ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:270/476)

Pierogi leniwe 203

pierwszej wersji miały być ruskie to zostały z boczkiem.   Składniki: na około 40 pierogów leniwych  ok. 500 g ugotowanych ziemniaków 230 g półtłustego twarogu 1 jajko około 5-6 łyżek mąki pszennej (może być więcej jeśli ciasto jest zbyt luźne plus do oprószenia stolnicy) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soli oraz boczek lub masło, bułka tarta(...)tych składników zagniatamy ciasto. w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki.  Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części i z każdej z nich formujemy rulon, który lekko spłaszczamy. Każdy rulon kroimy pod skosem na 2-3 cm paski.  Gotujemy w garnku osoloną wodę i wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy do ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną

bistro mama
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 268

Blaszkę posmarować tłuszczem (można również piec na blaszce wyłożonej silikonem lub wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym). Pierogi ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30min.  Jeżeli ciężko Ci się klei ciasto, nie martw się. Możesz położyć farsz na ciasto i je zrolować. Wyjdzie tak jak na zdjęciu :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Pierogi z mięsem w sosie boczkowym 85

intrygujące nazewnictwo? Właśnie zrobiłem kolejny farsz, który czeka na dzień jutrzejszy, aż wezmę się za lepienie pierogów. Jakoś wolę dzień wcześniej przygotować sobie nadzienie, nie tylko ze względu na lenia. Głównym powodem jest notoryczny brak czasu. Jednak wracając do tych pierogów, z farszem to troszkę inna bajka. Mięso wiadomo, a jak nie, to napiszę...z rosołu. W tych(...)wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Na środek wyciętych okręgów kładziemy farsz, składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Pieczone mini-pierogi z kapustą i grzybami 222

goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych świąt. Mimo, że teraz można je jeść cały rok i tak najlepiej smakują w Boże Narodzenie. Składniki Ciasto: 125 g mąki żytniej razowej 125 g mąki pszennej 150 ml bardzo ciepłej wody(...)ogniu przez ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Ciasto formujemy w wałek średnicy ok. 3 cm i po małym kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżeczki i sklejamy pieroga. Brzegi dociskamy widelcem (użyłam deserowego). Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

My Chcemy Jeść
BARSZCZ WIGILIJNY BEZ ZAKWASU 178

  Barszcz  Wigilijny last minut, bez potrzeby dodawania zakwasu , szybki w przygotowaniu, gotowy do spożycia od razu  po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi

RAROSSA
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 193

Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem(...)kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego

Moja smaczna kuchnia
Pierogi leniwe ze szpinakiem 228

ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki + mąka do podsypania  2 ząbki czosnku łyżeczka soli opcjonalnie do podania: oliwa i parmezan Pierogi leniwe ze szpinakiem - jak zrobić? Szpinak ułożyć na sicie i rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody. Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg(...)ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki.  Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć i nożem ukośnie odcinać średniej wielkości romby. Pierogi leniwe wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować 2-3 minuty do wypłynięcia

Moje Qulinaria
Pierogi z serem i szpinakiem 64

miesiącu, nazwijmy to dietą, stwierdziłem że będę jadł wszystko, tylko z umiarem. Od tego czasu, odpukać w niemalowane, nie miałem żadnego ataku związanego z moimi dolegliwościami. Wczoraj przyszedł moment lepienia pierogów ze szpinakiem oraz serem, które pomimo, że nie są to moje ulubione, musiałem zrobić. Chcica mnie jakaś nadeszła, więc są, a właściwie były. Tylko zdjęcie zostało oraz(...)szpinak mielimy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.   Do mąki wlewamy wodę z łyżką masła i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy, przy pomocy szklanki, koła. Na środek każdego układamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię wody

R'n'G Kitchen
Pączki pieczone 344

nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą ciasta. Na koniec wycinki z ciasta zebrać w jedną kulkę i też wykorzystać.  Można pominąć nadziewanie pączków przed

