ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:291/443)

Marokańskie briwats z keftą 65

Marokańskie briwats z keftą to nic innego jak mięsne trójkąciki z ciasta filo. Są pyszne, na dwa, trzy kęsy, idealne na przekąskę ale też pełny obiad

Moje Małe Czarowanie
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 62

Składniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu truskawkowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej

Kulinarne przygody
Empanadillas z rodzynkami 74

Tapas to przekąski w stylu hiszpańskim, takie na jeden gryz. Te hiszpańskie pierogi własnie w formę tapas wpisują się idealnie. Smakują obłędnie i znikają szybko

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe pierożki z mięsem 94

Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem., doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możecie

magiczna kuchnia Kasi
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 74

pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ok. 4 łyżek bułki tartej (lub więcej), jajko Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt oraz sól. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby(...)cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem (można uformować dowolny kształt pasztecików). Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem

Lekcje w kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 100

Zestawienie kapusty z grzybami to nas rodzinny ulubiony zestaw, więc pojawia się gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami. W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny

Smaczna Strona
Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki 112

pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką

Kulinarne przygody
Kokosowe poduszeczki z ciasta francuskiego... 106

Inspiracja z bloga  Cook yourself . Składniki: (na 12-15 sztuk) 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (okollice 35/25cm) 0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki

Lejdi of the house
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 329

przed wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką!   Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś

kuron.com.pl
Leniwce, pierogi leniwe 139

Leniwce Pierogi, które tak właściwie pierogami nie są,  ale dobrze sprawdzą się na leniwe obiady, bo właściwie nie potrzebują wiele czasu na przygotowanie, zaledwie około 15 min. Składniki: Na ciasto: 60 dag tłustego twarogu 4 jajka 8 czubatych łyżek mąki + mąka do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: masło cukier jagody (mogą być świeże

My sweet a life
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 218

Wege)  Zupa grzybowa  (Wege) Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką  (Wege) Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi  (Wege) Uszka z grzybami (Wege) Karp smażony z sosem szarym Wigilijna kapusta z grochem    (Wege) Suszone grzyby w cieście piwnym  (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe pierożki z szynką 163

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej

Bajeczna Kuchnia
Wigilijne uszka z grzybami 88

roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar. ciasto pierogowe ( tu lub tu ) farsz : dwie garści suszonych grzybów cebula olej do smażenia sól, pieprz Z reguły uszka, są produkcją uboczną przy produkcji pierogów. Dlatego nie podaję osobnego

Polska Zupa
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 158

jakości mąki jakiej użyjecie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką aby troszkę odpoczęło tak około 10 minut. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy , wykrawamy koła . Na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu i wkoło zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę , wrzucamy partiami pierogi . Gotujemy na małym ogniu około  3/ 4 minut od wypłynięcia. Pierogi przekładamy na durszlak i przelewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Schlützkrapfen inaczej 128

Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli

Karczma Honorietty
Jagodzianki 144

powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łącznie do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem

Delicious Titbits
Krokiety ziemniaczane z jajkami 6178

Ostatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko  2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól

O kuchni z uczuciem
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 150

święta tuż tuż to przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie

Kuchenne Wariacje
Pierogi z makiem i sosem pomarańczowym 195

Pierogi z makiem i sosem z soczystej pomarańczy to propozycja na wyjątkową kolację wigilijną, tradycyjne smaki w nowym wydaniu,doskonale współgra ze sobą połączenie ciasta maku i sosu pomarańczowego, cud miód! Składniki Ciasto: 30 dag mąki pszennej+ do podsypania 1 jajko ciepła woda szczypta soli Farsz makowy: 20 dag suchego maku 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki masła

Wanilia i Kardamon
Kluski kładzione z serem i jagodami 284

Jeżeli lubicie pierogi z jagodami, ale nie macie czasem czasu na ich przygotowanie, ten przepis na pewno Wam się spodoba. Smak jest świetny, bardzo przypomina smak ciasta pierogowego, ale wykonanie jest dużo prostsze i szybsze! Zapraszam na kluski kładzione z jagodami i śmietaną." (składniki na dwie b.duże porcje) Składniki : 2 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki wody gazowanej

Słodkie Przyjemności
Świąteczne pierożki dla dzieci 152

Lekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i

prawdziwe jedzenie
Pierogi z kurkami 127

kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi z kurkami. Farsz : 1 l blanszowanych kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła sól morska z magnezem do smaku pieprz czarny do smaku Ciasto : 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania ok. 1 szk gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczka

Ewa w kuchni
Pierogi serowo - brzoskwiniowe 109

Nadzienie : 300 g półtłustego twarogu 2 brzoskwinie 2 łyżki kaszy manny ( błyskawicznej ) cukier do smaku Ciasto : 500 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania 250 ml

Ewa w kuchni
Pierogi z kaszanką 110

znaczy oczywiście , że mniej smakowita! Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych …. Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką. Mocno doprawione … z chrupiącą skórką … Mmm … Czyż nie wyglądają smakowicie ? Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 250 g * jajko – 1 szt * olej – 1 łyżka * ciepła woda

Ostra na Słodko
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 204

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 137

przyprawiamy do smaku. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego pokrojone jajka. W międzyczasie wyjmujemy ciasto na empanadillas i zostawiamy 10 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdym blaciku kładziemy 1 łyżeczkę farszu, składamy jak pierogi, uważając, aby farsz nie wychodził nam poza brzegi pierożków. Sklejamy a następnie przyciskamy ząbkami widelca, żeby mieć pewność

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebyki z serem 195

wszystkie składniki i połaczyć na jednolita masę .  Gdyby była zbyt gęsta dodać jeszcze łyżkę puree. Ciasto podzielic na 5-6 mniejszych części.  rozwałkować na grubość ok 3-4 mm , wycinać koła . Na każdym umieścić łyżeczkę nadzienia i skleić jak pierogi. Następnie brzegi ponacinać na głębokość ok 1,5 cm . Ułożyć na blaszce i posmarować rozmąconym jajkiem

Malinowa Kawiarenka
Empanadas - argentyńskie pieczone pierogi 373

Empanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na czasie, możesz zastąpić ciasto kruche francuskim, ale jeśli o mnie chodzi to francuskie preferuję raczej do słodkości :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 125

każdy lubi powracać do smaków z dzieciństwa i nie ma chyba osoby, której nie smakowałyby babcine pierogi czy zwykły ucierany placek z owocami. I nawet jeśli od czasu do czasu zdarzy mi się opublikować wpis na bardziej pracochłonny wypiek ( bo zazwyczaj ciasta wpinają się w tę kategorię), to zapewniam, że ich wykonanie nie jest kosmicznie trudne i nie trzeba

My simple kitchen
Pieczone pierogi z jabłkami i rodzynkami 140

kwaśnych jabłek 10-20 dag rodzynek ew. imbir lub cynamon 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania pierogów gruby cukier do posypania pierogów Przepis na pierogi pieczone nadziewane jabłkami i rodzynkami: Rodzynki zalać wrzątkiem, po chwili odlać i osuszyć. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć, mieszając, na suchej patelni (ew. dodać łyżkę masła), gdy lekko(...)cynamon do smaku. Wystudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto. Ciasto, zawinięte szczelinie w woreczek foliowy, włożyć do garnka z lodowatą wodą i poczekać aż urośnie i wypłynie.  Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i lepić pierożki. Położyć na tacy do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać grubym

Rodzinka w kuchni
Pierogi po lwowsku 97

Składniki na około 60 pierogów po lwowsku: 700 g mąki pszennej 2 łyżki masła 400 ml mleka płaska łyżeczka soli Farsz: 100 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 500 g ugotowanych ziemniaków sól, pieprz Przygotowanie Mleko zagotowujemy z dodatkiem masła. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Do mąki powoli wlewamy gorące mleko, mieszając łyżką. Gdy ciasto nieco przestygnie, starannie(...)pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność, że się nie rozkleją w czasie gotowania. Pierogi wkładamy partiami po 10-15 do wrzącej

e-PrzepisyKulinarne
Kapuśniaczki 186

posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć

Przepysznik - BLW i nie tylko
kopytka z jarmużem 125

składniki na kopytka z jarmużem: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g jarmużu 1 jajko 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mąki orkiszowej lub pszennej

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki z kruszonką 105

powstała kruszonka. Wstawić do lodówki. Drożdżowe ciasto: W czasie wyrastania rozczynu żółtka oraz jajko ubić z cukrem na białą masę oraz rozpuścić masło. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, ubite jajko z żółtkami oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dolewać partiami przestudzone masło i kontynuować wyrabianie ciasta, aby masło się wchłonęło. Przykryć ściereczką i odstawić(...)jagody, dodać cukier oraz proszek budyniowy, przemieszać. Wykonanie Wyrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, zagnieść kilka razy, a następnie rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Nożem wykrawać kwadraty lub prostokąty, na ich środku kłaść 1-1,5 łyżeczki jagód. Zlepić dokładnie końce, tak jak zlepia się pierogi, dłońmi uformować okrągły lub podłużny kształt. Drożdżówki z jagodami

niecodziennikpary
LENIWE. U MNIE PIEROGI 88

Kluski, pierogi, albo zwyczajnie w skrócie: leniwe 😀 Nazwa jest różna. W moim domu mówiło się pierogi leniwe, i taką wersją będę się posługiwać 😉 W każdym razie leniwe to nic innego jak mięciutkie, puszyste pierogi przyrządzane z twarogu, mąki i jajek, gotowane w lekko osolonej wodzie. A po ugotowaniu ... no właśnie, i tu też wszystko zależy od naszego(...)delikatnie, ale dokładnie mieszamy ciasto, do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy je na stolnice posypaną mąką. Dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej na 2 lub 3 części). Z każdej części dłońmi oprószonymi mąką formujemy podłużny wałek. lekko go spłaszczamy nożem, i tniemy ukośnie na kawałki.  W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek, i gotujemy partiami

Walijskie Pichcenie
Placki z pieczonej dyni. 132

spojrzę widzę dynię. Zupy, placki, ciasta.  Ja też bardzo lubię dynię i dzisiaj zrobiłam z niej  placki na słodko.  Zróbcie, bo są bardzo pyszne. Na blogu znajdziecie również szybką smaczną surówkę z dyni (przepis)  , a jeśli pozostanie Wam pieczona dynia z placków możecie ją wykorzystać do pierogów (przepis) . Placuchy można posypać cukrem pudrem, albo polać(...)cukru lub według własnego smaku 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania olej do smażenia Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać łyżkę mąki. Na patelni rozgrzać olej i  łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem. placki z pieczonej

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kozim serem i oliwkami 63

archeologicznych towarzyszy człowiekowi od jakichś 8 do 10 tyś. lat. To sympatyczne zwierzę dostarcza nam np. mleka, a ser z niego, jest głównym składnikiem dzisiejszej potrawy, czyli przyrządzam dziś pierogi z kozim serem, ziemniakami i oliwkami! Ma być zdrowo (niestety dotyczą mnie rygory dietetyczne), ale musi być też smacznie, (przecież poczucia smaku nie utraciłem)! Przepis jest tak samo dobry(...)przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.   Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.   Gotujemy w osolonym wrzątku,  3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.   Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.       Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen