Bezglutenowe placuszki z malinami 204Placuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w
wesoła kuchnia
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 216Naleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów
wesoła kuchnia
Pielmieni z mięsem i grzybami 190300 g mięsa mielonego 20 g grzybów suszonych 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy 1 jajko bułka tarta ciasto 3 szkl mąki 2 jajka szczypta soli
Gotowanie jest łatwe
Kluski ruskie. Bardzo łatwo zrobisz je z farszu na pierogi. Podane ze skwarkami są przesmaczne. PRZEPIS 608Twaróg, ugotowane ziemniaki, zrumieniona cebulka i dużo pieprzu połączone razem tworzą cudowny farsz do pierogów ruskich. Można zrobić z nim także inne pyszne dania. Na przykład kluski, które polane skwarkami są niesamowicie smaczne. To koleje danie kuchni oszczędniej, które dla was przygotowaliśmy. Składniki kosztowały nas około 20 zł, przygotowaliśmy z nich aż 4 porcje. Przepis na kluski ruskie Składniki(...)dużą ilością pieprzu, wymieszaj. Masę podziel na 4 części, jedną wyjmij, w puste miejsce wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną w proporcji pół na pół, wyrób dokładnie na jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj kawałki, z których formuj kluski wielkości trochę mniejszej od piłeczki pingpongowej. Wrzucaj na gotującą się osoloną wodę, gotuj przez 2 minuty po wypłynięciu, wyjmuj łyżką cedzakową. Słoninę pokrój
Kulinarna Polska
Kołduny z baraniną 183jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkować, można kroić w niewielkie romby lub wycinać niewielkie koła – kołduny mają być na „jeden raz” – nie kroimy ich na talerzu. Na środek każdego rombu/koła kłaść farsz, pierożki sklejać i końce zawijać. Wkładać do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować około 4-5 minut. Podawać w bulionie lub polane masłem. Bardzo lubię pierogi podsmażane
królestwo garów
Jagodzianki z dużą ilością jagód – solidnie nadziane 193jeśli to Wam nie przeszkadza, to na pewno smakowo się udadzą. Ja przygotowałam z tej porcji 12 sztuk – jeśli chcecie zrobić giganty – można rozdzielić ciasto na 10 porcji. Elastyczne ciasto drożdżowe na jagodzianki z dużą ilością jagód (12 sztuk): 400 g mąki pszennej typ 550 (2 i 3/4 szklanki) 45 g żółtek (ok. 3 małe sztuki(...)łyżki, można zmielić na pył płatki migdałowe) 50 g cukru pudru (6 łyżek) 80 g masła dodatkowo: rozmącone jajko do posmarowania dodatkowo: lukier lub cukier puder Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, oprócz masła, wkładamy do miski i zagniatamy – ręcznie – lub najlepiej hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku miękkiego masła i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy dość
Poezja smaku
Paszteciki z mięsem do barszczu idealne 91Chrupiące pierogi vel paszteciki i empanadas z farszem mięsnym idealne do barszczu. PASZTECIKI Z MIĘSEM SKŁADNIKI NA FARSZ 600 gramów antrykotu wołowego; 2 ćwiartki z kurczaka; jarzyna do rosołu; 2 cebule; 2 wiejskie jajka; suszony majeranek; suszony cząber; słodka mielona papryka; gęsi lub wieprzowy smalec; CIASTO NA PASZTECIKI 600 gramów mąki pszennej; 200 ml letniej... Artykuł Paszteciki z mięsem
Kuchnia Tomka
Letnie culurgiones z bobem 147Pierogi …nie znam osoby która by ich nie uwielbiała! No bo jak kuchnia polska bez pierogów? Culurgiones to typowe sardyńskie danie, pierożki które róznią się od naszych sposobem zawinięcia i podania. Tym razem zrobiłam je z nadzieniem z bobu-a jakże inaczej! Mamy w końcu lato a sezon na bób jest bardzo krótki. Korzystajmy... Oliwa(...)Gallo dodana do ciasta i okrasy sprawiła, że zyskały na smaku. Wyszedł pyszny letni obiad. J #GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Gallo Szczypta soli Nadzienie: 70 dag świeżego bobu 2 cebule 30 dag boczku wędzonego 2 łyżki oliwy Gallo sól morska do smaku pieprz świeżo
Wanilia i Kardamon
Deser serowo-owocowy na zimno 188Sernik na zimno w postaci ciasta czy też w postaci deseru sprawdza się zawsze. Przy upałach jakie teraz mamy zimny deser będzie jak znalazł. Deser serowo-owocowy na zimno Biały ser ma zastosowanie w sernikach zarówno na zimno jak i w tych pieczonych. Zajadamy się nim także w pierogach czy naleśnikach. Ja z racji na fakt, iż na nabiał
mecooks
Naleśniki 152letnie dni z tym że faszeruje nim pierogi Smacznego Składniki: 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 4 łyżki oleju 2 całe jaja, u mnie rozm. L 2 szklanki mąki pszennej odrobina soli Przygotowanie: W misce mieszam rózgą wszystkie mokre składniki, dodaję suche, smażę na patelni cienkie naleśniki nakładając niewielkie porcje ciasta łyżką do zupy. Patelnię uprzednio nasmarowałam olejem
Zasmakuj Kuchni
Rosół z kołdunami 203szczyptę soli i wlej olej, zacznij ugniatać ciasto, dodając powoli ciepłą wodę, ugniataj je, aż stanie się sprężyste. Podziel je na 4 porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na wysypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawaj kółka szklanką, na każde takie kółko nałóż farsz około 1 łyżeczki i zlepiaj jak pierogi, a następnie złącz końce pierogów
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 09.12.2016r. 187tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika Galareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne(...)Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie Marty
Pieczone pierożki z mięsem. 216mięsem. Miałam okazję jeść takie pierogi w Pierogarni "Chatka babuni" w Poznaniu i zachwyciły mnie smakiem. Od tej pory kilka razy eksperymentowałam, aż wreszcie znalazłam swój własny smak, który bardzo przypadł domownikom do gustu. Moje pierożki są mniejsze, ale następne będą w wersji "mega"(zmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny
Kuchnia Beaty
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 227jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć tam >klik!< Składniki ciasta: pół kostki masła , 20 dkg mąki
Codzienna kuchnia niecodzienna
smaczne pierogi "ruskie z solą wędzoną" żytnio-pszenne... 188trakcie wyrabiania - lub dolać ciut gorącej wody jeśli jest zbyt zbite - wszystko zależy od mąki ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, posypać mąką i jeszcze chwilę ręcznie wyrobić, ciasto włożyć do woreczka i na 30 minut zostawić twaróg półtłusty, ziemniaki dzień wcześniej ugotowane w mundurkach zmielić w maszynce do mięsa - wszystkie cebule pokroić w kostkę i na maśle zeszklić(...)zostawić do okrasy - dodać sól wędzoną i wszystko dobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotowac na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz, pierogi podać z podsmażoną cebulką..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię