lekka - 5765 przepisów (strona:279/385)

Sernik z gruszkami 387

torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek Jojo (Stefanka) 524

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!) 1596

laskowych Przygotowanie Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180 o C   ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć do malaksera i zmielić na drobno. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii). Utrzeć jogurt

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zdrowa "czekoladka" (healthy chocolate fudge) 204

forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar , poniżej przepis zmodyfikowany)   Spód 1 szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym 845

kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200 o C przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy o studzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 274

nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką na wierzchu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2466

rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli masa jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka piaskowa, cytrynowa 363

cukier puder, sok z cytryny, aromat i śmietanę (lub zsiadłe mleko). Wszystkie składniki starannie utrzeć.  Ubić i dodać pianę z białek, przesypać mieszankę mąk z pkt. 1 i lekko zamieszać łyżką (już bez użycia miksera). Wyłożyć do formy babkowej i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 160-170 C) przez ok. 1 h 20-30 min (wg przepisu

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto serowo-cytrynowe 243

Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1424

torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3237

Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej z lodówki by nabrały

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 194

tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca. Piec ok. 12-14 min temperaturze 175 ºC . Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3500

się by całość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam. P . S Warto śliwki drobno pokroić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 217

chleb będzie za twardy). Studzić na kratce. Poniżej znajduje się krótki filmik instruktażowy jak składać bochenek (znaleziony na YouTube). U mnie był dość luźny, zatem tylko łyżką lekko zagniatałam ciasto do środka . Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka 2 488

waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania