Pyszne i zarazem zdrowe danie na bazie kurczaka z dodatkiem ananasa i lekko wyczuwalnego smaku curry. Gdy nie mamy czasu , a żołądek domaga się czegoś gorącego , to polecam tą potrawę :) Inspiracja
Słodkości i nie tylkoolej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej , wrzucamy posiekany czosnek, lekko go szklimy i dorzucamy posiatkowany szpinak. Całośc ok. 5 minut podsmażamy.Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wykładamy chłodne ziemniaki i wyciskamy je przez praskę. Dokładamy ostudzony szpinak z czosnkiem, sypiemy mąki
Słodkości i nie tylkomiękką margarynę , chwilkę siekamy wszystkie składniki. Następnie zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół. Wykładamy blachę folią aluminiową , smarujemy masłem , posypujemy lekko bułka tartą . Pierwszą częśc ciasta wykładamy na dno blaszki ( dziurawimy widelcem) i ja chwilkę zapiekłam . Na zapieczoną częśc wykładamy masę makową z bakaliami a drugi kawałek ciasta kładziemy na wierzch
Słodkości i nie tylkoJako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach
Słodkości i nie tylkoDośc ciekawą alternatywą dla placków ziemniaczanych ,są placki śmiesznie nazywane Ciamalaga. Różnią się jedynie dodaniem żółtego sera i czerwonej kapusty. Najlepiej smakują jako lekko pikantne . Nie ma to, jak sie narobic i zmęczyc , ale spożywanie i odpoczywanie to nagroda za wysiłek ;) Przepis pochodzi ze zbioru wczesnych zainteresowań kulinarnych :) Składniki: 10 ziemniaków 2 jajka cwiartka czerwonej kapusty pęczek szczypiorku
Słodkości i nie tylkoilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach ) Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie. Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z cebulką i podawac z surówką
Słodkości i nie tylkonadmiaru alkoholu. Smietanę dobrze schładzamy a następnie ubijamy . 1/3 masy odkładamy do drugiej miski ( będzie nam potrzebna do dekoracji deseru). Do pozostałej bitej śmietany dodajemy roztopiona i schłodzoną lekko czekoladę oraz nasączone rodzynki. Odstawiona wcześniej śmietanę miksujemy z 1 i 1/2 łyżki cukru pudru. Na dnie każdego pucharka układamy beze a na nia za pomocą łyżki wykłądamy porcję kremu czekoladowo
Słodkości i nie tylkododajemy miód , olej, kakao, sodę , proszek do pieczenia, przyprawe do piernika i mąkę. Jabłka myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Do ciasta dodajemy jabłka i bakalie, lekko całośc mieszamy , wylewamy do dużej keksówki i pieczemy w temp. 180 C ok. 50 minut. Na wierzch sypiemy cukier puder
Słodkości i nie tylkoczosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - częśc biała łyżka oleju Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony por i dusic ok. 3 minut na małym ogniu. Przełożyc do garnka z 1 l wody . W momencie gdy por z wodą sie zagotuje
Słodkości i nie tylkomasą kajmakowo-orzechową a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstac , dzięki czemu lekko mięknie . Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru pudru 150 g płynnego miodu
Słodkości i nie tylkoPulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i wszystkim bardzo smakowało. Forma na ciasto: 36 x 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 35 minut Składniki: Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół
Słodkości i nie tylkozrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica 21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób
Słodkości i nie tylkodoprawiamy do smaku. Schab nacinamy wzdłuż na górze w 3 miejscach. Nacięcia wypełniamy farszem. Mięso obwiązujemy bawełniamym sznurkiem , by zachowało kształt. Pomidory obieramy , kroimy w kostkę . Żaroodporne naczynie natłuszczamy lekko olejem, na dno wsypujemy pomidory , układamy na nim schab. Kroimy olejem , przykrywamy i pieczemy w temp. 200 C. Po ok. 80 minutach pieczenia możemy raczyc swoje podniebienie pięknym smakiem soczystego
Słodkości i nie tylkoDuś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto wymieszaj ze śmietaną i kukurydzą. Przypraw solą , pieprzem oraz curry.Nałóż do miseczek. Lekko ugniec i wybij na talerze. Smacznego życzę
Słodkości i nie tylkoMuszę przyznac , że miałam wielki dylemat , czy wybrac wersję murzynka bardziej lub mniej kaloryczną . Wypadło na wersję ciut zdrowszą. Zamiast bitej śmietany, użyłam jogurtu greckiego , który jest lekko kwaskowaty , ale w połączeniu ze słodkim murzynkiem , brak cukru jest prawie nie zauważalny :). Blaszka wymiary : 26 x 36 Temp. pieczenia 180 C Czas pieczenia ok. 40 minut Składniki: 2 szkl. mąki
Słodkości i nie tylko