ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:285/476)

Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 161

suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy

Kuchnia Bazylii
PIEROGI Z JAGODAMI 126

jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 żółtko ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka

Moja Książka Kucharska
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 143

kami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym

kulinarne odsłony pati
Bułki na parze z truskawkami. 185

Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W dużym garnku zagotowujemy  wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania

Sama słodycz i szczypta chili
Księżycowe BAT ciasteczka 162

wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji

I tu będę miała takie te
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 170

się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać. Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem,  żeby był miękki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy

Moniki Smakołyki
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1315

żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około

Mama Gotuje
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 149

Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem

Darcia w kuchni
Drożdżowe pierożki 215

smarowania - 1 szklanka śmietany 18% - 1 opakowanie marmolady twardej - cukier do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, siekamy i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego krążka kładziemy niepełną łyżeczkę marmolady i zlepiamy jak pierogi. Każdy pierożek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Kibiny ze szpinakiem 256

jajo do smarowania wierzchu kibin     2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany     szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2.  Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 238

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej. Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka. Sekret tkwi w cieście. Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników. 200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli. Z mąki tworzymy kopiec i do środka

BaRepas
Kibiny z suszonymi śliwkami 248

jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany  szczypta soli  1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.  2.  Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 233

Pierwsze jagody w sezonie muszą być zjedzone z cukrem i śmietaną, a potem to koniecznie muszą być pierogi. W tym roku zrobiłam je w zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pszennej z pełnego przemiału. Co nie znaczy, że mniej smaczne :) CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)Gotować w osolonej wodzie 4 minuty od momentu wypłynięcia. Posypać cukrem, który pod wpływem ciepła szybko się rozpuści. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: jagody , mąką pełnoziarnista

https:KKuchniaMniam
Afarar- lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi 174

olej rzepakowy) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz, sól, czubryca zielona) Mąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać(...)dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć Afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron

Smaki Armine
Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls 160

domowe jagodzianki na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować z wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta oczywiście również metodą tradycyjną, w ciepłym miejscu, około 60-90 minut. Bułki(...)podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować bułeczkę. Spłaszczyć dłonią lub rozwałkować (najlepiej nie podsypywać mąką), nałożyć łyżkę jagód (lub troszkę więcej) i zlepić jak pieroga (uważać, ny na złączeniach nie znalazła się mąka - jagodzianki się nie skleją). Delikatnie zrolować w dłoniach

Lekcje w kuchni