ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:321/476)

KROKIETY RUSKIE CZYLI Z FARSZEM DO RUSKICH PIEROGÓW 298

Uwielbiam pierogi ruskie, na które przepis podałam Wam w poniedziałek. A że zawsze przesadzam z ilością przygotowanego farszu, więc bardzo często piekę naleśniki a w nie zawijam farsz do ruskich. I w ten sposób powstają pyszne, syte krokiety ruskie. To taka odmiana dla tradycyjnych krokietów np z kapustą albo pieczarkami. Pracy niewiele a efekt i smak zachwyci każdego(...)minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na farsz: * 500 g sera białego sera półtłustego * 500 g ziemniaków * sól do smaku * 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego * 1 cebula do farszu+ 1 do okraszenia pierogów *  olej do smażenia

Zrób to smacznie
Przepisy z truskawkami na każdą okazję. Truskawkowe Love. 65 przepisów na truskawki 389

nasz truskawkowe love! Ciasta, ciasteczka, placki, serniki pieczone: – Babeczki biszkoptowe z truskawkami                                           – Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką – Prosty placek z owocami na jogurcie – Ciasto z truskawkami na kefirze – Ciasto(...)truskawkami i płatkami owsianymi – Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym – Kruche rogaliki z truskawkami – Mini beza Pavlova z truskawkami – Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym – biszkopt z owocami – Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ? – Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami – Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką – Galette

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym 149

krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy palcami środek ciasta tworząc lekkie wgłębienie. Farsz: Gotowane ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy dyniowe puree, usmażoną na oleju i przestudzoną cebulkę oraz przyprawy: sól i pierz. Nakładamy na każdy krążek i zlepiamy dokładnie.  Pierożki: Gotowe pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodą i wyciągamy tuż po wypłynięciu

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z truskawkami na musie śmietanowo-truskawkowym 151

Pierogi na słodko. Lubię zjeść ale nie lubię robić . Naprawdę nie powinnam do tego się przyznawać ale tak jest. Natomiast czasem brak jest pomysłów na obiad ,zdarza mi się to rzadko ale miewam dni gdzie brak jest koncepcji, pomysłu. Przecież jestem taka jak Ty . Wtedy muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g(...)gorącej wody i mieszamy. Następnie zagniatamy dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde. Podzielić  musimy ciasto na cztery części. Trzy części odkładamy na bok i  przykrywamy czystą ściereczką. pierwszą część ciasta musimy rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką

Viola cooks with passion
Litewskie szpekuchy wielkanocne 70

speck' , który oznacza słonina oraz 'kuche' , czyli ciasto . I tym właśnie są litewskie szpekuchy - pierożkami drożdżowymi nadziewanymi słoniną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją po prostu boczkiem, co też uczyniłam. Pomyślałam, że to będzie świetny dodatek do białego barszczu, który u nas zawsze podaje się w szklaneczkach do picia :) Złociste, puchate ciasto trzymajace w swoich drożdżowych objęcich wyrazisty farsz(...)suszonego majeranku pieprz do smaku i opcjonalnie sól Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku całkowicie rozpuść cukier i drożdże i odstaw na 10min. 2. Do drożdżowego zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób jednolite, gładkie ciasto. 3. Coasto uformuj w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części i każdą z nich rozwałkuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jagodzianki 138

nadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy

Gotuj z Prezesem
Jagodzianki wegańskie 98

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 92

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić

moj przepis na
Jagodzianki wegańskie 155

Wypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić

moj przepis na
SMAŻONE PIEROŻKI SEROWE 126

? Nie? To najwyższa pora! Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym. Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie. Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym. Robi się je błyskawicznie! I zawsze się udają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 179

ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie umieść na środku porcję nadzienia (kopiasta łyżka) i zlep brzegi. Takiego nieforemnego „pieroga” pokulaj na blacie, uformuj w owal i zlepieniem do dołu umieść

greenscarf
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 216

gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę

Trzeci talerz
Jagodzianki wegańskie 204

ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 28-30 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód/malin, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny

moj przepis na
Pierogi z kapustą i pieczarkami 194

Dzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia.    Składniki ciasto 2 szklanki mąki 400 ml wody 1/2 łyżeczki soli Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe

Eli Gotowanie
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 159

względu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie

Ostra na Słodko