ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:309/476)

Pierogi z kozim serem i oliwkami 90

archeologicznych towarzyszy człowiekowi od jakichś 8 do 10 tyś. lat. To sympatyczne zwierzę dostarcza nam np. mleka, a ser z niego, jest głównym składnikiem dzisiejszej potrawy, czyli przyrządzam dziś pierogi z kozim serem, ziemniakami i oliwkami! Ma być zdrowo (niestety dotyczą mnie rygory dietetyczne), ale musi być też smacznie, (przecież poczucia smaku nie utraciłem)! Przepis jest tak samo dobry(...)przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto.   Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.   Gotujemy w osolonym wrzątku,  3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.   Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów.       Normal 0 21 false false false

R'n'G Kitchen
Pierogi leniwe z mąką jaglaną 187

Pierogi leniwe w wersji z mąką jaglaną, szybko, prosto i smacznie. U mnie w wersji z masłem, miodem i cynamonem z odrobiną owoców leśnych. Składniki: 200 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko (osobno żółtko i białko) pół szklanki mąki jaglanej * Do podania: łyżeczka masła łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki cynamonu owoce Przygotowanie: Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę(...)mąki aniżeli w przepisie- wtedy pierożki wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną odrobiną mąki. Uformować z ciasta wałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut. W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć ugotowane pierogi leniwe, razem zagrzać i wymieszać aby każdy pierożek

Kocham..lubię..gotuję..
Żytnie pierogi leniwe z jogurtem i cynamonem 209

Klasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki pszennej. Jako dodatek polecam jogurt naturalny i cynamon. Składniki: 150 g twarożku 1 jajko(...)łyżek mąki żytniej 1, 2 łyżeczki soli   Składniki umieścić w misce i posiekać nożem, aby się wymieszały. Zagnieść ciasto lub zarobić mikserem ze spiralnymi końcówkami. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie*, można dosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie

Chocolate Muffin Blog
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 210

Sezon na jagody dopiero się rozpoczyna, a ja w weekend razem z tatą wybrałam się na jagodowe łowy. Powiedziałam, że od razu zrobię pierogi i słowa dotrzymywałam. Dzisiejsze są w wersji fit. Bardzo przepraszam za nie estetykę, ale wkrótce kupuję formę do robienia pierożków. ;) Składniki: (ilość 16 - 17 małych pierożków) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania(...)jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki, ale nie zbyt gruby placek. Robimy kółka. Do przygotowania farszu będę nam potrzebne jagody. Ilość jest według własnego uznania (około 1 szklanki). Owoce posypujemy jedną łyżką cukru i delikatnie mieszamy. Nadziewamy pierogi średnią ilością farszu i dokładnie zlepiamy

Truskawkowa Fiesta
Tortellini ze szpinakiem i pomidorkami 98

Tortellini ze szpinakiem i pomidorkami to prosta opcja dla osób, które lubią szybkie dania, ale samo odgrzanie kupnych pierogów im nie starcza. {"@context":"http:\/\/schema.org

Bardzo Gruby Smok
MANTY Z SEREM – pyszna kuchnia uzbecka 345

NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20

Ostra na Słodko
Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) 109

Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy daktylowo-orzechowe Wegańskie placki bananowe Krem daktylowo-orzechowy Jeszcze więcej przepisów na wegańskie słodkości znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słono? Kotlety z buraka Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym(...)Uszka z grzybami (wegańskie) Kalafior pieczony w panierce Sałatka z buraków Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Kapusta z grzybami Zobacz więcej przepisów grudniowych lub przepisów świątecznych Najnowsze przepisy Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda (wegański) Konopno-orzechowe kulki czekoladowe (keto, bez cukru) Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) Ciasto bananowe z polewą serową Sałatka

WegePrzepis
Pierogi z warzywami i soczewicą 261

Pierogi z warzywami i soczewicą Pierogi , to jedno z moich ulubionych dań , na szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych(...)całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Na przyprószonym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze

Ogrodnik w podróży
Czebureki z mięsem z rosołu i suszonymi pomidorami 117

rady. Mój Niejadek toleruje (bo "lubi" to za dużo powiedziane) pierogi z mięsem, więc tym razem postanowiłam przygotować trochę inne pierogi - smażone w głębokim tłuszczu czebureki z mięsem z rosołu i aromatycznymi suszonymi pomidorami.  Czebureki z mięsem i warzywami z rosołu i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 1)       500 g mąki pszennej

Na kulinarnym poligonie
Pierożki rybki z pasztetem i sosem żurawinowym 112

pochrupania na ciepło ale też na zimno. Pyszne pierogi pieczone rybki, które zrobiłam z pasztetem z soczewicy. Pasztet wykorzystałam gotowy kupny, ale możecie zrobić sami. Do tego pyszny sos z żurawiny.                 pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka

wesoła kuchnia
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 124

produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać(...)podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów. Chcąc zredukować ilość wyrzuconego jedzenia warto planować jadłospis na dłuższy czas. Dzięki temu na liście

ProstePesto.pl
Calzone 156

zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza

Na moim talerzu
Jagodzianki 182

odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką

kulinarnyswiatdomi
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami 187

rozgrzanym oleju. Grzybki wymieszaj z cebulką. Dopraw. Gdy wystygnie to zmiksuj całość blenderem. Ciasto : Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części. Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok.3-4 cm. Ja osobiście nie wycinam kwadratów, a robię koła szklanką- robię małego pieroga i sklejam jego rogi. Na każdy kwadracik nałóż farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z bobem 170

Dopóki jest dostępny bób, można sobie go przyrządzać na różne sposoby. Wczoraj robiłam pierogi z bobem. Do farszu dodałam jeszcze pieczonego kurczaka (bo jak zwykle porcja została) i wyszły pyszne pierożki. Nie będę się powtarzać z przepisem na ciasto, bo jest zamieszczony tutaj . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie