ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:297/443)

kuchnia przełomu XIX / XX wieku 108

przepisów nazwach potraw, serdecznie zapraszam :) ciasta: babka drożdżowa Marcjanny babka makowa babka śnieżna   ciasto francuskie innym sposobem czarny mazurek faworki angielskie faworki Marcjanny faworki migdałowe tort czekoladowy niepieczony tort czekoladowy z migdałami tort z migdałów palonych dania mięsne: pieczeń siekana pierogi ruskie zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” drób: gęś pieczona z ziemniakami kaczka duszona

królestwo garów
Bułeczki z pieczarkami 315

się do brzegów misy ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi w cieście francuskim - szybka wiosenna przekąska 212

który dość długo mieszkał w Rosji. Co to znaczy kulinarnie? To, że kocha ziemniaki, chleb, pierogi i mięso. A szparagi nijak się nie wpisują w tą złotą czwórkę. Ale bardzo mu smakowało, niech to będzie najlepszą rekomendacją tego dania. Składniki: porcja gotowego ciasta francuskiego pęczek szparagów kilka plastrów szynki parmeńskiej (ewentualnie cienkie plastry chudego boczku) serek brie albo camembert

Ale Pyszka!
Fit menu na Boże Narodzenie 217

łososiem i szpinakiem Przepisy na pierogi Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą Pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami Przepisy na warzywa Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli Fasolowo-ciecierzycowy mix z pieca Przepisy na wypieki i słodkości Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa

My Chcemy Jeść
Pierogi z poziomkami i musem poziomkowym 127

No to dziś nadal mamy nadal poziomkowo, lekki obiadek bo pierożki z poziomkami uważam że są lekkie . Ciasto: mąka 2 szklanki woda ciepła( na oko szklankę

Różowa kuchnia
Uszka z grzybami 119

Składniki: farsz 50 g suszonych grzybów 1 cebula 2-3 łyżki masła sól, pieprz ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2/3 szklanki gorącej wody sól

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z jagodami 98

Dziś na targu nie mogłam się oprzeć i kupiłam trochę jagód przepisu nie będzie ponieważ ciasto jest zwyczajne a jagody wymieszane z cukrem, podane z bitą

Gotowanie jest łatwe
Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 139

Zostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nie tylko w kuchni
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 184

Zobacz również przepis na ----> ravioli z ricottą i szałwią Zobacz również przepisy na -----> PIEROGI Ravioli ze szpinakiem i ricottą - przepis: Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 220 g sera ricotty sól świeżo mielony pieprz 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parmezan ciasto: 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1-1,5 szklanki wrzątku Ravioli

Moje Qulinaria
Małe calzone. 227

Calzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego

Kulinarny karnet Christophera
Jagodzianki 245

mąkę pszenną. Ręką zacząć wyrabiać ciasto dolewając przestudzone mleko z masłem. Dodać kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody(...)miski, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać niedużą ilością mąki. Wyrabiać jeszcze przez minutę. Następnie rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Podzielić na 12 prostokątów. Na środek każdego kawałka nałożyć łyżkę lub więcej jagód. Brzegi dokładnie zlepić tak, jak przy pierogach. Uformować podłużną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Danka Pichci
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 432

mąką stolnicy rozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm ) Na kązdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy pierożki. CAŁOŚĆ: W dużym woku rozgrzewamy odrobinę oleju ( sezamowego ), układamy połowę pierożków ( przyrządzamy w 2 partiach ), wlewamy wodę – tak by sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką. Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje

Ostra na Słodko
Grochowe pierogi z kozim serem 105

Postanowiliśmy trochę poeksperymentować z mąką grochową. Wyszły pierogi z naszym ulubionym kozim serem <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g roladki sera koziego 300 g mąki pszennej 200 g mąki z grochu 350 ml wrzątku 1 łyżka masła 4 szalotki 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy(...)pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy w osolonym wrzątku,   3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów

R'n'G Kitchen
100 przepisów na Sylwestra 1310

Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą(...)pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance

Moja smaczna kuchnia
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich 136

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich to idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Do ich przygotowania można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, dzięki

Alle Dobre!
Pierogi z kapustą i grzybami 149

kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól  gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową(...)pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogiPierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie

Apetyczna babeczka
Tarta orzechowa (bez glutenu, bez laktozy) 62

orzechy włoskie czy pekan? 😃 My połączyłyśmy te dwa rodzaje ale możecie użyć tylko włoskich lub dodać inne ulubione 😋 Jak zobaczyłyśmy taką tartę u  @pierogizkimchi  (kanał na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedziałyśmy, że musimy zrobić własną bezglutenową wersję. Jest OBŁĘDNA!      Składniki (19-21cm śr): Kruchy spód - 100g mąki ryżowej - 100g mąki kukurydzianej(...)olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące). 3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można

Candy Pandas
Pierogi z bialym makiem i bakaliamy podane z masłem pomarańczowym i granatem 160

mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę lub dwie). Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy(...)wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu

Mango Papaja
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 54

Drożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny

Proste-przepisy.pl
Blok czekoladowy 65

Są takie smaki z dzieciństwa, które na zawsze pozostaną w naszej pamięci. Dla mnie jednym z nich jest zdecydowanie smaku bloku czekoladowego, czyli pysznej, słodkiej masy

Proste-przepisy.pl
Bułeczki z pieczarkami 63

ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi

dom-agi.pl
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 114

przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia

Rita creative
Jagodzianki 124

Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.  Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na  blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać widelcem

Kuchnia Danusi
DROŻDŻOWE JAGODZIANKI PIECZONE 129

miejsce, aż podwoi swoja objętość. * Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.  8 Kiedy ciasto podrośnie wyrabiamy je ponownie. Następnie dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy kulkę, spłaszczamy na dłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę jagód. Zlepiamy jak pierogi, po czym nadajemy bardziej owalny kształt, układamy na blasze łączeniem do dołu. * Bułeczki zostawiamy

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki 116

przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok 2 godziny w ciepłe miejsce 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na blacie, dzielimy na dwie porcje, każdą z nich na 8 mniejszych, rozpłaszczamy w dłoni na placuszek, nakładamy ok 3 łyżeczki jagód i zlepiamy jak pierogi, mają powstać wałeczki 5. Jagodzianki układamy zlepianiem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia

Słodki Kompromis
KLUCHY Z MAJERANKIEM 179

łyżki bułki tartej  i sól do smaku.Zagniatamy ciasto dosypując ew.mąki.(ciasto jak na kopytka).Formujemy wałeczki i kroimy je na 5-7 cm.dł.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy..Polewamy smażoną cebulką.   anielka123buziolek,  KLUSKI,PYZY,KOPYTKA,PIEROGI,KNEDLE, Komentarze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pierogi ruskie z fetą 190

końcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli

Czerwień i błękit
Ciasteczka pierożki 142

mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką  kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krokiety z farszem ziemniaczano- serowym 222

Pierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą.   Składniki ciasto na naleśniki 300 ml mleka 1 i 1/4 szkl mąki … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Jagodowe odrywańce 139

Powinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Węgierskie kluski z białego sera i kaszy manny 149

przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki.   Zabrałam się ochoczo do pracy.   Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam zrobić kluski kładzione.  Powiem

Na słodko lub wytrawnie
Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety 167

oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...  Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska

Czerwień i błękit