lekka - 5765 przepisów (strona:283/385)

Ciasto serowo-cytrynowe 232

Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z jogurtów greckich (dietetyczny) 1421

torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Masa jogurtowo-serowa. Białka ubić, pod koniec ubijania wsypywać po trochu cukier. Żółtka połączyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3221

Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku gazowym). Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z lekką "górką". Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' (przyda się później, patrz pkt. 3). Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Krem. Masło i mleko zsiadłe wyjąć 2h wcześniej z lodówki by nabrały

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasteczka chałwowe (z tahini) 182

tahini. Zmiksować. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki o średnicy ~1,5-2 cm i układać kolejno na papierze zachowując odstępy ok. 2 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczyć za pomocą widelca. Piec ok. 12-14 min temperaturze 175 ºC . Ciastka wyjęte prosto z piekarnika są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić, najlepiej pozostawić je na papierze do wystudzenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3488

się by całość nie była zbyt mocno alkoholowa, dlatego zmniejszyłam ilość użytego alkoholu oraz skróciłam zalecany czas "kąpieli alkoholowej", a i tak śliwki były jak dla mnie na rauszu. ;) Lekki kakaowy biszkopt, krem budyniowy, śliwki i mleczna czekolada to naprawdę udane połączenie. Smakuje jak śliwka w czekoladzie, stąd druga nazwa w tytule. Bardzo polecam. P . S Warto śliwki drobno pokroić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb orkiszowo-pełnoziarnisty (z garnka) 209

chleb będzie za twardy). Studzić na kratce. Poniżej znajduje się krótki filmik instruktażowy jak składać bochenek (znaleziony na YouTube). U mnie był dość luźny, zatem tylko łyżką lekko zagniatałam ciasto do środka . Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Szarlotka 2 477

waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki smalcu Masa jabłkowa około 1,5 - 2 kg jabłek 4 goździki cynamon (w ilości wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Masa jabłkowa. Jabłka lekko rozdusić, jeśli są bardzo kwaśne to trochę posłodzić według smaku i dodać bułkę tartą. Ciasto. Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki. Wszystko posiekać. Włożyć na 1 h do lodówki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Deser z kaszy jaglanej 208

przelać wrzątkiem (pozbywamy się w ten sposób ew. posmaku goryczki). Kaszę zalać wodą i sokiem. Dodać wiórki kokosowe i aromat waniliowy. Gotować ok. 20 minut do miękkości. Ugotowaną kaszę lekko ostudzić a następnie zmiksować przy pomocy blendera. Układać naprzemiennie w miseczce owoce i kaszę. Podawać od razu.   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Batoniki muesli 208

wiórków kokosowych 60 gramów masła 150 gramów miodu 100 gramów brązowego cukru (dałam 2 łyżki cukru brązowego i 2 łyżki stewii) 2 szczypty soli Przygotowanie Otręby i płatki owsiane lekko podpiec przez 10 minut w temperaturze 160°C. Często mieszając, żeby się nie przypaliły. Słonecznik i posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Morele i figi pokroić na mniejsze kawałki. Morele

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mus czekoladowy 182

opcjonalnie łyżeczka rumu ciasteczka "Jeżyki", pokruszone owoce granatu do dekoracji w sezonie: maliny, borówka amerykańska Przygotowanie W kąpieli wodnej rozpuścic w oddzielnych naczyniach czekoladę białą i gorzką. Pozostawić do lekkiego ostudzenia. Kremówkę ubić, podzielić na dwie części. Do jedne porcji śmietany dodać białą rozpuszczoną czekoladą (opcjonalnie rum) a do drugiej gorzką. Wymieszać. Nakładać naprzemiennie masę jasną i ciemną do pucharków

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kakaowe naleśniki zdrowo nadziane 227

cukier waniliowy i olej. Wymieszać dokładnie ciasto, wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Nadzienie serowe . Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.  Usmażone i lekko ostudzone naleśniki przekładać masą serową, można dodać pokrojone banany, truskawki (nabyłam w jednym z supermarketów) lub inne ulubione owoce. Posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Batoniki czekoladowe 214

wyłożonej papierem pergaminowym. Przyklepać i piec w temp. 95 o C przez ok. 50 min, do czasu gdy masa stanie się twarda w dotyku (ja piekłam 120 min.). Lekko wystudzone ciasto pokroić.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekanka z mięsem mielonym 237

osolonej wodzie a następnie obrac i pokroic w plasterki. Cebule i czosnek starannie obrac, po czym drobno pokroic i podsmazyc na oliwie.Kiedy cebula sie zeszkli , dodac mięso mielone.Całosc lekko podsmażyc , mieszając. Nastepnie dołozyc osączone z zalewy pomidory oraz liście laurowe. Doprawic solą, pieprzem i słodka papryką.Dusic na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Naczynie żaroodporne posmarowac tłuszczem

Słodkości i nie tylko
Blok czekoladowy 179

mleka w proszku 1 szkl. pokruszonych herbatników 1 szkl. rodzynek( mozna dodac orzechy) Wykonanie:   W garnku zagotuj wodę z cukrem , masłem , kakao i kawą. Poczekaj ,aż masa lekko ostygnie , nastepnie ciągle mieszając , dodawaj mleko w proszku. Dobrze wymieszaj . Na koniec wsyp pozostałe składniki.  Całośc przełóż do foremki keksówki , wyłóż folią spożywczą i następnie wstaw do lodówki na niestety

Słodkości i nie tylko
Ciasto 3 BIT 356

pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe - 100 g masła Na dno formy ułożyłam 1 warstwę herbatników . Podgrzałam lekko masę krówkową , aby zrobiła się rzadsza i taką masę wylałam na herbatniki . Na masę krówkową znowu położyłam warstwę herbatników. Przygotowałam wcześniej budyń ( 2 budynie na 3/4  l mleka ). Budyń

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania