lekka - 5765 przepisów (strona:263/385)

Tarta marchewkowa 201

Witam Was! Zawsze nieco sceptycznie podchodziłam do tart... Wylepianie foremki ciastem, nakłuwanie, pieczenie (mimo nakłucia ciasto zawsze rosło :D), a koniec końców część ciasta i tak miała lekki zakalec :D Zjeść się zjadło, ale nie do końca mnie to satysfakcjonowało. Mimo niepowodzeń zdecydowałam się zrobić tartę wytrawną z marchewkami na spotkanie Geek Girls Carrots . I to był strzał w dziesiątkę

Pora coś zjeść
Sorbet melonowo-ananasowy z piwną nutą 142

przygotować danie, które będzie się idealnie komponować z tym piwem. Po degustacji i długim namyśle padło na lody, lody z dodatkiem piwa. Melon i ananas dają im słodycz, piwo lekką goryczkę, co razem daje bardzo fajny efekt orzeźwiający, szczerze, to nie wyobrażam sobie innego letniego dania z dodatkiem piwa. To jest zdecydowanie idealne, nawet dla osób, które za piwem

Pora coś zjeść
Lody malaga (o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami) 189

już nie od dziś... :-) Dlatego też postanowiłam przygotować przepis do konkursu i padło na lody! Lody delikatne, kremowe, słodkie (można użyć pół na pół mleka skondensowanego słodzonego i niesłodzonego), lekkie jak chmurka - lody idealne! Do tego jeszcze smakują jak sernik, więc bajka :-). Aby nadać im nieco wyrazistości dodałam do nich hiszpańskiego wina Malaga, jeśli macie możliwość dodać je, to zachęcam

Pora coś zjeść
Syrop z czarnych porzeczek na czerwonym winie 201

Dzień dobry! Dzisiaj chciałabym Wam pokazać pyszny i słodki syrop, którym możecie polać lody, sernik, czy każdy inny deser jaki sobie wymarzycie. Mimo kwaskowatego smaku porzeczek i lekkiej goryczy wytrawnego wina czerwonego, syrop jest całkiem słodki i bardzo smaczny. Jeśli tylko macie dostęp do ostatków czarnych porzeczek, możecie go z powodzeniem zrobić. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Naleśniki biszkoptowe 9010

blogu znajdziecie już kilka przepisów na naleśniki i oprócz tego wkrótce dołączą do nich inne, nieco zdrowsze, można rzec - dietetyczne. Ja dzisiaj serwuję Wam wersję biszkoptową, czyli bardzo lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem słodkiej śmietanki, serka mascarpone i owoców leśnych. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Mocno waniliowe muffinki żurawinowe 184

domach będzie unosić się zapach świątecznych potraw, choinki, zapach nadchodzących Świąt :-). Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam przepis na świąteczne muffinki z żurawiną i wanilią. Bardzo smaczne i słodkie z lekką nutką kwaśnej żurawiny, która nieco równoważy słodki smak. Muffinki w sam raz na świąteczną wizytę rodzinną, czy na prezent dla przyjaciela. Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba. Zapraszam! Czytaj

Pora coś zjeść
Słodki piwny gulasz 181

Dzień dobry! Bez wątpienia idzie zima, więc pora na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Takim też daniem jest słodki piwny gulasz przygotowany na piwie Książęce Burgundowe Trzy Słody. Piwo nadaje lekko słodki, ale również charakterystyczny gorzki aromat, jedząc gulasz czujemy, że jest przygotowany właśnie na piwie. Przygotowując to danie chciałam uzyskać efekt słodyczy, dlatego też dodałam marchewki i dynię oraz skórkę

Pora coś zjeść
Tarta z kurczakiem, gruszkami i gorgonzolą 209

klasyka prawda? Na blogu oczywiście już to połączenie znajdziecie, zapraszam - bruschetta i frittata . Tym razem postanowiłam te składniki wykorzystać jako farsz do tartaletek. Ciasto bardzo kruche i maślane, gruszka lekko chrupiąca, a gorgonzola rozpływająca się w ustach. Gorąco polecam ten przepis! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kanapka z awokado, boczkiem i jajkiem sadzonym 195

proponuję Wam smaczne i pożywne śniadanie, które da Wam dużo energii :-). Delikatna bułka, własnoręcznie upieczona, dojrzałe awokado, z orzechowym aromatem, chrupiący boczek, jajko sadzone z nieco płynnym żółtkiem i lekko ostre kiełki rzodkiewki - bardzo smaczne połączenie, prawda? :-) Bardzo polecam! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ciasteczka z gorzką czekoladą 210

wspólnego upieczenia pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek wg. przepisu Sigrid Verbert, znalezionego w jej książce "Smakowite prezenty".\ Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz, w środku lekko miękkie, o konsystencji brownie. Kilka osób już je upiekło i nieco odbiegały od wyglądu moich, więc pamiętajcie, że rodzaj użytej czekolady może mieć na to wpływ. Jeśli zdecydujecie się upiec te ciasteczka to zapraszam

Pora coś zjeść
Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 292

ekstrakt miętowy. Ile cukru? Ile mięty? Cukru ok. 1 - 1,5 łyżki stołowej. Ekstraktu dodajemy według uznania. Jeśli lubimy mocno miętowy, dodajemy więcej, a jak chcemy aby był lekko wyczuwalny dodajemy mniej. DEKORACJA: mała garstka posiekanych pistacji kilkanaście listków mięty Wystudzone serniczki udekorowałam kremem, wierzch posypałam posiekanymi pistacjami, a na wierzch wetknęłam listki świeżej mięty. Serniczki po upieczeniu schłodziłam przez

Blondynka Gotuje
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 274

kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione. Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko- to jedyne co przyszło mi do głowy (biorąc pod uwagę stan lodówki

Czerwona Porzeczka
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 453

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla amatorów jabłek i cynamonu, pyszne połączenie kwaskowatości jabłek w warstwie budyniowej oraz oszałamiającego cynamonu w warstwie śmietankowej.   Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem Składniki: warstwa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Smakołyki Bereniki
Gofry 366

Jakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju

Smakołyki Bereniki
Piernik z jabłkami 295

mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec

Smakołyki Bereniki