lekka - 5765 przepisów (strona:261/385)

Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 392

potem na małym gazie z obu stron ( przekładać kilka razy). Podawać   z ziemniakami puree i delikatną surówka ( kotleciki są pikantne). Ja podałam groszek konserwowy z mini marchewkami doprawiony lekko sokiem z cytryny i mix sałat kolorowych z podstawowym vinegretem

Buniabaje w kuchni
Kremowy sos kukurydziany 181

której była) ze   śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki

Buniabaje w kuchni
Sznycle w kukurydzianej panierce 268

Zwyczajne sznycle z lekką modyfikacją . Panierkę zrobiłam z płatków kukurydzianych zmieszanych z odrobiną maki. A same sznycle doprawiłam trochę inaczej. Są chyba dwie szkoły robienia sznycli z kurczaka. Jedni rozklepują połówkę piersi ( i to nie za bardzo i tak smażą po panierowaniu. Drudzy tak jak u mnie w domu lubią raczej dość cienkie sznycle i kroją pierś na kilka kawałków

Buniabaje w kuchni
Kotlety z Tilapii i ziemniaków 171

ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Rybę i ziemniaki pokruszyć na mniejsze kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna

Buniabaje w kuchni
Kulki z indyka w aromatycznym sosie 182

Eksperymentuję z kompozycjami przypraw . Dziś próbuję zrobić malutkie kotleciki w pomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się. Czas: 45 minut Składniki: 25 dag mielonego mięsa z indyka

Buniabaje w kuchni
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 194

gotować ( do miękkości nie al'dente ). Klopsiki pokroić w plasterki. W garnku zagotować przecier pomidorowy z masłem.Dolać śmietankę. Doprawić sos do smaku przyprawami .Proponowała bym nadanie mu lekko włoskiego posmaku tzn.- pomidorowo-czosnkowo-ziołowego. Makaron odcedzić. Wrzucić do gorącego sosu - wymieszać i zostawić na 30 minut by makaron wchłonął sos. Podgrzać makaron na małym gazie delikatnie mieszając by się

Buniabaje w kuchni
Kapusta kiszona z buraczkami-surówka 188

winogron sól do smaku cukier do smaku pieprz mielony szczypiorek do dekoracji Kapustę posiekać na drobniejsze kawałki niż to jest normalnie w kiszonej kapuście. Jeśli kapusta jest za kwaśna -lekko ją opłukać i odcisnąć. Burak obrać i umyć. Utrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej na kapustę. Doprawić szczyptą cukru i soli . Dolać olej .Posypać mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać

Buniabaje w kuchni
,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym 273

czasie zrobić sos. Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku. Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny. * Pierwsza rada - marchewkę która dajemy

Buniabaje w kuchni
Kokosowa marchewka wg Buni 211

wielkości marchewki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła szczypta soli Marchew obrać, pokroić na plastry a potem w słupki. Zalać wodą zmieszaną z mlekiem kokosowym . Lekko posolić, dodać masło   i gotować aż marchewka będzie miękka. Przed podaniem podgrzać i odcedzić .Doskonałe uzupełnienie potraw tajskich

Buniabaje w kuchni
Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej 172

przepadam za krupnikami jako chyba jedyna z Rodziny. Wywalczyłam sobie, ze krupniczki są lekkie , nic z tych , że łyżka staje. Kasza musi być dobrze wypłukana , najlepiej z tych dużych ( np. pęczak). A ostatnio odkryłam krupniki z kaszy jaglanej. Dziś taki prosty krupnik na serduszkach drobiowych ( będą potem z nich pierożki). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karkówka z nutą Earl Grey 158

przebiły się " przez smaki innych przypraw. Postawiłam na Earl Grey a w zasadzie jej ,, damską " odmianę- Lady Grey (czarna herbata z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny z lekkim aromatem cytrusowym ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Gotowane kawałki kurczaka w ognistej panierce 370

szklanki bułki tartej 1/4 szklanki zmiksowanych chipsów serowych 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sół 1małe jajko tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem ) Z lekko ciepłych po wyjęciu z wywaru ugotowanych skrzydełek ( lub innych kawałków mięsa) usunąć delikatnie   kości i   chrząstki ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Zmiksować w Rozdrabniaczu chipsy serowe. Wymieszać składniki

Buniabaje w kuchni
Cukinia nadziewana kuskusem i mielonym z indyka 205

zakryła i odstawić na kilka minut by wchłonął cały płyn. Cebulę bardzo drobno pokroić. Wymieszać mielone, kuskus, połowę cebuli. Doprawić maggi , pieprzem. ..Kubki" z cukinii napełnić z lekką górką farszem. Ustawić w   średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować

Buniabaje w kuchni
Sezamowa rzodkiewka-sałatka 154

łyżeczka czarnego sezamu 3 łyżki oleju z pestek winogron natka   kolendry (nie lubię więc używam   melisy lub mięty ) Umyć rzodkiewki. Obciąć ogonki. Pokroić w cienkie plasterki. Lekko posolić. Usiekać szczypiorek. Wymieszać olej z pastą cytrynową, szczyptą cukru, sokiem z cytryny i posiekanymi kilkoma listkami mięty. Polać dresingiem rzodkiewki. Wymieszać. Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę uprażonym

Buniabaje w kuchni
Pomarańczowa gruszka do mięs na pikantnie 151

usunąć gniazda nasienne.   Zagotować   wodę z cukrem , goździkami ,cynamonem,   ćwiartką pomarańczy ze skórką i plasterkiem cytryny.. Włożyć połówki gruszek. Gotować kilka minut aż lekko zmiękną ( mają być pół twarde).Wyjąć i ostudzić. Połówkę pomarańczy obrać ze skórki . Pokroić bardzo drobno . Zmieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić do smaku solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru brązowego i sosem chili

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania