ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:276/443)

Liebster Blog 150

krushynaofficial.blogspot.com/ Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w  domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie. Moje odpowiedzi: Pytania Gotujzrodzinką(...)tatuaż? Tak Pytania Cudaismakiregionu : 1.Kto nauczył Cię gotować? Uczyłam się sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato 5.Ulubiony napój? Mleko 6.Kulinarna podróż gdzie? Jeśli odbyta to Grecja,jeśli wymarzona to Chiny. 7.Pierwsze upieczone ciasto,jakie? Biszkopt z galaretką na ZPT w szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start

Wielki apetyt
Leniwe pierogi (z samego sera) 194

cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować.  Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz z dodatkiem rozpuszczonego masła i zrumienionej bułki tartej).  Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg twarogu 3 jajka około(...)połączyć ze sobą. Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to posypać odrobiną mąki i ponownie wyrobić. Z każdej części ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować 1 minutę od momentu

Ugotować
Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem 216

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki

Monia miesza i gotuje
Racuchy z jabłkami bez drożdży 286

RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta

Calzonella.com
W kuchni emigranta... 189

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Uszka wigilijne 634

U nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej

Anioły w kuchni
Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym 198

Kluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym Składniki:  na ciasto:  400 g semoliny, użyłam De Decco  200 ml ciepłej wody  szczypta soli

Moja smaczna kuchnia
Pyszny ryż z jabłkami 202

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z pieczarkami 85

wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży

Mostek w kuchni
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 122

początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore(...)jajko i wbić te surowe. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować

Di gotuje
Pierogi z fetą i szpinakiem 152

Opis Pierogi z fetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy(...)kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolite ciasto. Ilość wody oraz mąki dodajemy według siebie, tak aby ciasto nie było zbyt lejące, ani zbytnio twarde. Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowe pierogi z kaczką 151

gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki(...)Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Inspirujące pierogi gryczane 202

było, było bardzo miło, i smacznie! Zmusiłam się w końcu do zrobienia pierogów. Lenia miałam strasznego, typowo przedświątecznego chyba. No ale z dwojga złego- mycie okien vs. lepienie pierogów- co byście wybrali? 1,5 szklanki mąki pszennej przegotowana woda (u mnie na oko) 1 jajko szczypta soli paczka kaszy gryczanej opakowanie sera feta pieprz, natka pietruszki *** Kaszę ugotowałam(...)dość słona ). Całość wymieszałam ręką. Mąkę przesiałam, wbiłam jajko, posoliłam i wlałam odrobinę wody. Zagniotłam ciasto. Było dość ciężko, ale jego konsystencję dozowałam wodą. Gotowe rozwałkowałam na omączonym blacie i za pomocą szklanki wycięłam koła. Każde faszerowałam kaszą i zlepiałam w pierożka.  Kilka pierogów od razu ugotowałam ( wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam jeszcze 3min. po wypłynięciu

bastalena
Naleśniki ruskie 69

farszu, który przygotowujemy do tradycyjnych pierogów. Przygotowanie samych pierogów jest dosyć czasochłonne, dlatego też naleśniki ruskie będą ich idealnym zamiennikiem, w nieco szybszej wersji. Przepis na naleśniki ruskie jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Danie to jest bardzo smaczne, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów. Pamiętajcie, aby odpowiednio doprawić farsz(...)oleju FARSZ 400 g ziemniaków 250 g sera białego 1 duża cebula sól pieprz ziołowy szczypta chilli Wykonanie Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na odrobinie masła. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy

Przepiski.pl