ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:302/443)

Kuchnia no waste. Co o niej wiedzieć? 76

niedzielnego rosołu można zrobić pomidorową. Ziemniaki, które zostały z obiadu można wykorzystać na kopytka, pierogi ruskie czy kluski śląskie. Czerstwy chleb bo zamoczeniu w jajku można usmażyć. Z twardego już pieczywa można zrobić grzanki do zupy albo zapiekanki. Z mocno dojrzałych owoców będzie dobre ciasto lub domową konfiturę. Produkty o krótkim terminie ważności dobrze jest kupować u lokalnych dostawców

ProstePesto.pl
Pierożki z kapustą 73

kapusty kiszonej. Nie będę ściemniać, że to danie w kilka chwil, bo lepienie pierogów zawsze zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia

Na kulinarnym poligonie
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 191

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe sakiewki z farszem z kaszanki i cynamonem 114

Ale mieliśmy z Przemkiem wenę na te sakiewki. Są przepyszne, delikatne ciasto, puszyste i rewelacyjna kaszanka, coś pysznego. Ciasto zrobiłam dzień wcześniej i rosło w lodówce

Moje Małe Czarowanie
farszynki meksykańskie 137

przyprawami, rozdrobnionym czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 181

godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec

dom-agi.pl
Pieczone pączki 188

blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać koła, rozpłaszczyć lekko w dłoni i na środek nałożyć marmoladę. Każde kółko złożyć na pół, zlepić brzegi jak w pierogach, złączenie zebrać w jedno miejsce tworząc kulkę, położyć na papilotce do muffinek złączeniem do dołu

Plate of Joy
Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem | mata-stolnica z podziałką hiszpańskiej marki Lekule 144

mata ta posiada jeden maleńki minus. Podczas cienkiego rozwałkowywania ciasta, może odcisnąć się na cieście podziałka. Ale można sobie z tym poradzić - odwracając matę na drugą stronę :) Z czystym sumieniem polecam, tym bardziej, że Święta tuż tuż i zaraz zacznie się sezon na lepienie pierogów. Razem z tym wałkiem , stanowią idealne uzupełnienie każdej kuchni! * przepis pochodzi z bloga Moje

CookYourself
Jagodzianki z kruszonką 127

powinno podwoić swoją objętość. Przygotować farsz:  jagody wymieszać z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 10 – 12 części. Każdą część rozpłaszczyć ( ręką lub rozwałkować) na placuszek a następnie nakładać jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić

Na słodko lub wytrawnie
Owsiane kulki z jagodami :) 118

Miały wyjść owsiane pierogi, a wyszły śniadaniowe kulki z owocami, a dokładnie z jagodami :) Są na prawdę smaczne :) Składniki: - 100 g mąki owsianej - 80 g gorącej wody - 2 g stewii w proszku - jagody Ciasto zagniatamy i wałkujemy na cienki placek. UWAGA! Ciasto jest bardzo delikatne za sprawą mąki owsianej. Wycinamy za pomocą szklanki koła, wkładamy do każdego łyżeczkę jagód

Zdrowie na języku :P
Pierogi z serem 121

grubości ciasta i wielkości wycinanych kółek) Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. W większej szklance mieszamy ze sobą wodę z olejem i dodajemy stopniowo do mąki, cały czas mieszając. Najpierw robimy to łyżką (najlepiej drewnianą), a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dłońmi. Można wykorzystać robot z hakiem do ciasta drożdżowego, jednak według(...)dodatkowo rozluźnić ciasto, można je przykryć ciepłą miską lub talerzem (nagrzanym nad parującą wodą). Po kilkunastu minutach takiej „sauny” ciasto będzie gładkie i mięciutkie, idealne do lepienia. Kiedy ciasto wypoczywa, my mieszamy twaróg ze śmietanką, cukrami i skórką z cytryny. Skórka „podkręci” smak farszu i doda świeżości całemu daniu. Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki

Analiza Smaku
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 57

minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda(...)około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 57

minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda(...)około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie

moj przepis na
Tu zamówisz jedzenie na Święta 73

ziarnko do ziarnka... odpuszczając choć trochę świąteczne przygotowania. My już zamówiliśmy uszka i pierogi. Mogłabym je zrobić sama, żaden problem, wręcz sama przyjemność, bo bardzo lubię.... Jednak jeśli w ten sposób możemy wesprzeć naszą opolską gastronomię, to zrobimy to. Zamówimy również świąteczny obiad i ciasto. Sama zrobię kutię, ugotuję barszcz i to ciasto dla męża, co ma być

bistro mama
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 148

minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda(...)około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie

moj przepis na
Pączki z piekarnika 77

połączenia się składników. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, na ich środek kłaść łyżeczkę dżemu lub powideł, brzegi zlepić tak jak pierogi, po czym zlepić je razem do środka, tworząc kulki. Wkładać je do papilotek

niecodziennikpary
Zawijańce nadziewane cukinią i feta 129

cukinią i feta to moja smaczna alternatywa do pizzy , drożdżowych ślimaczków i pierogów . Uwielbiam pieczywo nadziewane warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje, a neutralna cukinia niemalże nabiera rumieńców…Trochę ją przypiekłam, he,he… Zawijańce nadziewane cukinią można przyrządzić z dowolnie wybranego ciasta. Ja wybrałam drożdżowe z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Zawijańce z cukinią i feta

codojedzenia
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 868

Wigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner

Słodka Strona
Bułki chlebowe z pieczarkami 161

masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie...im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej

Nastoletnie Wypiekanie
PIEROGI Z FASOLKĄ 175

usmażyć.  Dodać do ziemniaków i fasolki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz i zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć na patelni.  Polać na pierogach. Do wykonania tego dania wykorzystałam FASOLKĘ BIAŁĄ KONSERWOWĄ firmy JAMAR .  Jak wiadomo fasolka

Prosto i Smacznie z Anetą
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 117

Dlatego całość siekamy drobno albo blendujemy (po usunięciu liści laurowych). Do dzieła!  Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i dokładnie je wałkujemy - na grubość 2 mm. Odciskamy kółka o średnicy około 6,5 cm. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie tak jak pierogi, a następnie zawijamy na palca robiąc pierścionek. I tak bez końca :D Powodzenia

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 207

objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt

moj przepis na
Pizza i mini-calzone z kabanosami 153

pieczemy 12 min. Analogicznie przyrządzamy drugą pizzę. Mini-calzone: Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej

Atlas Smaków
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 222

woda w potrawie się zredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia

Bon Ton Italia
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ 121

zapiekanki goszczą u mnie dość często. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pierogi ze szpinakiem. A raczej ze szpinakiem i fetą. Połączenie tych smaków plus dodatek aromatycznego czosnku tworzy danie, które z wielkim apetytem będą zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta * ciepła

Ostra na Słodko