ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:275/443)

Wafle o smaku batonów "Bounty" 149

moim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ze szpinakiem i fetą 175

masła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i gotową kulkę ciasta,przykrywamy na blacie najlepiej szklaną miską ,żeby lekko zmiękło i nie wyschło. następnie rozwałkujemy cieniutko jak na  normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron

Swojskie jedzonko
Małe drożdżówki z nasionami chia i sezamem; domowe drożdżówki z dżemem 120

roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką dżem, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu. Pozostawiam je  kolejną 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekę

Wielopokoleniowo
PIEROŻAŃCE Z PIECZARKAMI 616

kopytka.Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę.Blanszujemy z liściem i vegetą.Odcedzamy.Doprawiamy solą i pieprzem.1/3 odkładamy do sosu.Z ciasta formujemy wałek i ucinamy po kawałku.Lekko spłaszczamy i nakładamy pieczarki,składamy na pół i sklejamy w postać pierogów.Smażymy na rozgrzanym oleju.Sos przygotowujemy według przepisu ,dodając pieczarki które odłożyliśmy..Sosem polewamy pierożańce

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paszteciki francuskie 122

zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam uwagę aby było

królestwo garów
Ziemniaki w szpinaku, podsumowanie 2015 roku 194

żurawiną / Coated camembert with cranberries : 3. Domowe masło orzechowe / Home-made peanut butter : 4. Najprostsze wegańskie i bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami / The easiest vegan and gluten-free cake with strawberries : 5. Wegeburgery / Veggie burgers : 6. Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą / Polish baked dumplings with spinach and feta : 7. Biszkopt z kremem czekoladowym i malinami / Sponge cake with

Qlinarnie i Qlinarnie
Małe drożdżówki z makiem 147

roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrawam szklanką koła, na środek nakładam łyżeczką mak, zlepiam (podobnie jak pierogi), formuję małe bułeczki i układam na blaszce zlepioną stroną do dołu.  Smaruję rozbitym żółtkiem. Na blaszce pozostawiam na kolejną

Wielopokoleniowo
Bułeczki z pieczarkami 129

kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą, lekko zrolować, odstawić

moj przepis na
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 186

elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone

Pyry na Gaz
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 192

miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, - wszystko razem (łącznie z tą wyjętą na chwilę 1/4 ziemniaków) zagnieść na jednolite ciasto, - formować kulki, wciskać dziurki  Emotikon wink - gotowe kluski wrzucać do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, aż wypłyną jak pierogi. Do tego sosik ze szklanki wody przegotowanej również z kurkumą i pieprzem, sosem sojowym, olejem kokosowym i na koniec zagęszczony śmietaną

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Jagodzianki 269

etapie. Ciasto powinno być błyszczące i mieć jednolitą barwę. Odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie dzielę ciasto na 8 części i każdą delikatnie rozpłaszczam w dłoniach i nakładam 2-3 łyżki jagód. Następnie sklejam jak pieroga i formuję kulę. Układam na blaszce. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję bułeczki

Mango Papaja
Pierogi ruskie 152

pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju.     Mąkę

Z miłości do słodkości
Chińskie ciasteczka z wróżbą 216

Posiekać i zagnieść gładkie ciasto.  Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą.  Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka.   Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Krokiety a'la ruskie 372

Ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Nadzienie: 80 dag ziemniaków 35 dag sera białego 2 szt. cebuli sól pieprz Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim(...)samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników

Świat Domowej Kuchni