Przepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50
Moja smaczna kuchniasprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi. Artykuł
Pieguskowa Kuchniamleko , olej ) i dobrze rozdrabniamy. Następnie dodajemy składniki suche ( mąką , cukier / słodzik ) i dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownic ę, około 3-4 łyżek na jednego gofra. Jeśli wolicie klasyczne kwadratowe gofry, wlejcie nieco więcej ciasta, aby pokryło całą formę. Pieczemy około 7-9 minut bez otwierania gofrownicy, dopóki gofry się ładnie(...)minuty . Wierzch gofrów przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej
WegePrzepisjestem kluskoholiczką. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mączne dania obiadowe. Wracając do przepisu... do poniższych leniwych będziecie potrzebować tylko 4 składniki: twaróg, jajko, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Jeżeli poniższe pierogi chcecie podać niemowlakowi to nie dodawajcie soli do gotującej się wody. Składniki na 2 porcje: 1 kostka (250 g) twarogu półtłustego 1 jajko (L) 1/4-1/2 szklanki surowej kaszy(...)składniki połączyć ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Jeśli masa będzie zbyt mokra to należy dosypać jeszcze więcej kaszy manny. Uwaga: wszystko zależy od użytego twarogu i wielkości jajka, dlatego kasze manną najlepiej wsypywać stopniowo! Stolnicę delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć
Ugotowaćwraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne pierożki. Sofficini to popularna przekąska z Włoch przygotowane na bazie ciasta parzonego, wypełnione różnymi składnikami a następnie panierowane i smażone. Propozycja na sylwestrową domową imprezkę. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Łyżka mąki ½ łyżeczki soli Farsz: Pieczarki Cebula 1 jajko Bułka(...)wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej
Podróż w kulinarialetnie mleko, dodajemy jajko i rozczyn z drożdży. Mieszamy i dodajemy resztę składników. 3. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być elastyczne i powinno zacząć odchodzić od ręki. 4. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy(...)kruszonką to w misce zagniatamy masło z mąką i cukrem. Wkładamy na chwilę do lodówki. Każdą wyrośniętą część ciasta delikatnie palcami, albo całą ręką zgniatamy robiąc placek. Na środek dajemy dużą łyżkę farszu. Sklejamy placek jak pierogi i formujemy na kształt podłużnej bułki. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół. Gotowe jagodzianki odstawiamy
kruche babeczkismakują obłędnie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, nie ma opcji, żeby nie wyszły. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 20 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 25 dag sera białego ( u mnie chudy ) 1 cukier waniliowy(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny. 2. Nadzienie: Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy. 3. Formowanie ciasteczek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej
IzabelawkuchniDomowe pierogi z mięsem , to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto oraz na najprostszy farsz z mięsa wołowego z bulionu. - dokładny opis wykonania plus zdjęcia kroków - idealne ciasto pierogowe z dodatkiem oleju - kilka propozycji na wzbogacenie farszu
AniaGotuje.plRazem z mężem jesteśmy wielkimi fanami wszelkich pierogów, a już w szczególności ruskich dlatego zamiast tym razem zagniatać, wałkować i gotować pierogi ruskie postanowiłam przygotować ich jakby uproszczoną wersję która jest równie pyszna i można ją dowolnie modyfikować. Ruskie naleśniki to nic innego jak farsz z pierogów zamknięty w naleśniku. Spróbujcie może Wam posmakują :) Składniki na około(...)naleśników o śred 24 cm Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 jajka kl L trzy szczypty soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej cztery szczypty czosnku suszonego 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 150 g twarogu półtłustego lub tłustego 3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki (utłuczone) 1 mała cebula
Gotowanie...to proste !Kiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem , pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym. Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%. Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się. W smaku niczego to nie zmieniło, a przynajmniej domownicy mogli(...)mąkę oraz starte na tarce masło. Zagniatamy składniki, aż do połączenia. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie porcjami wałkujemy ciasto na podsypaną mąką blacie. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Na każde ciasteczko wykładamy niewielką ilość jabłek. Zlepiamy ciasteczka jak pierogi. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Smaki Na Talerzuciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około pół słoiczka nutelli mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi
Izabelawkuchnipyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam
Słodkie okruszkiPyszne danie kuchni włoskiej dziś na stole moim i Waszym. Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach. Robi się
Moje Małe CzarowaniePolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne
Moje Małe Czarowaniecoraz więcej osób po nią sięga. Mus owocowy z kiwi i banana z komosą ryżową Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi , na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego. Komosy preparowanej nigdy wcześniej nie używałam i w przepisie poniżej wykorzystałam ją po raz pierwszy w życiu
mecooksJakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub
Ostra na SłodkoZupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe
Zrób to smaczniepokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka i rozwałkujemy. 7. Nakładamy plaster sera żółtego, przygotowany farsz i lepimy jak dużego pieroga. 8. Smażymy na głębokim oleju. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :) Smacznego
FITBUuKmięso zmieni kolor, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. Wstawić
6niebowsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie. Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Gotuję Testujęciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać, zrobienie tych pierożków wymaga sporo pracy. Ale warto je przygotować, bo ciasto jest wyjątkowe, a nadzienie curry bardzo smaczne. Ja nadziałam je ziemniaczanym curry, ale jak to ze wszystkimi pierogami
Polska Zupaczasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem. Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi). Każdy krążek naciąć
6nieborozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościprzygotowania indyjskie placuszki są dobrą opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni
Milion Smakówprzez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy
peggiwkuchniwymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną
Przepisy i porady kulinarnekuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru
greenscarfNajpyszniejsze , najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichceniemozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ravioli. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej
Karczma HonoriettySezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej
Z Majeczką w kuchniagrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego
greenscarfwyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy
mojewypiekiinietylko