jego kulinarne wykorzystanie. Wreszcie dziś się udało! Znalazłam w sieci prosty przepis, którego składniki na sos wydały się interesujące. I faktycznie, miałam nosa!;) Po lekkiej modyfikacji, wynikającej głównie z braku dostępności składników pod tytułem płatki chili czy nektarynka, przepis zastosowałam i zaserwowałam. Wyszło pysznie! Intrygujący smak imbirowo-limonkowego sosu w połączeniu ze słodyczą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaimbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki świeżych, dowolnych ziół ewentualnie 1-2 łyżki octu ryżowego sól (do smaku) Udka umyć, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Lekko posolić do smaku. Imbir i czosnek drobno posiekać, dodać do sosu sojowego + ocet ryżowy (jeżeli używamy). Mięso zalać przygotowanym sosem, dodać całe gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciasta + 1 - 2 łyżki na patelnię szczypta soli Jajka rozbić, odzielić białka od żółtek, białka ubić. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować pod koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Lekko naoliwić patelnię przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś prezentuję lekką i apetyczną przekąskę, na dobrą sprawę to propozycję podania medalionów z łososia, których odkrycie na sklepowym stoisku uradowało moje łososiożerne podniebienie:) Same medaliony wyglądają niepozornie: ale każdy, kto lubi ryby doskonale wie, że muszą smakować pysznie. W sprzedaży pojawiają się również ich wzbogacone wersje - ze szpinakowym bądź pieczarkowym nadzieniem. Stanowią naprawdę pyszną, gotową przekąskę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacurry. Można odstawić na godzinę do lodówki by mięso nabrało aromatu, po tym czasie wrzucić je na rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławodą i przelewam do rondla. Cebulę kroję w kostkę, wkładam na patelnię do zeszklenia i dodaję do mięsa. Pieczarki kroję w plastry, duszę na patelni na łyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakilka mniejszych. 5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem. 6. Odstawiamy do lodówki na m.in. 4 godziny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazapraszam na pyszne buraczki z jabłkiem, które doskonale sprawdzą się w roli obiadowej sałatki. Buraczki na zimno z jabłkiem Składniki: 4 średniej wielkości buraki 2 jabłka (najlepiej czerwone, lekko kwaskowe) 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Buraki ugotować w mundurkach (około 1 godziny - zależy od wielkości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCelebro , dzięki nawiązanej współpracy z "wydawcą" tej serii ;) Dziś prezentuję kolejny, kulinarny eksperyment z wykorzystaniem białego, francuskiego Celebro o pięknej, złocistej barwie i delikatnym, cytrusowym aromacie. Myślę, że smakoszom lekkich acz wytrawnych smaków przypadnie do gustu:) Winny kurczak i uduszone warzywa Składniki: 1 filet z kurczaka 1 średnia cukinia 1 średni por 1 średni słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajednym opakowniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować szyszki. Super sprawdziły się przy tym zadaniu gumowe rękawiczki:) Uwaga: Chciałam, by moje szyszki były lekko wilgotne i stanowiły połączenie smaków zarówno ryżu jak i pysznych krówek, natomiast z powodzeniem możecie zwiększyć ilość ryżu (nawet o połowę) jeżeli chcecie, by były mniej slodkie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastaną się szkliste (g otowałam je około 10 minut). Rozpuścić czekoladę w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać alkohol. Uprażyć lekko płatki migdałowe na suchej patelni (uwaga - łatwo się przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami. Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki chili liść laurowy 1/2 szklanka wody 2 ząbki czosnku szczypta białego pieprzu Schab pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć mieszanką zrobioną z soli, cukru pudru i imbiru. Odstawić na chwilę. Przygotować sos: Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławspominałam w porannym poście, do pysznej receptury na schab w imbirowo - sojowym sosie, zaczerpniętej z bloga Zmień się na zdrowie , dodałam coś od siebie. Konkretnie pokrojone w kostkę, lekko kwaskowe jabłko i konserwowy groszek, zagęściłam też sos pokruszonymi kromkami ciemnego chleba. Same schabowe porcje zmieniły zaś format na zdecydowanie mniejsze kawałki i całość wylądowała jako
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieczenia pizzy) i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, w połowie czasu pieczenie przykrywamy chleb folią aluminiową (początkowo wydawało mi się to lekko zakręocne, ale w sumie nie jest takie skomplikowane - zastosowałam się do tych wskazówek). Wyrzucamy chleb z garnka i studzimy na kratce. Chlebek wychodzi naprawdę fajnie, z pachnącą i chrupiącą skórką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapanierowania pałek z kurczaka - powinno mieć konsystencję gęściejszą od tradycyjnego na naleśniki. Podudzia maczamy w cieście naleśnikowym, wkładamy do bułki tartej, obtaczamy dokładnie, dociskając lekko dłonią. Opanierowane wrzucamy na głęboki tłuszcz do frytkownicy ( jeżeli nie dysponujecie, to oczywiście można wykorzystać zwykły rondel) i smażymy do zarumienienia się panierki, około 5 minut w 170 stopni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała