ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:329/443)

Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1259

Chrupiące sakiewki z naleśników zatopione w pysznym pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy

wesoła kuchnia
Chłodnik Rodziny Podlasków. 146

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
Placki z kalafiora 102

mąki, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj dokładnie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca, dodaj jeszcze nieco mąki pszennej. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i kładź je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Placuszki smaż do czasu, aż się pięknie zrumienią z każdej strony, potrwa to kilka minut. Placuszki podawaj z kwaśną(...)gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, idealnie pasuje do placuszków. I tyle, to bardzo proste i szybkie danie! I jeszcze zajrzyj do: –  kopytka ruskie –  pierogi ruskie – kotlety ruskie Artykuł Placki z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 100

Pierogi ugotowane, polane zeszkloną cebulką - pycha . U mnie tradycyjnie nadzienie to grzyby z kiszoną kapustą ale tu oczywiście można wszystko zrobić wg własnego uznania. 2 szkl.mąki około 1 szkl. ciepłej wody 1 łyżka  oleju lub rozpuszczonego masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól  wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić(...)miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki "ruskie" z dynią 282

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem(...)mniej pracochłonna wariacja na temat popularnych "ruskich", a smakują zacnie. Farsz wzbogaciłam dynią, bo jesienią przemycam ją gdzie się da:) Do  naleśnikowego ciasta trafiła kurkuma, która zaliczana jest do najzdrowszych przypraw świata. Ten żółty proszek słynie między innymi z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka

Smakowity Blog Kulinarny
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 144

ciasto jeszcze raz zagniesc,tym razem recznie. Nie wymaga ono zadnego podsypywania maka.Ma idealna strukture,nie lepi sie i cudnie sie z nim pracuje. Zrobic dlugi walek,odciac 12 rownych kawalkow (waze, kazdy ma okolo 78 g).Z kazdego kawalka zrobic placuszek.Na srodek nalozyc kopiasta lyzke jagod i wsypac1 lyzeczke cukru trzcinowego.Zlozyc na pol i zlepic bardzo dokladnie jak pieroga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe grzebienie z dżemem 343

wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części.  Z każdej części uformować kulkę. Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości(...)kopiastą łyżeczkę dżemu.  Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki lub wiśniowy z kawałkami owoców . Złożyć na kształt pieroga i zlepić brzegi, tworząc szerokie na ok 1,5cm krawędzie.  Można też dodatkowo pomóc tu sobie widelcem i podociskać nim brzegi, aby mieć pewność, iż dżem nie wypłynie

Grunt to przepis!
Makaron z bobem 277

Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako

Kuchnia Pełna Pasji
Kartacze z mięsem 57

kształt. Te pierwsze zwykle są okrągłe i nieduże z kolei te drugie są znacznie większe i podłużne. Często wskazuje się również, że dania te różnią się między sobą rodzajem ciasta, jednak w tym wypadku wiele zależy od regionu i lokalnego przepisu na tę potrawę. Z jaki nadzieniem robi się kartacze? Tym razem przygotowałam kartacze z nadzieniem z gotowanych mięs(...)minutach odciśnij z nich płyn, a następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami. Dopraw masę solą i pieprzem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kartacze Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środek wyłóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń brzegi i sklej je dokładnie, formując dużą, podłużną kluskę

okolicepalnika.pl
Wielkanocne uszka z farszem z białej kiełbasy i sos chrzanowy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZPEPIS 86

Gdy pojawiają się na stole, najpierw jest zaskoczenie, no bo jak to, uszka i Wielkanoc, ale potem są już tylko zachwyty. Farsz z białej kiełbasy zamknięty

Kulinarna Polska
PIECZONE PIEROGI Z MIĘSEM MIELONYM, FASOLĄ CZERWONĄ I MOZARELLĄ 181

Kraków, Wrocław, Zakopane, Bukowina Tatrzańska, Rzeszów a ostatnio Toruń. W każdym z tych miast zahaczyłam o restaurację z pierogami. Wszędzie smakowały inaczej. W Krakowa zmałpowałam ze szpinakiem i żółtym serem z Wrocławia duży i pieczony z ziemniakami, z Zakopanego z oscypkiem, z Bukowiny z kapustą i grzybami a z Torunia przywiozłam pomysł pieczonych a'la po meksykańsku, na który(...)zdradzę dziś przepis :-) Może kogoś zainspiruję do lepienia na wigilię, kogoś kto nie pości w ten wieczór.  Składniki na ciasto:   500 g mąki  1 jajko + 1 do posmarowania  1 opakowanie drożdży instant szklanka mleka   szczypta soli 40 g masła  1 łyżeczka cukry  Składniki na farsz:   500 g mięsa mielonego

pieprzny smaczek
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami 137

wciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem(...)pomidorami . Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem . Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego

Blendman
Wietnamskie kuleczki z serem pleśniowym 162

Aby wykonać te małe aromatyczne kuleczki trzeba najpierw zrobić mieszankę mąk z tapioki i ryżowej pół na pół. Można takie mieszanki zakupić w Kuchniach Świata albo

Moje Małe Czarowanie