lekka - 5765 przepisów (strona:275/385)

BABECZKI CYTRYNOWE. 239

miski po kolei to, co wpadło mi do głowy. Otwierając piekarnik, przeżyłam niemały szok - babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka

W kuchni Karmel-itki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 178

Pozwoli to uniknąć odrywaniu się białka ugotowanych jajek, co dzieje się zazwyczaj, gdy mamy naprawdę świeże jajka.  Kiedy jajka się ugotują, zalewam je dużą ilością zimnej wody, obijam lekko o brzeg garnka, aż skorupka pęknie i zostawiam na chwilę w wodzie.Po tych czynnościach jajko równie łatwo powinno się obierać. Schłodzenie jajek po ugotowaniu w zimnej wodzie (najlepiej dodać jeszcze

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 178

postępuje wg przepisu, ale kokilki zostawia na noc w lodówce. Następnego dnia koniecznie wyjmuje je przed podaniem przynajmniej 2-3 h wcześniej, aby krem  się ocieplił i nabrał lekkiej konsystencji. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 215

mniejsza, tym szybciej  się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękości. Odcedzam. Siekam  pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree. Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree  ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym słonecznikiem.   SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 167

BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram

W kuchni Karmel-itki
KREM Z SELERA. 201

piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej po nocy miejscowości. I zawsze, gdy spoglądam na tonący w lekkim porannym blasku świat, nasuwa się właśnie ten fragment. KREM Z SELERA. /własny;/ na 1l kremu 3 bulwy selera 0,6- 0,7 l bulionu warzywnego 1/2 pora (cała biała część

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TOFU. 147

naprawdę szybka, łatwa, a przede wszystkim rewelacyjna. Idealna dla wegan i wegetarian, z samych dobrej jakości produktów. Pasuje do niej idealnie białe półsłodkie lub półwytrawne wino. Dobra pozycja na lekki, wakacyjny lunch lub kolację we dwoje, jako przystawka. Złaziłam cały mój "zaścianek", a tofu ani śladu. W końcu dostałam... w mieście czterdzieści kilometrów ode mnie... Ta, bez komentarza. Przepis powstał

W kuchni Karmel-itki
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 169

starego orzecha. Słyszę, jak ciężkie krople uderzają o parapet. Nie chcę. Zatapiam się w świat książkowych bohaterów, by nie słyszeć chaosu za oknem. Burza skłoniła mnie do upieczenia czegoś lekkiego, kontrastującego z groźną i ciężką jak torba gwoździ atmosferą. Zero cukru, dużo błonnika, wyśmienity smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO ZE SZPINAKIEM. 211

rozgrzane masło  z rozdrobnionym czosnkiem, smażę na małym ogniu,  aż wyparuje cały płyn. Odstawiam na bok. Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną oliwę,  lekko szklę, dodaję ryż i wino. Gotuję kilka minut,  aż wino się zredukuje (nie będzie dużo płynu).  Wtedy dodaję stopniowo bulion, mieszam, ciągle gotuję. Kiedy ryż przestanie chłonąć bulion

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. 158

począć, cóż począć?! Jak to co? Ochłodzić się, orzeźwić ciało od wewnątrz. Najlepiej schłodzonym koktajlem. Z parasolką. A co! Na zdjęciach wspomnianej parasolki nie ma, ale to nic! Koktajl lekki, przyjemnie słodkawy, bez dodatku cukru i orzeźwiający dzięki mięcie. Schłodzony, podany w upalne dni, świetnie zgasi pragnienie i zastąpi coś słodkiego. Zdrowo i smacznie! KOKTAJL: ARBUZ I MIĘTA. /własny

W kuchni Karmel-itki
Krajanka z rabarbarem 183

Lubicie rabarbar? Lekko kwaskowy, doskonale nadaje się do wypieków. Kruche ciasto to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego składnika. Krajanka z rabarbarem to bardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki

Poezja smaku
Groszek ptysiowy do zup 290

czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło będzie całkowicie płynne, dodajemy sól i całą mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (nie może być gorąca, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica). Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, można też ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko

Poezja smaku
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 208

bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki

Poezja smaku
Zupa z młodej kapusty 180

czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich zup, a mimo to brał dokładkę

Poezja smaku
Chłodnik z groszku z nutą pikantnego oleju rzepakowego i awokado 188

suchej patelni grillowej – przekrojeniem do dołu. Po ok. trzech minutach zdejmujemy. Przygotowujemy dressing. Świeżą papryczkę chili blendujemy wraz z olejem i sokiem z limonki. Przelewamy przez sitko. Powstanie lekko pikantny dressing. Zupę wyjmujemy z lodówki i nalewamy do talerzy. Dekorujemy ziarnami lub strąkami groszku. Na środku kładziemy awokado oraz grillowane pomidorki koktajlowe. Możemy też położyć listek świeżej mięty. Chłodnik

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania