lekka - 5765 przepisów (strona:288/385)

Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 173

sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie. Kapustę drobno posiekać, ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię dodając 1 łyżkę oleju. Cebulę obrać, posiekać w kostkę wrzucić na rozgrzaną patelnię, zeszklić. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Walentynkowy deser 153

wycięte później serca). Kiedy galaretka w naczyniu będzie mocno stężała, ostrym nożem lub foremką wycinamy serduszka, wyjmujemy je i przyklejamy do ścianki kieliszków delikatnie przyciskając. Mleko (to zwykłe) należy lekko podgrzać, dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut a następnie dodać do mleka skondensowanego i dokładnie wymieszać. Gotową masę wlewamy do kieliszków - możemy chwilkę poczekać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Drobiowa rolada z wodnej kąpieli 283

pierwszą "zieloną" porcję  rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1 cm). Z jednej żółtej porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na zielonej masie -kilka centymetrów od krawędzi,lekko go rozpłaszczyć i ułożyć  na nim kolejno daktyle, następnie zwinąć boki żółtej masy - chowają daktyle do środka.  Teraz, pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę. Drugą przygotować podobnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Puszyste, naleśnikowe koreczki z wędzonym łososiem 201

ulubiony smak) 200 gram łososia wędzonego (sałatkowego w kawałkach lub w plastrach) sok z 1/2cytryny dodatkowo: ogórek 10 dag żółtego sera kilka oliwek Zacznij od przygotowania naleśników. By wyszły lekkie i puszyste rozbij jajka, oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami, dokładnie je zmiksuj a następnie dodaj ubitą pianę i całość delikatnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z jajkiem, kurczakiem i oliwkami 344

pięknym, prawdziwie wiosennym dniu zapraszam na pyszną, lekką, zdrową, wysokobiałkową i kolorową sałatkę:) Do przygotowania potrzebować będziesz: 1 filet z kurczaka 1 sałata lodowa 2 jajka oliwki czarne 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz na sos:  1 ząbek czosnku 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki musztardy Mięso pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami 296

Dziś zapraszam na szybki, lekki, zdrowy i beztłuszczowy obiad: Kurczak duszony z pomidorami serwowany z kaszami Potrzebne Ci będą: filet z kurczaka pomidory z puszki pieczarki (300 g) cukinia (300 g) czosnek, pieprz,ostra papryka, natka pietruszki po 100 gram kaszy gryczanej i jęczmiennej Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką a następnie podsmaż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 336

lodówki na 1 - 2 doby. Do garnka o grubym dnie wlej 3 litry wody, dodaj wszystkie składniki jak wyżej i wymieszaj (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Do otrzymanej zalewy włóż mięso ( po zdjęciu folii, ale pozostawiając przyprawy, w których leżakował). Postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety sojowe z warzywami i kaszą / Cutlets with vegetables and soy grits 200

Pomysł na lekką ale i pożywną, bezmięsną propozycję obiadową: Kotlety sojowe z warzywami i kaszą Tu chyba nawet nie ma potrzeby prezentowania szczegółowego przepisu :) Wystarczy tylko wrzucić gotowe kotlety sojowe na 5 minut do wrzątku (u mnie bulion, może być woda z dodatkiem przypraw), warzywa zaś (np. por, marchewkę, cebulę, paprykę, kapustę pekińską) pokrojone w mniejsze części  poddusić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Panierowana feta z dodatkami 175

grubych oczkach. Dodać jogurt i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki. Cukinie umyć odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić. Ser feta pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany

Monia miesza i gotuje
Bułeczki pełne sera 162

włożyć kawałki serów, na wierzchu posypać przyprawą do sałatek. Możemy dodać również inne sery np. mozzarellę czy gorgonzolę. Bułeczki wstawić do rozgrzanego na 180 C piekarnika i zapiekać aż lekko się zarumienią

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe 214

dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne

Monia miesza i gotuje
Placki cukiniowo-czosnkowe 204

smaku czosnek granulowany do smaku olej do smażenia   Cukinie umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli

Monia miesza i gotuje
Makaron z pesto z rukoli, słonecznika i suszonych pomidorów 182

suszonych z oleju 1 mały ząbek czosnku 40 g rukoli 2 łyżki słonecznika łuskanego Kresto 5-6 łyżek oleju Rapso Suszone pomidory, rukolę i czosnek wrzucić do rozdrabniacza i lekko rozdrobnić. Dodać słonecznik oraz olej (można równiez uzyć oleju z pomidorków), rozdrobnić na jednolitą masę. Gdyby masa była za sucha dodać więcej oleju. Makaron ugotować, wymieszać z pesto i podawać

Monia miesza i gotuje
Chrupiące placuszki ryżowe 319

jajka, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Potem dodać mąkę kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając i formujac placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać same lub z ulubionym dipem czy keczupem

Monia miesza i gotuje
Surówka z kapusty i marchewki 170

obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki. składniki: 400 g białej kapusty 400 g marchewki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu sól Kapustę poszatkować, lekko posolić i odstawić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę wymieszać z marchewką, dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dokładnie wymieszać. Dodać majonez i jogurt i jeszcze raz wymieszać

Monia miesza i gotuje