ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:274/443)

DROŻDŻOWE PTYSIE Z KREMEM KARPATKOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 166

które jechaliśmy w sobotę z bratem do sklepu mojej mamy. Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać(...)takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni

Ostra na Słodko
Pierogi z kapustą i grzybami 145

lepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie:       Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem(...)następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.  Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy

Aga w kuchni
SAMOSY Z KURCZAKIEM - PIEROŻKI Z TORTILLI + FILMIK 236

miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki na około 3 minuty aby się dobrze skleiły.  Następnie nakładamy farsz i sklejamy pozostały brzeg tortilli.  Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, z jednej i drugiej strony.  Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami.  Pierogi

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi w wersji letniej 158

przepadacie możecie użyć jakiegoś "lżejszego" typu pełnoziarnistego. Ta opcja to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Pierogi polane jogurtem zmiksowanym z jagodami SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ-5 PIEROGÓW: 75g mąki żytniej razowej(typ 2000) + mąka do posypania 4-5 gorącej łyżek wody około 50g owoców- malin, jagód, borówek lub truskawek + owoce do dekoracji 100g jogurtu(...)łyżek to tak orientacyjnie; powinno być tyle, aby ciasto się skleiło Wyrobić ciasto, i cienko rozwałkować  Za pomocą szklanki wycinać z ciasta kółka, wkładać do środka owoce i sklejać Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na wierzch  Podawać z jogurtem i owocami oddzielnie lub zmiksowanymi Pierogi z jagodami, jogurtem naturalnym i cynamonem

peanutbuttermonster
Pieczone pierogi (ciasto drożdżowe z dodatkiem zakwasu) 67

składniki, poza solą i tłuszczem. Wyrabiamy na pierwszej prędkości, do czasu, aż ciasto zacznie odklejać się od misy i stanie się gładkie i jednorodne. Wtedy dodajemy sól i wyrabiamy chwilę na wyższej prędkości, następnie dodajemy masło lub olej i wyrabiamy do całkowitego wchłonięcia przez ciasto. Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około  półtorej godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie(...)muszkatołowa do smaku Po wyrośnięciu, ciasto wykładamy na obsypany mąką blat.  Cześć ciasta, z którego będziemy wycinać kółka, rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.  Resztę ciasta nakrywamy folią aby nie obsychało. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 10 cm (na przykład szklanką) i nakładamy farsz, a następnie lepimy i formujemy pierogi. Pierogi układamy na wyłożonej

Przepisy na domowy ser i chleb
Uszka z kapustą i grzybami 45

Osobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki , tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;))) Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek): 1/2 kg mąki 1 jajko szczypta soli letnia woda Składniki na farsz: kapusta kiszona ok. 300g 100g pieczarek cebula olej sól, pieprz Wykonanie: Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe

Olcia gotuje!
Buraczane ravioli z kozim serem w sosie chrzanowym 53

była prawdziwa uczta, buraczane pierogi i sos chrzanowy. Pikantny sos idealne współgra z kremowym wnętrzem pierożków i jego zewnętrznym cudnym kolorem. Do zabarwienia ciasta użyłam zakwasu buraczanego , jest idealny. Polecam gorąco. Buraczane pierożki z serem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przekąski na andrzejki na 20 sposobów 58

andrzejki. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również doskonale smakuje, a robienie tego chlebka to czysta przyjemność. 11. Pieczone pierogi z kaszą Kliknij w zdjęcie, aby zobaczyć przepis. Takie pierożki z pewnością zaskoczą waszych gości. Krucho-drożdżowe ciasto jest łatwe w przygotowaniu, a farsz z kaszy gryczanej jest wyjątkowo smaczny. 12. Tartaletki z kapustą i śliwkami Kliknij w zdjęcie

okolicepalnika.pl
Bułeczki z pieczarkami 67

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)dobieram lub ujmuje ciasta, tak aby każda bułeczka była o takiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 68

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)dobieram lub ujmuje ciasta, tak aby każda bułeczka była o takiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było

moj przepis na
USZKA Z GRZYBAMI 94

Uszka z grzybami to idealny dodatek do barszczu czerwonego Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz:   Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Ugotowane(...)Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto:   Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć

RAROSSA
USZKA Z GRZYBAMI 100

Uszka z grzybami to idealny dodatek do  barszczu czerwonego Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody łyżeczka oleju łyżeczka soli Farsz: 100 g suszonych grzybów (Grzyby zalać wodą i pozostawić do namoczenia ) duża cebula łyżka bułki tartej sól, pieprz olej Sposób przygotowania: Farsz:   Namoczone grzyby zalać wodą do przykrycia i gotować na niewielkim ogniu do miękkości(...)Dodać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto:   Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Ciasto podzielić na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małym. Na każde kółko nałożyć

RAROSSA
Kołduny z farszem z kaszy jaglanej i grzybów, podane z rosołem. 83

Ostatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem.  Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?!  Zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki z pieczarkami 77

rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku, ale z czasem stanie się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu(...)dobieram lub ujmuje ciasta, tak aby każda bułeczka była o takiej samej wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było

moj przepis na
Sklep internetowy Bee.pl- szeroki asortyment i najlepsza jakość produktów 158

obiad jak i pożywne śniadanie . Całość zagęścić można także budyniem, nadając konsystencję kleiku. Kasza znajdzie swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, takich jak szarlotka. Wykorzystywana jest również jako do dodatek do mięs, burgerów, pulpecików, zup oraz jako farsz do pierogów i gołąbków. Polecane, jednak wciąż mało popularne są także warzywa nadziewane kaszą jaglaną. Opakowanie zawiera 1 kg kaszy. 4. Żurawina

Sama słodycz i szczypta chili