lekka - 5765 przepisów (strona:269/385)

Kruche ciastka kakaowe 298

zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru. Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi. Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc

Smakołyki Bereniki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 267

podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki - każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka makowe 251

godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni - po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić

Smakołyki Bereniki
Kruche rożki z makiem 196

makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki - gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia - dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z makiem, więc i taka forma wypieku, jaką

Smakołyki Bereniki
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 330

wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny. Jest to ciasto

Smakołyki Bereniki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 263

się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można go śmiało podać na sylwestrowym przyjęciu. Jest dość lekki przez zawartość jogurtu, a jak wiemy, zbyt ciężkie i słodkie desery nie idą w parze z wypijanym tego szczególnego wieczoru alkoholem. Deser pomarańczowo-czekoladowy Składniki: warstwa czekoladowa 1 łyżeczka żelatyny

Smakołyki Bereniki
Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia 3249

się kleić, zanim masa zastygnie - gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was. Takie owsiane kuleczki

Smakołyki Bereniki
Ciasto styropian 592

śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone

Smakołyki Bereniki
Pączki 387

nimi z rodziną lub znajomymi. Pączki lubią nasz czas - najpierw czekamy na wyrośnięcie rozczynu, później całego ciasta, a na końcu - na napuszenie się uformowanych pączków. Nagrodą za cierpliwość jest lekkie, dobrze wyrośnięte ciasto, które sprawia, że nasze pączki mają piękną jasną obwódkę. Pączki składniki (na 10sztuk): 400g mąki pszennej 30g drożdży świeżych 200ml mleka 3 łyżki cukru 4 żółtka

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 554

maku, a to wydłuża czas przygotowania takiego ciasta. Postanowiłam upiec szybkie ciasto z makiem, a że do pieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 372

Babka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne

Smakołyki Bereniki
Biszkopt kakaowy z masą kokosową 813

podawać schłodzone. Smak biszkoptu jest zdominowany przez wiórki kokosowe, jednak niewielka ilość dodanego cukru sprawia, że ciasto nie jest zbyt słodkie, również biszkopt dzięki dodatkowi sporej ilości kakao jest lekko gorzkawy i równoważy ogólną słodycz ciasta

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 727

Babka kokosowa z białek powstała, podobnie jak piegusek z białek , z ich nadmiaru w lodówce. Jest to proste w wykonaniu ciasto ucierane, wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w strukturze babki oraz jej smaku, a ciemna polewa czekoladowa pięknie komponuje się z jej jasnym wnętrzem. Babkę z poniższego przepisu najlepiej wykonać w keksówce o wymiarach 200x110x75 lub 260x110x75, ja upiekłam

Smakołyki Bereniki
Babka zebra z białek 1487

ciemne do wykorzystania całej masy - piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka Jak każda zebra, babka jest w środku pasiasta, w smaku lekko słodka, z dobrze wyczuwalnym kakao. Jest to ciasto zdecydowanie lżejsze niż to robione z całymi jajkami i naprawdę smaczne, więc jeśli np. po przygotowaniu ciasta kruchego do mazurka zostaną Wam białka

Smakołyki Bereniki
Babka cytrynowa 697

babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania