lekka - 5765 przepisów (strona:274/385)

Krokiety z kapustą i grzybami 225

dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą

Blondynka Gotuje
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 316

wziąć przykład z mojego syna, który zaraz po zjedzeniu racuchów pobiegł na boisko pograć w piłkę nożną :) Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżka skórki otartej z cytryny Wykonanie: Wsypać sól do miski, mąkę pszenną, w której robimy dołek, do którego wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje
Ażurkowe Naleśniki 215

się za gęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można

Blondynka Gotuje
Ciastko w rozmiarze XXL 290

zdjęciu wyżej,którą wyłożyłam do nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia płytkiej formy o średnicy 30 cm. Piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. Po lekkim przestudzeniu pokroiłam na 16 trójkątów, a potem tylko patrzyłam jak znikają z talerza:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Domowa Nutella 244

ściereczkę i pocierałam orzechy, aby pozbawić je brązowej skórki. Potem wrzuciłam je do malaksera i i miksowałam ok. 5 minut (miksować można dłużej, ja jednak chciałam, aby orzechy były lekko wyczuwalne). Podczas miksowania możemy zaobserwować jak zmieniają konsystencję ze stałej na płynną o jasno brązowej barwie. Na garnek z gotującą wodą stawiamy metalową miskę, do której wrzucamy połamaną czekoladę, wlewamy

Blondynka Gotuje
Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere 201

się kożuch. Studzimy. Autorka pisze, że taki rem można trzymać do 3 dni w lodówce - ja zużyłam cały od razu. *aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki lekko ubitej na samym końcu.   SMACZNEGO życzy   BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pierniczki Katarzynki 243

które nadziewałam wałkowałam dużo cieniej. Nadziewanie polegało na wycięciu kształtu pierniczka, na środek układałam odrobinę powideł śliwkowych, (oczywiście tych własnej roboty) i przykrywałam ciastem o takim samym kształcie, boki lekko dociskałam palcem aby się zlepiły. Pierniczki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem pierniczki posmarowałam pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Piekłam 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni

Blondynka Gotuje
Pierniczki prawie jak Alpejskie 638

grubości naszych pierniczków.Po upieczeniu studziłam na kratce. Pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem, żeby po upieczeniu były błyszczące. pierniczki po upieczeniu są miękkie jak są ciepłe, potem lekko twardnieją, ale wciąż są miękkie. Autorka pisze, żeby pic je minimum dwa tygodnie przed świętami i przechowywać w szczelnym pojemniku, więc będę przechowywać je do Świąt, choć to nie łatwe

Blondynka Gotuje
Pierniczki Czekoladowe z Nutą Pomarańczy 370

miski. Do rondelka wrzuciłam masło,posiekaną czekoladę i miód, podgrzewałam mieszając do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiłam do przestudzenia. Kiedy mieszanka w rondelku była już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy skórkę i jajko i miksowałam do momentu aż powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią

Blondynka Gotuje
Gniazdka Bezowe z Bitą Śmietaną i Frużeliną Wiśniową 245

rozpuszczona w 1 łyżce wody Wykonanie: W rondelku wymieszałam wiśnie z cukrem. Podgrzewałam na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodałam cytrynę, wodę z mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu - kisielu

Blondynka Gotuje
Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 256

połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją  naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam sól, dodałam listek

Blondynka Gotuje
Czekoladowe Naleśniki z Bitą Śmietaną i Bananem 24579

Idealne połączenie! Lekko gorzki naleśnik ze słodką ubitą śmietaną 30% i banan. Dla mnie super efekt smakowy. Przepis pochodzi z  tej  strony. Nie będę się zbytnio rozpisywać. Tak jak śpiewają w tej piosence 5 MINUT, dosłownie tyle potrzebujemy na przygotowanie takiego talerza z naleśnikiem! Ps. Uwielbiam ich! Mogę słuchać ich na okrągło :) Składniki na 6 naleśników: Ciasto

Blondynka Gotuje
Pizza z Niespodzianką Odrywana 193

przez nas dodatki i zlepimy w kuleczki. Kuleczki posypujemy czarnuszką i układamy w tortownicy z kominem w niewielkich odstępach. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, żeby nam kuleczki lekko podrosły. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 10 - 15 minut. Upieczone kuleczki odrywamy, maczamy w ulubionym sosie i zjadamy ze smakiem :) SMACZNEGO   życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pappardelle z Domowym Pesto i Zapiekanymi Pomidorkami 227

stopni i pieczemy 15 minut. Listki bazylii, pietruszki, ser, migdały, czosnek i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ile dodajemy oliwy? Tyle, żeby nasze pesto miało lekko płynną konsystencję. Na koniec pesto doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy, z powrotem wkładamy do pustego garnka, dodajemy mały kawałek masła i mieszamy sam makaron z masłem, który następnie wykładamy

Blondynka Gotuje
Makaron z Musem Malinowym i Owocami Leśnymi 226

malin 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płatków migdałów sól mała garstka jagód (użyłam mrożonych) mała garstka jeżyn (użyłam mrożonych) Wykonanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy z powrotem do garnka do ostygnięcia. 225 g malin przekładamy do sita i przecieramy przez nie. Masę malinową przekładamy do rondelka, wsypujemy cukier

Blondynka Gotuje