tylko powtórzyć, że w ostatnim tygodniu dominowała u nas zdecydowanie biel. Choć powinna zieleń! A najlepiej obie, wszak to połączenie idealne, prawda Maćku? ;) Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków(...)ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak, jajko, sól i pieprz połączyć i wyrobić ciasto. Gdyby zbytnio się kleiło dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem kluski. Gotować w osolonej wodzie przez ok. minutę
zadanie-gotowanielasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą one nie tylko oko swoją fikuśną(...)Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie
Food Squaretemp. 220 stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika(...)się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie
Marta Gotujetruskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )." Składniki : 600 g białego sera jajko żółtko 2 szklanki mąki + pół szklanki(...)Jeżeli nie macie maszynki do mielenia, możecie to zrobić malakserem, bądź po prostu zmiksować. Do sera wbijamy jajko i żółtko - miksujemy, następnie dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki. Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia. Podajemy z ulubionym
Słodkie Przyjemnościpierogi miałam ochotę już od dłuższego czasu! Chodziły za mną i chodziły , ale ciągle nie mogłam znaleźć czasu na klejenie. ( A przydałoby się poćwiczyć , bo moja falbanka woła o pomstę do nieba ;D ) Zrobiłam kilka dni temu na obiad – zniknęły w tempie ekspresowym i nie uniknęłam dorobienia dokładki! Co to oznacza? Że były pyszne! Połączenie delikatnego białego serka(...)kaszą gryczaną i przyprawami tworzy niezwykłą całość! Rewelacyjne również po odsmażeniu! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - kasza gryczana – 1 woreczek - pieczarki – 300 g - cebula – 1 szt - serek wiejski ziarnisty – 150 g - sól – 1 łyżeczka - pieprz
Ostra na Słodkolubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A z pewnością należą do tego wszelkie kluski. I wyszły takie o. Ni to kopytka, ni to kluski, ni pierogi. Ale za to jakie pyszne! Składniki: 600 gram ugotowanych ziemniaków 200 gram twarogu półtłustego 5 łyżek mąki pszennej + trochę do podsypania 5 łyżek mąki ziemniaczanej pół łyżeczki soli 2 jaja(...)ugniatamy wraz z twarogiem. Do masy dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka i sól. Mieszamy całość dość szybko tak aby mąka nie wsiąknęła wilgoci z ziemniaków czy twarogu. Z ciasta formujemy wałki, podsypujemy blat mąką, i kroimy nieduże kopytka. W międzyczasie jeśli ciasto wyda nam się zbyt wilgotne dodajemy mąkę pszenną. Gdy wykorzystamy całą serowo-ziemniaczaną masę gotujemy nasze gotowe
Mango PapajaPierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych a polane śmietaną wymieszaną z cukrem przypominają mi te, które jadałam w dzieciństwie, smak jedyny w swoim rodzaju :) Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 1 jajko - 0,5 l gorącej wody (zależy ile wchłonie mąka ) - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1 l jagód Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy i mieszamy(...)solą, robimy dołek dodajemy jajko, olej a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto zagarniając mąkę do środku wgłębienia aż będzie miękkie i elastyczne. Nastawiamy wodę w garnku, solimy. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy farsz ( 1 łyżeczkę )składamy na pół i zlepiamy brzegi. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty
Zainspirowana w kuchni450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy nadzienie; mięso z kurczaka gotowane gotowana marchewka gotowana pietruszka ew. por , seler, sól pieprz
Gotowanie jest łatweprzeciwnie - jeszcze bardziej doprawioną, niż ja. Ok, teraz naleśniki. Mój podstawowy przepis na wegańskie naleśniki znajdziecie tutaj . Do tego dania użyłam naleśników z mąki pszennej razowej, dlatego do ciasta dodałam zdecydowanie więcej wody. Ile dokładnie? Nie wiem, na oko :) Tak, żeby naleśnik dobrze rozprowadzał się na patelni. Przyznaję się bez bicia, że każdy smażyłam na odrobinie oleju. Wyszły boskie(...)Każdy naleśnik smarujemy hummusem - gruuuuubo :) Następnie na połowę układamy SUROWY, porządnie umyty wcześniej szpinak (całe liście, tylko łodygi odcięłam). Składamy na pół i ściskamy brzegi jak w pierogach. Mając gotowe 2 sztuki układamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i rumienimy chwileczkę z obu stron. W międzyczasie szybko szykujemy następną porcję. Już na talerzu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIERavioli z ricottą i bazylią Ravioli to jedno z moich ulubionych, włoskich dań. Nasze polskie pierogi też uwielbiam, ale te fikuśne pierożki "urzekły" moje kubki smakowe pierwszy raz we Włoszech i do dzisiaj mam do nich wielki sentyment. Nadzienie moich sycylijskich pierożków było bardziej finezyjne: farsz grzybowy z sosem krewetkowym. Wierzcie mi, niebo w gębie! (przepis kiedyś pojawi się(...)blogu). Ja natomiast dzisiaj proponują wersję lżejszą, równie pyszną. Może dla niektórych jest to nieco czasochłonne danie, ale jaka duma i zadowolenie podczas konsumpcji :) SKŁADNIKI: ( ok. 30 ravioli) CIASTO MAKARONOWE: 300 g mąki makaronowej „00” (lub semoliny) 3 jajka 1 łyżka oliwy NADZIENIE: 250 g ricotty 1 łyżka oliwy duża garść świeżej bazylii ( można zastąpić szałwią/ tymiankiem) 1 łyżeczka
Calzonella.comukładamy nieduże kuleczki farszu. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nim pierwszy płat z farszem. Przy pomocy małego kieliszka wykrawamy ostrożnie pierożki i palcami dociskamy do siebie warstwy ciasta. Można formować kołduny na kształt uszek lub po prostu okrągłego pierożka (u mnie dwie wersje). Gotowe odkładamy na wysypany mąką blat. W garnku rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego(...)najmniejszym ogniu. Do małych miseczek lub na talerze dajemy dość dużą ilość masła. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągamy kołduny i układamy na talerze z masłem. Również na wierzchu pierogów układamy po kawałeczku masła i posypujemy je szczypiorkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Po prostu coś przepysznego
Kuchenna Kontrrewolucyałatwiej było wałkować. Stolnicę posypujemy mąką i każdą z części rozwałkowujemy na cieniutki placek. Placki układamy na ściereczce i pozostawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto lekko podeschło. Placek zwijamy w rulonik i kroimy cienkie makaroniki. Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy makaron. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu(...)wykorzystać do rosołu, ale też do zupy pomidorowej lub zapiekanek. Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca. Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem. Smakuje wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnyBarszcz czerwony i uszka z grzybami to podstawa dań wigilijnych. Osobiście za nim przepadam, cudowny smak zupy i delikatne a zarazem mocno grzybowe uszka, rewelacyjne danie
Kulinarne Fantazje MarioliLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera
Gaździnka warzyPierożki, jakie wymyśliłem do pulpetów rybnych, gdyż podanie ich po prostu z frytkami wydało mi się zbyt prostym rozwiązaniem. Przepis na rybno-grzybowe kuleczki podam niedługo
Gotuj z RumcajsemCiasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :) Czas pieczenia: 25 min - 30
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia