ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:312/476)

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. 216

Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Najważniejszą częścią Świąt Bożego Narodzenia jest bycie z rodziną i spędzanie czasu ze sobą a małym dodatkiem są pyszne potrawy świąteczne . Oczywiście trzymamy się tradycji i wykonujemy krokiety , pierogi itd ale warto też zwrócić uwagę na małe i smaczne przekąski . Okres świąteczny jest szczególnie zabawny, ponieważ jest wiele pysznych przekąskę do przygotowania, których(...)kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 2 arkusze ciasta francuskiego – 500 g świeżego szpinaku – 200 g serka śmietankowego – 1 łyżeczki soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki papryki słodkiej – ½ łyżeczki chili – 1 łyżeczka suszonej cebuli – 1 łyżeczka czosnku

Zdrowy Styl Joanny
Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) 178

szpinakiem (keto) Kalafior pieczony w panierce Kulebiak z kapustą i grzybami Jajeczne placki z cukinii (keto) Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Sałatka z buraków Curry z cukinią Kapusta z grzybami Zobacz więcej przepisów listopadowych Najnowsze przepisy Zupa kalafiorowa błyskawiczna (keto, wegańska) Ciasto czekoladowe leśne runo (bezglutenowe) Ciasto bananowe z polewą serową Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami Gzik

WegePrzepis
Drożdżowy wieniec ze słodką kapustą 186

Kapusta po gołąbkach mi została, i w pierogach wylądować miała.  Kiedy z cebulką ją podsmażałam, to w głowie plan już inny miałam.  Dużą ilość koperku i kminek do niej dodałam, i za przygotowanie ciasta drożdżowego się zabrałam. Fajnie na ciepło do zjadania, do barszczu czerwonego idealne do podania.  Porcje są już prawie podzielone, ale na mniejsze

Moniki Smakołyki
SERNIK Z KLITORIĄ TERNATEŃSKĄ NA KRUCHYM SPODZIE ORAZ JADALNYMI KWIATAMI W BRZOZOWEJ GALARETCE 273

również odrobiny niebieskiego barwnika spożywczego). Przy okazji  TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć  na pierwszy rzut oka  wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem 78754

pory robiłam.. a z pewnością najbogatsze w smaku :-) Masło oraz żółtka sprawiają, że ciasto nie wysycha i idealnie się lepi.  Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy! - miękkie i elastyczne - bez podsypywania mąką - z jajkiem i masłem Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć  uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce

AniaGotuje.pl
MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH 1567

galaretkę z malinami. Na wierzchu położyć przygotowaną wcześniej bezę. Ciasto trzymać w lodówce. Do ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych  torebkach do mrożenia z suwakiem  od  Stella . Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest

Zrób to smacznie
Domowe uszka z grzybami 256

połączą. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne (nie lepić się do ręki). Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka. Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy

Słodkie okruszki
Ciasteczka z wróżbą 153

cukier puder. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 3 części ponieważ jest go sporo, i cienko wałkujemy, w razie konieczności podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółeczka, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi. Każde ciasteczko kładziemy na brzegu miseczki szerszą stroną aby się zagięło i nabrało odpowiedniego kształtu. Pieczemy

Smakołyki Asi
Tortellini 249

końca wiedziałam, jak się je robi. Wydawało mi się, że to prawie to samo, co nasze pierogi, ale jakżeż się myliłam! :) A jeśli ktoś już robił tradycyjne, włoskie tortellini, będzie wiedział co mam na myśli... Powiem tylko tyle, że wałkowanie polskiego, pierogowego ciasta to bułka z masłem w porównaniu z dosyć twardym włoskim ciastem makaronowym, z którego robi się

Kuchnia Prezydentowej
Bramborové knedlíky s třešněmi 149

powinno kleić się do rąk. Stolnicę posypujemy dość obficie mąką pszenną. Odkrajamy połowę z ciasta i wałkujemy je na dowolną grubość. U mnie to około pół centymetra, ponieważ nie lubię grubych klusków (wolę dać więcej nadzienia ;)). Wykrawamy krążki, jak na pierogi (lub jeśli ktoś woli większe/mniejsze) i nakładamy po kilka wiśni z zalewy. Swoje nieco przepłukałam w wodzie

Kuchenna Kontrrewolucya
Uszka wigilijne z grzybami + film 154

mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajko, dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto . Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i literatką lub kieliszkiem wykrawamy z niego kółka. Na środek każdego kółka łyżeczką nakładamy porcję farszu, koło zlepiamy jak na pierogi, po czym złączamy dwa przeciwległe końce i formujemy uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek , gdy wypłyną

Smakowite Dania
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 240

hiszpańskim znajomym? Smakowały im? A: Często gotuję polskie potrawy w domu. Rubenowi smakuje praktycznie wszystko: uwielbia pierogi, barszcz, żurek, ogórkową (i wiele innych polskich zup), poza tym kluski, roladki wołowe, itd. Smakował mu nawet bigos. Dla znajomych i hiszpańskiej rodziny najczęściej przygotowuję ciasta…hitem ostatnich Świąt był serniko-brownies z malinami:) Z: Skąd czerpiesz inspiracje do wymyślania przepisów

Chilli Czosnek i Oliwa
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 189

Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę

w mojej kuchni