ciasto jeszcze raz zagniesc,tym razem recznie. Nie wymaga ono zadnego podsypywania maka.Ma idealna strukture,nie lepi sie i cudnie sie z nim pracuje. Zrobic dlugi walek,odciac 12 rownych kawalkow (waze, kazdy ma okolo 78 g).Z kazdego kawalka zrobic placuszek.Na srodek nalozyc kopiasta lyzke jagod i wsypac1 lyzeczke cukru trzcinowego.Zlozyc na pol i zlepic bardzo dokladnie jak pieroga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Z każdej części uformować kulkę. Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości(...)kopiastą łyżeczkę dżemu. Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców . Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie. Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie
Grunt to przepis!Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako
Kuchnia Pełna Pasjikształt. Te pierwsze zwykle są okrągłe i nieduże z kolei te drugie są znacznie większe i podłużne. Często wskazuje się również, że dania te różnią się między sobą rodzajem ciasta, jednak w tym wypadku wiele zależy od regionu i lokalnego przepisu na tę potrawę. Z jaki nadzieniem robi się kartacze? Tym razem przygotowałam kartacze z nadzieniem z gotowanych mięs(...)minutach odciśnij z nich płyn, a następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami. Dopraw masę solą i pieprzem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kartacze Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środek wyłóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń brzegi i sklej je dokładnie, formując dużą, podłużną kluskę
okolicepalnika.plGdy pojawiają się na stole, najpierw jest zaskoczenie, no bo jak to, uszka i Wielkanoc, ale potem są już tylko zachwyty. Farsz z białej kiełbasy zamknięty
Kulinarna PolskaKraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który(...)zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór. Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 jajko + 1 do posmarowania 1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego
pieprzny smaczekwciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem(...)pomidorami . Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem . Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego
BlendmanAby wykonać te małe aromatyczne kuleczki trzeba najpierw zrobić mieszankę mąk z tapioki i ryżowej pół na pół. Można takie mieszanki zakupić w Kuchniach Świata albo
Moje Małe CzarowanieLubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią
W mojej kuchniCzęsto zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu, podaję Wam dzisiaj przepis na pyszny pasztet właśnie z tego mięsa. Do pasztetu można również dodać pieczarki
To co lubię - gotuję i polecampierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki sól pieprz 2 szklanki mąki pszennej typ 450 2/3 szklanki ciepłej wody sól(...)zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu. Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorach - koxmarta z bloga Marciocha Kucharzy Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świata Pierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka(...)papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Zapiekanka z cukinii i pomidorów a'la caprese - przepis z bloga Studentka na diecie Desery: Bocconotti - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Ciasto czekoladowe z migdałami - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Fichi al forno con Vin Santo - Mikołaj Kaczmarek z bloga Italianizzato Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwa