niedługo znowu tam zamieszkam. Gotowanie jest, obok siatkówki, moją pasją. Uwielbiam gotować, szczególnie jeśli robię to dla kogoś. Staram się prowadzić zdrowy styl życia, dlatego moje dania są lekkie i naturalne. Jestem przeciwniczką gotowych potraw, najchętniej wszystko bym robiła sama od początku do końca :) Jako, że mieszkam w akademiku, jestem "skazana" na studenckie warunki. Kuchnia, którą mam do dyspozycji
Zgrabne Gotowaniesmażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam. Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem
Zgrabne Gotowaniepieczarka - 4 plasterki pomidora - szczypiorek/koperek lub inna zielenina - sól, pieprz - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser do posypania (najlepiej mozzarella) Wędlinę pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwię aż się lekko zarumieni, włożyć do foremek. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę dodając masło sól i pieprz, następnie dodać pieczarki i przesmażyć jeszcze chwilę. Dodać do foremek. Do każdej foremki włożyć
Zgrabne Gotowanieszklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia
Zgrabne GotowanieIdealne na niedzielne popołudnie. Lekkie a przy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki na 12 muffinek: - pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - pół szklanki płatków owsianych górskich - łyżeczka proszku do pieczenia - 2/3 szklanki cukru trzcinowego - 1 jajko - pół szklanki maślanki naturalnej - 2 łyżki oleju - kilka truskawek - 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki
Zgrabne GotowaniePewnie część z Was się zastanawia co schab ma wspólnego z lekkim posiłkiem. Jednak ja uważam, że jedzenie trzeba sobie urozmaicać, na samym drobiu nie da się przeżyć :). Zresztą schab nie jest taki zły jak się wydaje, szczególnie jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób. Wartości odżywcze porcji schabu na 100 gram (źródło: ilewazy.pl): eneria 174 kcal białko 21 g tłuszcz
Zgrabne Gotowaniefont-family:Cambria; mso-ascii-font-family:Cambria; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pierś podzielić na kotlety, lekko rozbic tluczkiem. Obsypać solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić marynatę, zamarynowac mięso i odstawić na minimum 2h do lodówki. Szpragi obrać i zagotować przez około
Zgrabne Gotowaniedań, ale za to jaki! Sos tzatziki to jeden z moich ulubionych sosów. Uniwersalny, można go jeść ze wszystkim, łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego bardzo lekki. Według mnie najlepszy do potraw z grilla, szczególnie do pieczonych ziemniaków. W Grecji podawany prawie do każdego dania. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :) SOS TZATZIKI - 1 świeży ogórek - 1 ząbek czosnku
Zgrabne GotowanieWyrabiać ciasto przez około 10 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na blaszkę położyć papier do pieczenia i zasypać lekko mąką. Z ciasta formować kuleczki, położyć na blaszce i odstawić na około 15 min. Po tym czasie na bułeczkach można zrobić przedziałki tępą stroną noża. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bułki
Zgrabne Gotowaniemoże być zbyt rzadki (nie chcemy żeby wyciekał bokami z tortilli). Do farszu dodać fasolę czerwoną, kukurydzę oraz oregano. W razie potrzeby doprawić do smaku. Placki tortilli skropić lekko wodą i podgrzać na patelni lub w mikrofali. Ułożyć farsz, zawinąć. Burrito można podawać z kwaśną śmietaną
Zgrabne Gotowanieniezbyt dietetycznym burrito i pszennym pieczywie, w końcu nadszedł czas na prawdziwie lekki i zdrowy przepis. Z połaczenia warzyw, białego mięsa i naturalnego brązowego ryżu zawsze wychodzi zdrowy i syty posiłek :) Początkowo miała to być cukinia, ale w sklepie wszystkie były jakieś małe i nienadające się do nafaszerowania więc ostatecznie zdecydowałam się na bakłażan. I był to bardzo dobry wybór
Zgrabne Gotowaniepolecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Mięso oprószyć solą i dość obficie posypać czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Patelnię rozgrzać, rozpuścić masło
Zgrabne GotowanieRozgrzewam i wylewam ciasto, tak aby pokryło całą powierzchnię patelni, ale nie było zbyt grube. Gdy zacznie się ścinać po bokach, naleśnika należy odwrócić na drugą stronę. Powinien być lekko zarumieniony. Czynność powtarzamy do wyczerpania całego ciasta. Na naleśniku układamy twaróg, powidła śliwkowe, zawijamy i gotowe. Smacznego
Zgrabne Gotowaniechili - łyżka koncentratu pomidorowego - oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć
Zgrabne Gotowaniespodem). Aby przygotować maki, należy ułożyć płat nori na macie bambusowej i rozłożyć ryż na 2/3 powierzchni. Ryż powinien się bardzo kleić, dlatego, żeby sobie ułatwić, można lekko zamoczyć dłonie w wodzie. Na ryżu rozkładamy dodatki: ja zaczynam od serka a następnie kładę ogórka i resztę dodatków. Zamiast serka można zrobić cieniutki pasek z wasabi. Zawijamy za pomocą maty
Zgrabne Gotowanie