ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:309/443)

Kuchnia na trudne czasy. Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego 194

warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii w cieście Placki z cukinii Natomiast dla zatwardziałych mięsożerców, proponujemy przepisy na mięsne placki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pierogi z jagodami 115

Składniki wychodzi około 80 pierogów 600 g mąki pszennej ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne

mojej kuchni
pierogi z jagodami 128

Składniki wychodzi około 80 pierogów 600 g mąki pszennej ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne

w mojej kuchni
Krokiety a'la ruskie 161

burczy mi w brzuchu zobaczyłam krokiety z nadzieniem jak do ruskich pierogów postanowiłam i ja takie zrobić, oczywiście po swojemu. Krokiety a'la ruskie naleśniki: 2 szkl. mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z BANANAMI 132

pierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis! Idealne, delikatne ciasto, słodkie banany – świetnym pomysł na słodki obiad nie tylko dla dzieci! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl

Ostra na Słodko
Samosy 179

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki ciasto … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 127

pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 200

przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto

Kulinarne Inspiracje
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 137

starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut.  Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 134

nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi. 7. Wierzch posmaruj  białkiem  i posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało

AZgotuj!
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 104

przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą

królestwo garów
Naleśniki z wiśniami 184

mogę wybierać taki obiad, zazwyczaj będzie on maczny, albo kluchy, albo pierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę

Słodkie Przyjemności
Calzone 252

pozbyć się powietrza). Podzielić na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze

coolinarnastrefa.blogspot.com
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 239

zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: morele , płatki śniadaniowe , sezam

https:KKuchniaMniam
Piernik bezglutenowy pyszny tak, że brak słów 189

nadzieję, że nam wybaczycie, ale w grudniu na blogu pojawi się kilka typowo świątecznych wpisów. Zaczynamy od przepisu na piernik bezglutenowy . Mieliśmy naprawdę dużą frajdę przygotowując to ciasto. Raz, że w całym domu pięknie pachniało przyprawami do piernika, a dwa Sylwia wieszała lampki do zdjęć więc od razu pojawił się fajny świąteczny klimat. Do tego Hanka, która chodzi po domu(...)prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami śliwkowymi ( też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać ). Piernik i śliwki to fajny duet, a ciasto też możecie wzbogacić np. bakaliami. Mąkę

PaleoLife
Tosty z szynką i serem 186

Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 129

Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszając co jakiś czas

Podróż w kulinaria
Kruche ciasteczka jak za dawnych lat 115

kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche(...)się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją. Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu. W przepisie znajdziecie również

Mieszam w Garnku
Jagodzianki z kruszonką, czyli jak naturalnie pomalować usta niemowlakowi. 197

trendem wiosna-lato. Jak jagody, to pierogi. Jak jagody to owsianka z jagodami. Jak jagody to JAGODZIANKI. Zadam pytanie retoryczne. Lubicie jagodzianki? 99% z Was odpowie pozytywnie. 1 % to Ci, którzy spróbowali jedynie tych sklepowych z dżemem zamiast jagód. FUJ! Powiem Wam, że one są naprawdę proste. Jedynie czasochłonne. To wina ciasta drożdżowego. Każde porządne ciasto drożdżowe wymaga czasu

Krupeczki
Naleśniki orkiszowe 52

Jest ok. Naleśniki zrobione z tej mąki wyszły fajnie. W konsystencji i smaku przypominały te z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z ciastem w ogóle nie było problemu, chociaż pierwszy naleśnik wyszedł tak sobie. Ale to w sumie moja wina, bo ciasto było za gęste. Po dolaniu odrobiny wody, cała reszta wyszła dokładnie tak jak trzeba. Prawdziwym testerem była Tola, która(...)łączymy ze sobą w misce (w tym olej), odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być lejące. Jeżeli jest za gęste, dolejcie ciut więcej wody (ja musiałam dolać jeszcze 3 łyżki). Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej nie jest potrzebny). Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor

Kardamonovy
Pierożki gyoza – wersja na Wigilię 111

alternatywą dla pierogów wigilijnych. z kapustą. Czas : 90 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jeśli uważasz, że polskie pierogi są najlepsze to oczywiście masz rację, choć trzeba dodać, że japońskie pierożki też są niczego sobie. Mówiąc wprost, pierożki gyoza są po prostu re-we-la-cyj-ne. Serio. Co je wyróżnia? Dwie rzeczy. Ciasto na pierożki gyoza

Niedzielny kucharz
DROŻDŻÓWKI Z NUTELLĄ 128

elastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po tym czasie ciasto porcjuję, rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam średniej wielkości kółka. W tym celu szykuję sobie miskę o średnicy Ø 15 cm. Na środek każdego wyciętego kółka nakładam 1 większą lub 2 łyżeczki nutelli, zwijam na pół, zlepiam dokładnie brzegi (podobnie jak pierogi), następnie formuję

Zasmakuj Kuchni
Makowe pierożki 86

czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. 5.   Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6.   Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem. 7.   Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8.   Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9.   Pieczemy w rozgrzanym

Kulinarna Chwila
Styczeń... nowości i zaległości 176

dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pielmienie z grzybami 701

1 kg grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula olej do smażenia sól pieprz szczypta estragonu 3-4 łyżki bułki tartej ciasto 450 g mąki 300 ml

Gotowanie jest łatwe
Dyniowe kluski śląskie 433

Dziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta dyniowa na słodko 102

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże

Zielona Kuchnia
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 115

Pierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli

królestwo garów
Krokiety z serem i ziemniakami 156

serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki

ladykitchen
Pierożkowe cebulaczki 651

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tym razem przygotowałam mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy Ciasto przygotowane

Marta Gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 171

już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna...  Ciasto: 1kg mąki,  2 szklanki gorącego mleka,  1/2 łyżeczki soli

Z miłości do słodkości
Piegowate pierożki w bulionie 151

Pierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych

Buniabaje w kuchni