Domowa Cookierenka Agi
Pszteciki z grzybami i serem 355

Bardzo dobre paszteciki, każda pora roku jest dobra na takie specjały. Polecam, dziękuje Małgosia Przygotowanie ciasta drożdżowego – drożdże wymieszać w połowie letniego mleka przeznaczonego na

Kuchnia Pokoleń
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 200

Najbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później(...)praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem 233

Uwielbiam pierogi ze szpinakiem i kiedyś dobre jadłam w żagańskim Duecie. Pani mi je poleciła, bo zawsze wybierałam te z kapustą i grzybami, a tak na wiosenną odmianę coś ze szpinakiem i fetą było strzałem w dziesiątkę. Później w domu kombinowałam z tymi smakami. Sam szpinak z przyprawami, z fetą czy innym serkiem. Ciekawe połączenie uzyskałam z kurczakiem. Miał(...)Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego  * filet z kurczaka * ząbek czosnku * sól, pieprz * oliwa z oliwek * łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest

Magiczne Życie Marty
Pierogi zero waste rzodkiewkowe z twarożkiem 176

Pierogi z rzodkiewką, czemu nie. Do tego farsz twarożkowy i mamy super wiosenne połączenie. U mnie zniknęły bardzo szybko bo takie dobre były. Polecam bo są naprawdę pyszne. Farsz: 1 pęczek rzodkiewek natka pietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól(...)wlewam rzodkiewkowy mus ale nie cały. Podczas wyrabiania ciasta dolewam w zależności od gęstości ciasta. Ciasto jak jest dobrze zagniecione rozwałkowuję. Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej. Do gotującej wkładam po kilka pierogów. Gotuję około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch

wesoła kuchnia
Pierożki z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 199

muszkatołowa i ziołowym pieprzem. Zdjąc z ognia i ostudzić. Dodac starty ser i wymieszać a na końcu wbic jajko. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i szklanką wykrawac koła, napełniac je farszem i sklejać tak jak tradycyjne pierogi. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać siemieniem lnianym lub sezamem. Piec około 30 min. w 180 st.C. na złoty

Radość kipiąca uśmiechem.
Sezonowe pierogi z kurkami 217

było by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek  200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką(...)jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.  W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię

MarciochaKucharzy
Pieczone uszka z kapustą i grzybami 108

prosty Jak zrobić pieczone uszka z kapustą i grzybami? Składniki: Farsz: 400 g kiszonej kapusty 40 g suszonych podgrzybków 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do podsmażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej + do podsypania 3 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 40 g masła lub margaryny niepełna szklanka ciepłego mleka 1 jajko M *szklanka ma u mnie(...)być wyrazisty w smaku). Mieszamy. Ciasto: Do miski przekładamy wszystkie składniki (masło siekamy) i wyrabiamy miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta. Rozwałkowujemy i wycinamy duże koła. Do każdego nakładamy nasz farsz. Zlepiamy brzegi jak pieroga. Następnie zlepiamy dwa końce każdego pieroga

Słodkie okruszki
Zakalec Ciasto Truskawkowe 141

długiego czasu pieczenia. Zakalec Ciasto Truskawkowe Ciasto bez wyrównania temperatury lub miksowanie składników zbyt długo również może wpłynąć na powstanie zakalca. Ale co zrobić, gdy już mamy ten niechciany efekt ❓Czy musimy wyrzucić całą partię ciasta do kosza❓ Na szczęście nie❗ Istnieją sposoby na ratowanie zakalca. Zakalec Jednym z nich jest dodanie do ciasta łyżki octu balsamicznego lub soku(...)cytryny, a także podpieczenie go jeszcze przez kilka minut. Można również wyciąć środek nieupieczonego ciasta i ponownie zapiekać resztę. W przypadku, gdy nie uda się ocalić zakalca, można go również użyć do innych celów. Na przykład, można zrobić z niego pulpę do pierogów lub naprawić nim zepsuty kołacz. Zakalec Truskawkowy Podsumowując, zakalec to dziwna rzecz, która może zdarzyć się

RafalCook
PIEROŻKI Z CIASTA PARZONEGO Z PIECZARKAMI 109

wycinając je kubkiem, a czasami małe na jeden kęs wycinając je np literatką. Od kilku lat robię takie pierożki na Wigilię zamiast tradycyjnych pasztecików. Polecam gorąco!  Składniki na ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 1 jajko bułka tarta szczypta soli Farsz: ok 200 g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)masłem, dodać mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować podsypując  mąką. Wycinać kółka. Na każde nałożyć  łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem 112

wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.   Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.     Nadzienie:   Wydrylowane wiśnie wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .   Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki  nadzienia posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować

Wanilia i Kardamon
Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. 161

Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. Te mięsne pierożki są absolutną ucztą i są idealnym pomysłem na smaczną przekąskę l ub szybki obiad . Ciasto francuskie

Zdrowy Styl Joanny
Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście 143

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście jest wprost idealny na Święta. Pyszne, kremowe nadzienie z sera i kaszy manny oraz delikatna warstwa kruchego ciasta, które wprost rozpływa się w ustach. Ten smak jest zupełnie inny od znanych mi ciast, ale tak dobry, że placek został zjedzony już pierwszego dnia. A przepis na masę z kaszy manny i serka wykorzystałam(...)ciasto będzie gotowe. 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec

dolcevitainmykitchen
PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ I GRZYBÓW 143

wiadomość :-) Zmajstrowałam takowy produkt w wersji wegetariańskiej. Poza tym, że pasztet można zajadać z pajdą chleba jest doskonałą bazą do farszu na pierogi wigilijne,wystarczy odrobinę kiszonej kapusty i naprawdę powiadam Wam genialnie smakuje zawinięte w ciasto pierogowe w towarzystwie barszczu czerwonego, oczywiście klarownego.            Składniki:  100 g ugotowanej kaszy gryczanej

pieprzny smaczek
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 142

dawno nie miałam okazji jeść takich pierogowo – makaronowych dań, że byłam wniebowzięta… A propos pierogów , to dokonałam jeszcze jednej modyfikacji wobec oryginalnego przepisu – przed usmażeniem keto ravioli z dynią lekko je podgotowałam. I wiecie co? Udało mi się przygotować mega rewelacyjne pierogi … Nie wiem więc jak smakowałyby one bez uprzedniego gotowania, może bardziej przypominałyby makaron. A może(...)bardziej mylnego! Oto keto ravioli z dynią, które równie dobrze mogą być pierogami... Najważniejsze, że są wyśmienite w wyglądzie, smaku i konsystencji. Polecam gorąco! Dania Lunch , Przekąska Kuchnia Wege , Włoska Keyword pierogi , ravioli Porcje 10 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Składniki Ciasto na ravioli 96 g mąki lnianej lub zmielonego lnu złocistego

Modern Cave Girl
Maślane jagodzianki z kruszonką 177

Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.    Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem   papiera(...)jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk. Nadzienie: Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale, jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać . Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki

Wanilia i Kardamon
Kotlety ruskie. Dobrze znasz ten smak. Teraz pokochasz go jeszcze bardziej. PRZEPIS 600

ostatnim lepieniu pierogów ruskich zostało nam sporo farszu. Już mieliśmy brać się za przygotowanie dodatkowej porcji ciasta, gdy przypomnieliśmy sobie o przepisie na kotlety ruskie. Tak jak się spodziewaliśmy, wyszły pyszne i od tamtej pory często je robimy. Przepis na kotlety ruskie Składniki: około pół kilograma ziemniaków, 200 gramów twarogu półtłustego, 3 cebule, sól, dużo świeżo zmielonego pieprzu, czubata

Kulinarna Polska
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 189

suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowa choinka 212

dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę sobie popracowałam. Zrobiłam pierogi na Wigilię (uszka, ze śliwką, z kapustą i grzybami oraz z makiem), wyrobiłam ciasto na pierniczki nadziewane, kolejne dwie kule ciasta na domek z piernika, którego myślałam, że już mi się nie uda upiec

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 959

dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone w mleku masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w wysokim naczyniu z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe.   2. Farsz: Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać(...)dużo płynu, trzeba go odlać lub wygotować). Całość dokładnie wymieszać.   3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około   2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować

Szalona Kuchnia Eweliny
Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami 933

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g   masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego(...)dodać drożdże, sól, cukier, jajka i rozpuszczone masło w mleku (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Włożyć je do foliowego woreczka, szczelnie zamknąć i włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą. Kiedy ciasto wyrośnie i wypłynie na wierzch to znaczy, że jest gotowe. 2. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Pakieciki z tuńczykiem i ricottą w cieście filo 195

Dopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO FRANCUSKIE Z MOZZARELLĄ I WARZYWAMI 307

sól, pieprz, papryka ostra * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ścieramy ser żółtym dodajemy pokrojoną mozzarellę, paprykę oraz kukurydzę. Doprawiamy do smaku. Ciasto francuskie rozcinamy na 3 płaty. Na każdym wzdłuż układamy farsz i sklejany ( jak pierogi ). Sklejamy 3 końce razem i zwijamy dość ciasny warkocz. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy np. świeżym szczypiorkiem. Pieczmy ok. 30 minut / 190C Smacznego

Ostra na Słodko
Faworki jaglane 362

usmażeniu można oprószyć cukrem pudrem - ominęłam ten etap, mi smakują bez cukru :)  Z części ciasto zrobiłam pierożki nadziewane konfiturą z bzu - ciasto trzeba rozwałkować jak wcześniej, wykrawać koła, włożyć trochę konfitury i formować jak zwykłe pierogi. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron Smacznego

pyszne zdrowości
Placki z kaszy jaglanej na słodko. 172

ciastem. 5. Smażyć małe placuszki. Ciasto jest bardzo delikatne więc należy dobrze przesmażyć je z jednej strony przed przewróceniem. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki.  Polecam Wam również mój przepis na pierogi leniwe z serem

Pani domowa
Jak przygotować szpinak 217

szpinaku jest wiele. Najczęściej przygotowuje się go z dodatkiem czosnku i cebuli lub śmietany. Szpinak to również dodatek do wielu potraw – makaronów , pierogów czy naleśników. Nieprzetworzone liście to także świetny dodatek do koktajli warzywnych, sałatek i ciast . Post Jak przygotować szpinak pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Knedle z truskawkami 138

posypania Łączę ze sobą wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam, aż powstanie elastyczne ciasto. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Z gotowego ciasta odrywam po niewielkim kawałku, tworzę z każdego mały placuszek, podobny do krążka na pierogi, na środek daję 1-2 truskawki, zlepiam, tworząc kulkę. Wrzucam na kipiąca wodę i gotuję ok. 8-10 minut na niewielkim ogniu. Wykładam

Wielopokoleniowo
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem 408

trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.  Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej. Smażyć

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 236

sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę dodać cukier . Po przestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy

Ladylaura.
Drożdżowe pierożki z wiśniami 268

sól i jajko.  2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Wyborne smaki

Kto ugości moich gości?
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 412

pomidorowy: - 1 pomidor świeży - 100 ml pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 249

tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego przysmaku, warto zastąpić przetworzoną mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku

zdrowa vege kuchnia
Czekoladowo-jagodowe pierogi ^^ 153

jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi kładziemy na talerzu

Kuchenny Skrawek Nieba
No i co, że barszcz z papierka 209

niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 30 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka 2 jajka 2 żółtka 100 g masła (płynne

bastalena