ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:277/443)

Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 92

pierogami - białą mąkę zamieniłam na orkiszową pełnoziarnistą i na obiad zrobiłam pyszne ruskie pierożki 😋 Pierogi ruskie z mąki orkiszowej - przepis na ok. 50 sztuk Do przygotowania pierogów będziesz potrzebować: 500g mąki orkiszowej (aby mąka była pełnoziarnista musi być typu co najmniej 1850), szklankę ciepłej wody, jajko, 10 średnich ziemniaków, 500g twarogu półtłustego, cebulę, łyżkę oleju, sól(...)zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje (ja podzieliłam na 3), każdą z nich cieniutko rozwałkuj, foremką lub szklanką wytnij kółeczka. 7. Na każde kółeczko nałóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi. Odkładaj

Z notatnika dietetyka
Sernik z mleczkiem kokosowym. 78

sernika. Najlepsza rozkosz dla miłośników sernika i kokosa . Jest to sernik pełen kokosowego smaku i wiem, że pokochasz to ciasto! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety

Zdrowy Styl Joanny
Zapiekanka pierogowa 66

Zaskocz swoją rodzinę przygotowując im ten pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie ! Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego

Alle Dobre!
JAGODZIANKI- NAJLEPSZY PRZEPIS 46

lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała z nich przeróżne dania. A jak jest u Was? Lubicie? Robicie? A może jednak nie przepadacie? Jagodzianki - składniki na około 14 jagodzianek: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580  Młyny Szczepanki ) * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka(...)Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po tym czasie ciasto  wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta

Zrób to smacznie
Pierogi z rabarbarem 76

Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym surowcem na majowy obiad. Nadzienie rabarbarowe jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne, a pierożki przepyszne. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PUCHATKI SEROWE Z POWIDŁAMI 113

proszkiem do pieczenia oraz olej i skórkę cytrynową. Wyrobioną masę wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Oczywiście możemy formować z ciasta np. rogaliki, kształt wypieków nie musi być taki jak u mnie. Na środek każdego kółka nakładamy powidła. Składamy jak pierogi, dociskając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
pierogi z fasolą i grzybami 88

żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki z młodą kapustą 222

kapustę, wymieszać. Patelnię przykryć, kapustę dusić do miękkości, a następnie odparować na dużym ogniu. Doprawić do smaku. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze  i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować pozostawionym jajkiem

Obiad gotowy
KAPUŚNIACZKI 346

grzyby, wymieszać i poddusić. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i uformować pierogi. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez

Pieguskowa Kuchnia
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 148

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.  Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Można podawać

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kruche pierogi z mięsem 160

porządne szczypty). Odstawiamy mięso do ostygnięcia.  Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 3-5 mm i wykrawamy szklanką kółka. Ciasto jeszcze rozplaszczamy palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba

Gotuj z Agnes
Kotlety z kalafiora 158

ochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:)  Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami

Obiad gotowy
Marokańskie ciastka migdałowe. 127

elastyczne. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła.  Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem

zadanie-gotowanie
Ciasteczka z wróżbą na wieczór panieński 181

napisać ręcznie,pociąć na paski i zgiąć na pół 4 razy. Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki
PRZEPYSZNE PIEROŻKI Z JABŁUSZKAMI 110

umyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki