotowanie: Do miski blendera przekładamy świeże listki szpinaku i dokładnie siekamy, wpijamy 1 jajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobiłam a tym samym nie próbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem i oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się(...)przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej go nie robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie
Made By Mom And Sonsię nie nadaje) 7 łyżek płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić. Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać(...)ścianach można wyciąć dowolne kształty, które będą oknami, wszystko wg własnego uznania, w zależności jakie foremki posiadamy. Piec w temperaturze 180°C przez 12 minut. Brzegi ciasta powinny być lekko zarumienione. Wyjąć z piekarnika, chwilę pozostawić na blaszce – ciasto będzie miękkie. Gdy lekko przestygnie i stwardnieje przenieść na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Sklejanie domku: Do sklejenia chatki: 1 białko około
RAROSSADelikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko(...)Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło
Kulinarny Pamiętnikwiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: - do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus - żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej - żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia - jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać - masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia(...)masy - jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi - żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia - żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia - masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi - całość schłodzić
Smakołyki Bereniki