lekka - 5765 przepisów (strona:265/385)

Mini Serniczki Pistacjowe z Kremem Miętowym 248

ekstrakt miętowy. Ile cukru? Ile mięty? Cukru ok. 1 - 1,5 łyżki stołowej. Ekstraktu dodajemy według uznania. Jeśli lubimy mocno miętowy, dodajemy więcej, a jak chcemy aby był lekko wyczuwalny dodajemy mniej. DEKORACJA: mała garstka posiekanych pistacji kilkanaście listków mięty Wystudzone serniczki udekorowałam kremem, wierzch posypałam posiekanymi pistacjami, a na wierzch wetknęłam listki świeżej mięty. Serniczki po upieczeniu schłodziłam przez

Blondynka Gotuje
Bezmięsnie- pieczone marchewki i cukinia 244

kratce do pieczenia na opcji "grill". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja piekłam przez godzinę na opcji "grill" ale bez termoobiegu. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione. Dip: ser blendujemy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek. Mój sos wyszedł bardzo gęsty, stąd w składnikach mleko- to jedyne co przyszło mi do głowy (biorąc pod uwagę stan lodówki

Czerwona Porzeczka
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem 420

Dziś proponuję Wam lekki i przyjemny torcik z masą budyniową i śmietankową. Nie wymaga on pieczenia, a jedynie mocnego schłodzenia w lodówce. Jest to przepis dla amatorów jabłek i cynamonu, pyszne połączenie kwaskowatości jabłek w warstwie budyniowej oraz oszałamiającego cynamonu w warstwie śmietankowej.   Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem Składniki: warstwa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

Smakołyki Bereniki
Gofry 321

Jakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;) Gofry Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka oleju

Smakołyki Bereniki
Piernik z jabłkami 258

mąki 1 szklanka cukru 12,5 dag margaryny 2 jajka 50 dag startych jabłek 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier wanilinowy Wykonanie: - margarynę stopić i lekko przestudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem - ciasto piec

Smakołyki Bereniki
Sernik cynamonowy bez pieczenia 408

pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu

Smakołyki Bereniki
Ciasto ucierane ze śliwkami 609

dodawać stopniowo pozostałe składniki, dokładnie mieszając - śliwki umyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki - ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na wierzchu układać połówki śliwek skórką do spodu, lekko wcisnąć je w ciasto - piec 40-50 minut w 180-190 stopniach

Smakołyki Bereniki
Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym 309

mąki ziemniaczanej i nałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut  Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 309

zwykłym kakao, pamiętając, że przy tej zamianie ciasto będzie mniej słodkie i być może będzie trzeba zwiększyć ilość dodanego cukru. Nieduża ilość wiórków kokosowych dodaje ciastkom aromatu; są one lekko wyczuwalne w smaku, ale nie czynią ciastek zbyt słodkimi. Ciastka kakaowe po ostudzeniu przełożyłam do pojemnika spożywczego i tak szczelnie zamknięte wytrwały kilka dni (do zjedzenia ostatniego) nie tracąc

Smakołyki Bereniki
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 273

podzielić na dwie części, podsypać je mąką i rozwałkować na dwa okrągłe placki - każdy placek kroić promieniście na trójkąty, nożem rozsmarowywać na nich czekoladę na całej długości, pozostawiając jednak lekkie odstępy przy brzegach ciasta, żeby przy zwijaniu czekolada nie wydostała się na zewnątrz rogala - z trójkątów zwijając uformować rogaliki - orzechy posiekać drobno - rogaliki smarować białkiem i posypać posiekanymi orzechami, układać

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka makowe 263

godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - piec przez około 10 minut w temperaturze 180-190 stopni - po wystudzeniu dekorować Z podanej ilości składników wychodzi około 35 ciastek. Ciasteczka makowe można pozostawić

Smakołyki Bereniki
Kruche rożki z makiem 206

makowej, składać na pół i sklejać rogi tworząc rożki - gotowe rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 175-180 stopni przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia - dekorować lukrem Mak to produkt, który jest jednym z głównych składników świątecznego stołu. Przygotowujemy z niego wszelkiego rodzaju makowce, kutię, kluski z makiem, więc i taka forma wypieku, jaką

Smakołyki Bereniki
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 342

wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność smaków, równoważą ogólną słodycz ciasta, więc po zjedzeniu jednego kawałka, chętnie sięgamy po kolejny. Jest to ciasto

Smakołyki Bereniki
Deser pomarańczowo-czekoladowy 273

się w pucharku lub szklance. Taki deser jest prosty w podaniu, nie trzeba martwić się o krojenie czy talerzyki, więc można go śmiało podać na sylwestrowym przyjęciu. Jest dość lekki przez zawartość jogurtu, a jak wiemy, zbyt ciężkie i słodkie desery nie idą w parze z wypijanym tego szczególnego wieczoru alkoholem. Deser pomarańczowo-czekoladowy Składniki: warstwa czekoladowa 1 łyżeczka żelatyny

Smakołyki Bereniki
Owsiane kuleczki z cynamonem bez pieczenia 3266

się kleić, zanim masa zastygnie - gotowe kuleczki owsiane chłodzić 1-2 godziny, przechowywać w lodówce i wyjmować tuż przed podaniem Kuleczki z powyższego przepisu są w smaku mocno owsiane, lekko cynamonowe, więc jeśli jecie płatki owsiane nie tylko ze względu na ich zdrowotne i dietetyczne właściwości, ale po prostu lubicie ich smak, ten przepis jest dla Was. Takie owsiane kuleczki

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania