ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:300/476)

Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 57

jednak nie zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 230

jednak nie zrezygnuję z moich planów. Wypadałoby coś wyczarować na tłusty czwartek, chcę upiec królika, zrobić pierogi. A, i jeszcze kotlety z kaszy jaglanej, sałatka z pieczonymi burakami i może pizza. Przymierzam się w końcu do dojrzewającego ciasta na pizzę, ale w ten weekend to już chyba nie wypali. Przejrzałam chwilę temu jeden z przepisów, który jest w książce

Kardamonovy
Ciastka serowe całuski 154

też się jakoś tak nazywały. Moje ciastka to nic innego jak ciastka kruche przełożone masą serową i razem pieczone, oprószone cukrem pudrem. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 2,5szl. mąki pszennej tortowej 1 budyń waniliowy bez cukru 0,5szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g zimnego masła 3 małe jajka(...)jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta szklanką wycinałam kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatałam, wałkowałam i wycinałam kołka. Ser biały przełożyłam do miski. Wbiłam do niego jajko, dodałam śmietanę, olejek pomarańczowy, budyń oraz cukry. Wszystkie składniki wymieszałam najpierw łyżką, a na koniec zmiksowałam jeszcze mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowane krążki ciasta nakładałam

Waniliowe Improwizacje
Pełnoziarniste pierogi z borówkami FIT 81

pierogi z borówkami. Oczywiście w zdrowszej wersji, bo z mąki pełnoziarnistej*, zamiast śmietanki – z jogurtem, a zamiast cukru – z erytrolem. Czy może być jeszcze smaczniej? Przy podziale na 14 pierogów, jeden to 48kcal, B: 1,5g, T: 0,6, W: 8,9g. * pamiętajcie, że pierogi z takiej mąki będą nieco twardsze. Składniki na 13-14 pierogów(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Szklanką wycinamy kółka, a następnie na środek nakładamy po jednej łyżeczce borówek. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na desce obok. W dużym garnku zagotowujemy wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierogi. Gotujemy pierożki

Be Fit Be Strong
Pierogi drożdżowe - półfrancuskie z jagodami 142

Będą też pączki, ale karnawał zaczynamy od pierożków drożdżowych z oszukanym ciastem półfrancuskim. Oczywiście nie musimy go robić dwa dni hehe. To wersja przyspieszona na już

Niezły Młynek
4 pomysły na pieczone pierogi 112

Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Rożki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Moja smaczna kuchnia
Gruzińskie pierożki Chinkali 159

Gruzińska specjalność Pierożki chinkali z mięsem. Pierogi w kształcie sakiewki wypełnione mięsem i bulionem podane z dużą ilością grubo mielonego świeżego pieprzu. ok 20-25 pierożków chinkali Ciasto 500-600 gramów mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 300 ml gorącej wody 5 łyżek roztopionego masła Farsz 400-500 gramów mielonego mięsa z łopatki  1 duży pęczek

Andzia Pichci
Pełnoziarniste pierogi z borówkami FIT 112

zamiast cukru – z erytrolem. Czy może być jeszcze smaczniej? Przy podziale na 14 pierogów, jeden to 48kcal, B: 1,5g, T: 0,6, W: 8,9g. * pamiętajcie, że pierogi z takiej mąki będą nieco twardsze. Składniki na 13-14 pierogów: – 150g mąki pszennej pełnoziarnistej – 75ml ciepłej wody – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (2-3 mm). Szklanką wycinamy kółka, a następnie na środek nakładamy po jednej łyżeczce borówek. Składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, układamy na desce obok. W dużym garnku zagotowujemy wodę i jak będzie mocno wrzała, wkładamy pierogi. Gotujemy pierożki

Be Fit Be Strong
Pierogi schabowe 144

wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych,polecam:) Składniki 4 kotlety schabowe (około 1 cm grubości) 300 g pieczarek 1 rolka ciasta francuskiego 2 łyżki masła olej do smażenia pieprz,sól Pieczarki pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i … Czytaj dalej Pierogi schabowe

gotuj ze mną
Pierożki z makiem 137

owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej, a następnie dokładnie sklej. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia

365 dni dookoła kuchni
Chinkali-pierogi gruzińskie 151

Chcę Wam zaproponować kawałek kuchni gruzińskiej- na początek pierożki gruzińskie chinkali. Jest, to rodzaj pieroga faszerowany mięsem- bardzo często stanowi danie główne. Przepis Tamuny Kiladze, rodowitej gruzinki. Dzięki Tamuna za tą piękną kulinarną podróż. SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg. mąki np. tortowa 1 jajko 1 łyżeczka soli około 2 szkl. zimnej wody farsz: 1 kg. mięsa mielonego np. karkówki(mięso

Kuchnia Beaty
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 246

dodać tłuszczu który się wytopił z kiełbasy). Doprawiamy łyżeczką majeranku, imbirem, słodką i ostrą papryką, pieprzem. Z ciasta odrywamy kulki mniej więcej wielkości piłki do ping ponga, w rękach formujemy okrąg, na środek nakładamy farsz i sklejamy jak pieroga. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

Delusional Trine
Christian Grey VS Sasha Grey - walentynkowy spaghetti calzone 150

oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni

Kryzysowa Książka Kucharska
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 216

sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasteczka z wróżbą 166

przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, jajka, olej oraz wodę. Siekamy nożem a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółeczka, brzegi każdego kupeczka smarujemy delikatnie wodą. Na każde wkładamy złożoną karteczkę z wróżbą, i zlepiamy jak pieroga. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z awokado i fetą 128

zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)   Składniki   Ciasto:   250 g mąki   1 łyżeczka masła   200 ml wrzącej wody   Farsz:   200 g fety

R'n'G Kitchen
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 261

Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z

Monia miesza i gotuje
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 218

Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko! Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już

Ostra na Słodko
Pierogi wołowe z soczewicą i ziołowym sosem 148

Pierogi te zachwycają swoim smakiem, są pożywne, aromatyczne sos ziołowo-rozmarynowy wspaniale podkreślił smak wołowego mięsa, jednym słowem warte wypróbowania. Ciasto zrobiłam na mące od Młynomag  i jestem tą mąką zachwycona, pracowałam na mące wielu firm, ale jak dotąd żadna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia-jest idealna i nie jest to żadna reklama a rzetelna opinia

Wanilia i Kardamon
Kiszona kapusta 183

Kiszona kapusta, to podstawa niemal każdej potrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami

Ania i Marcin gotują
Smażone ciastka ze śliwkami. Faworkowe pierożki z owocami 258

odłożyć do lodowki na  godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy. Szklanką wykrawać koła. Na każdy nakładać po kilka cząstek śliwki. Sklejać jak pierogi (dokładnie dociskając, żeby w trakcie smażenia się nie otwierały). Smażyc na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Trzeba pilnować

Maślane ciasteczko
Knedle ze śliwkami 178

Uwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do  ciasta  zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że

Słodka Kraina Wypieków
Knedle ze śliwkami 163

Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i zakleić jak pieroga. W dłoni uformować kuleczkę.  Knedle gotować pod przykryciem partiami w osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu

CookYourself
Gruzińskie pierogi chinkali 412

Niedawno byłam w gruzińskiej restauracji wypróbować te znane pierożki metodą prób i błędów powstał ten o to przepis: Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej

Tanio szybko zdrowo
Sójki mazowieckie 233

innego jak duże pieczone bułki, ze smakowitym nadzieniem. Prawdziwa sójka powinna mieć niezbyt grubą, złoto brązową skórkę z ciasta drożdżowego a w środku nie za bardzo zwięzły farsz z kapusty kiszonej, kaszy jaglanej i grzybów. Kształtem powinna przypominać duży pieróg, długości ok. 15 cm, na brzegu wykończony warkoczem albo falbanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krokiety z pieczarkami 427

jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy  pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań,  barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz

Kulinarne przygody Gatity
ROBIMY RUSKIE PIEROGI (zdj. krok po kroku) 352

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków. Nasze pierogi są też znane w innych krajach, głównie tych, gdzie zadomowiła się Polonia. W mojej rodzinie jemy je głównie odsmażane. Do ciasta nie dodajemy jajka (dzięki temu ciasto rozpływa się w ustach). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
Pierogi z serem i jagodami 154

sera typu włoski Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką. W drugiej misce ugniatamy ser razem z  łyżką cukru i śmietany, następnie dorzucamy jagody i całość mieszamy. Gdy masa się połączy - odstawiamy. Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy(...)około 1 łyżeczki masy serowo-jagodowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów - aby ułatwić sobie zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia

Słodkie Przyjemności
492. Ostatni dzień roku... i pierogi!? 154

pełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym  Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre  :P Ostatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się(...)ok.100g wiśni + cukier, cynamon Mąkę przesiewam, po środku formuję wgłębienie i wlewam wodę. Zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie  rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi.  Pierogi wrzucam do wrzącego, osolonego wrzątku i gotuję 2-3min od wypłynięcia

