lekka - 5765 przepisów (strona:275/385)

Piernik Staropolski 1676

luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około  5 mm. Piekłam w dużej blaszce tej, która była w komplecie z piekarnikiem. Piekłam

Blondynka Gotuje
Kokardki all` Alfredo 196

ugotowałam makaron al dente. Odcedziłam i polałam sosem. Ciągle podgrzewając wymieszałam makaron z sosem za pomocą dwóch widelców. Dodałam pozostałą śmietanę, parmezan oraz gałkę muszkatołową o doprawiłam do smaku. Lekko podgrzewając, dokładnie wymieszałam. Makaron przełożyłam na podgrzane talerze, na wierzch wysypałam kurczaka i udekorowałam nitkami chili. Podałam bezpośrednio po przygotowaniu z oddzielnie startym parmezanem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ekspresowy Deser z Resztek 223

Taki deser możemy wyczarować ze składników, które pozostały po wykonaniu  Tortu Straciatella z Malinami . Lekki krem, starta czekolada, maliny i listki mięty. Pysznie wyszło! Na sam spód ułożyłam ścinki ciasta czekoladowego, potem krem, następnie posiekaną czekoladę, maliny, potem znowu krem, czekolada, maliny, listki mięty. Prawda, że łatwo

Blondynka Gotuje
Rosół po Naszemu 369

wyciągamy skrzydełka i warzywa, sam wywar przecedzamy przez sitko. Do odcedzonego wywaru wkładamy marchewkę. Mięso ze skrzydełek obieramy z kości i skóry i odkładamy na talerzyk. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą. W głębokim talerzu układamy ugotowany makaron, wokół makarony układamy pokrojoną w plasterki marchewkę, na makaron wykładamy obrane mięso drobiowe i całość

Blondynka Gotuje
Babka na Białkach 207

ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam do momentu, aż przestałam czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam

Blondynka Gotuje
Spaghetti a`la Carbonarra z Tuńczykiem 231

smażenia dodajemy pietruszkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ale musimy zostawić sobie około 5  łyżek wody, którą wlewamy do miseczki z kremówką i żółtkami. Odcedzony makaron z powrotem wkładamy do garnka, który stawiamy

Blondynka Gotuje
Woda Fit 228

roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję Wam przepis na orzeźwiającą wodę. Pijąc ją wyczuwamy lekko ogórka, potem nuta cytryny i naprawdę delikatna nuta bazylii - polecam. Idealna na wiosenne dni ;)                   Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej plasterki

Blondynka Gotuje
Domowe Sezamki z Jagodami Goji 228

Skworcu 1/2 szklanki migdałów w płatkach  Skworcu 1 garść jagód Goji  Skworcu 3 łyżki miodu naturalnego Wykonanie: Ziarna sezamu i płatki migdałów wsypujemy do garnka i lekko prażymy. Po kilku minutach dodajemy miód, mieszamy i trzymamy na małym płomieniu do 10 minut, aby miód zgęstniał. Na koniec wsypujemy jagody Goji, mieszamy i wykładamy do foremek lub wylewamy

Blondynka Gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 296

się. Ten sam przepis, a zobaczcie jaka różnica w wyglądzie! W smaku również, bo  piekłam pizzę w wyżej wspomnianej formie. Tak i forma odegrała duże znaczenie, spód był lekko chrupiący, szkoda, że nie mogliście wpaść do mnie na degustację :) Mało tego formy nie musiałam niczym smarować, a po upieczeniu ciasto samo zsuwało się z pochylonej formy! Nie znaczy

Blondynka Gotuje
Jogurtowe Babeczki Czekoladowe 235

Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyłam  do foremek. Piec w temperaturze 150°C  do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjęłam babeczki z piekarnika, lekko przestudziłam w foremkach, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.    Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 60 g gorzkiej czekolady 40 g masła Wykonanie: Czekolady posiekałam. Wszystkie składniki rozpuściłam

Blondynka Gotuje
Damskie grillowanie, czyli kurczak, ser i ananas 244

młodej cukinii gałązka świeżego rozmarynu kilka listków sałaty mały pęczek szczypiorku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oliwa z oliwek Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, które lekko smarujemy oliwą, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka, odstawiamy na ok. godzinę. Ananasa odsączamy na sitku. W tym czasie ser żółty kroimy w cienkie paski o szerokości około

Blondynka Gotuje
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 314

twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zawijamy boki

Blondynka Gotuje
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 223

masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przekładamy do formy. Zostawiamy

Blondynka Gotuje
Pesto alla Genovese 204

sól oliwa z oliwek makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: Na początku wstawiamy wodę na makaron, którą musimy osolić. Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Siekamy liście bazylii, po czym wkładamy część do moździerza i rozcieramy, w trakcie rozcierania dodajemy na przemian starty drobno parmezan, posiekany czosnek, orzechy, bazylia. Na końcu dodajemy

Blondynka Gotuje
Tort Urodzinowy Mój :) 234

Kiedyś może doczekam się, że na swoje urodziny ktoś mi upiecze tort :) Tym czasem postanowiłam zrobić sama, jak co roku. Marzył mi się taki z truskawkami, lekką masą z bitej śmietany z nutą waniliową. Wyszedł pyszny! To słowa mojego syna i wszystkich, którzy mieli możliwość posmakowania tego tortu. Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 50 g mąki pszennej

Blondynka Gotuje