More food, love and dreams
Tarta z kutią 185

świętach zostają Wam resztki dań, a to trochę kapusty z grzybami, kilka pierogów, uszek, zakwas na barszcz. Część rzeczy można oczywiście zamrozić, a co z resztą? Po świętach pozostało nam nieco kutii, nie mieliśmy już ochoty jeść jej w tradycyjnej formie, więc zagniotłam ciasto, użyłam jej jako farsz i wyszedł z tego całkiem przyjemny deser. Coś jak makowiec

Pora coś zjeść
Pierogi ruskie 195

Stęskniliśmy się do tego stopnia za pierogami , że postanowiłam podwoić ilość składników i wyszło mi ponad 100  ruskich pierogów. Podaję przepis na ok. 50 małych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej 1 jajko szczypta soli Składniki na farsz: 30 dag białego sera 75 dag ziemniaków 3 cebule 20 dag boczku sól pieprz do smaku(...)doprawić wszystko do smaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać  ciepłą wodę i  dokładnie  zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde kółko nakładać gotową masę i zlepić ze sobą. Przygotować lekko osoloną wrzącą wodę. Wrzucać pierogi dopiero kiedy zagotuje się woda. Gotować

Na słodko lub wytrawnie
Chrupiace świerszczyki 154

Pod zabawną nazwą chrupiące świerszczyki kryją się pyszne, malutkie rogaliki. Skąd nazwa? Pamiętacie niemiecki program na rtl,, Ich bin ein Star – Holt mich hier raus? Znany

dolcevitainmykitchen
Leniwe czekoladowe 83

Leniwe czekoladowe Leniwe do klasyka polskiej kuchni. Czasem słyszę jak się o nich mówi kluski a czasem pierogi. Wiem, że niektórzy robią je z samego twarogu a inni z dodatkiem ziemniaków niczym kopytka z serem ( a można i z mascarpone ). Można je zjeść na słodko z cynamonem i cukrem , z bułką tartą na masełku albo z podsmażoną cebulką. Dzisiaj(...)szkl mąki Jak zrobić leniwe czekoladowe: Zaczynamy od wymieszania sera z jajkiem. Mąkę mieszamy z kakao. Do sera z jajkiem dodajemy mąkę z kakao. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na części i formujemy wałeczki, które kroimy na kluski. Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy minutę od wypłynięcia. Podajemy np z bułką tartą na masełku. Artykuł

Dorota Smakuje
Pierogi z mięsem (szyszki) 183

skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera 1 jajko sól, pieprz 1 cebula 1 łyżka suszonej bazylii olej   Ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli(...)ciasto. Odkładamy na chwile ,wcześniej zawijając w folie aby nie wyschło.   Ciasto wałkujemy na cienki placek. Kubkiem wykrawamy koła. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy szyszki. Ja uczyłam się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4 Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 173

przez ok 6-7 minut. Owijamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy (podsypując mąką) na cieniutki placek . Szklanką (średnica 4-5 cm) wycinamy kółka. Farsz nakładamy na środek,następnie lepimy,jak pierogi-dwa końce łączymy ze sobą. Uszka układamy, na podsypanej mąką, blaszce i zamrażamy-lub gotujemy

Kopystką po garach
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 244

podczas wyrabiania dłoń posypujemy mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo). Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi

Słodkie okruszki
Pierogi z leśnymi grzybami +krótki film instruktażowy 176

odstawiamy na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło". 3. Ciasto cienko wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Przy pomocy szklanki lub foremki wycinamy kółka. Na każde kółko wykładamy około 1 łyżkę farszu i dokładnie zaklejamy krawędzie. Krawędzie możemy dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że się nie rozejdą w trakcie gotowania. 4. Pierogi wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy

My Culinary Art
1448. Placek z szynką 193

książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem bywa..Taki pieróg, placek ..pizza..nie wiem sama jak to właściwie nazwać..robiłam pierwszy raz...zaintrygował mnie dodatek surowych ziemniaków..jak dla mnie ..było smacznie...cytuję z książki plus moje małe zmiany.. Ciasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka(...)śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo

Moje domowe kucharzenie
ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI 139

które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs! To danie podbiło serca rodziny(...)całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole! SKŁADNIKI: ZIELONE PIEROGI: * mąka pszenna – ok. 450 g * ciepła woda – 125 ml * szpinak – 180 g * świeża kolendra – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g * dymka

Ostra na Słodko
Ruscy zbójnicy. 183

odczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło

NaKońcuJęzyka