ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:344/443)

Buraczkowe leniwe a’la kozie kopytka. 68

250 g twarogu chudego 250 g twarogu koziego  1 jajko 1 średni burak, ugotowany lub upieczony 220 g mąki pełnoziarnistej, ja użyłam z płaskurki 1

Kucharzyca
Kotlety ruskie 140

Kotlety ruskie przygotowuje się z ziemniaków, twarogu i cebuli, czyli tak samo jak farsz do ruskich pierogów i stąd wzięła się ich nazwa. Pomimo iż składniki są takie same to kotlety ruskie smakują zupełnie inaczej niż pierogi. Ja do zrobienia tych kotletów dodałam podsmażony boczek wędzony, przez co są one bardziej wyraziste w smaku. Kotlety ruskie z ziemniaków(...)sosem pieczarkowym albo koperkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kotlety ruskie: około 1 kg ziemniaków 250 g sera białego 70 g boczku wędzonego 1 nieduża cebula 1 jajko do ciasta 1 jajko do panierki bułka tarta do panierki olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kotletów ruskich: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka. Zalać wodą

Danka Pichci
Knedle ze śliwkami. Przepis krok po kroku. 116

Knedle ze śliwkami   Składniki:   700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 250 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 300 g śliwek węgierek 200 g gęstej

kuron.com.pl
Pieróg biłgorajski 172

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolor. Cebulę dodać do masy ziemniaczanej razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Następnie ubić mocno białka i wymieszać z żółtkiem i masą ziemniaczaną Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i piec przez około 60-80 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło z kwaśną śmietaną lub z konfiturą z cebuli

Kuchnia Bon Appetit
Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 136

kopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem(...)poszukiwania takich dań, w których można wykorzystać resztki jedzeniowe, a nie każdorazowo gotować coś od nowa. W przepisie będą jedynie wskazówki typu „dodaj mąkę, aby ciasto było zwarte i się nie kleiło do rąk”. To od Ciebie zależy, ile mąki dodasz, bo to zależy od ilości ziemniaków oraz od ich rodzaju. Całość idealnie byłoby posypać startym parmezanem albo

Mieszam w Garnku
Krokiety 135

tylko przepisy, to również skarbnica, wskazówek, porad. Przeczytajcie zatem przepis do końca, zanim zacznie przygotowania. Polecam Wam też przepisy na bardzo wigilijne potrawy, na przykład uszka z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami. Krokiety – składniki na farsz Krokiety składniki Krokiety panierka składniki Krokiety przepisy Przygotowanie krokietów musimy zacząć dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy grzyby i zalewamy(...)gotujemy. Kapusta będzie nam się gotować ok. 1-1,5 godziny. Kapusta z grzybami po ugotowaniu powinna być miękka. Farsz do krokietów odstawiamy do ostygnięcia. Teraz pora na przygotowanie ciasta do krokietów. Robimy je identycznie jak ciasto naleśnikowe, jednak powinno być odrobine gęstsze. Do miski wsypujemy mąkę, wpijamy jajka, dodajemy wodę, mleko i szczyptę soli. Ja zawsze używam wody gazowanej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik królewski. 55

kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród(...)łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Jajka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową. W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Powstanie gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin. W między czasie wykonaj masę serową. Masło

Zdrowy Styl Joanny
Pierogi z soczewicą warzywami i dymką 137

Mam wrażenie, że soczewica nadal jest niedoceniana, a szkoda bo wspaniale zastępuje mięso i rewelacyjnie się spisuje jako farsz do pierożków, mimo że te pierożki są

Wanilia i Kardamon
Knedle z jagodami i śmietaną 167

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ziemniaczane z jagodami. Doskonale smakują z sosem śmietanowym. SKŁADNIKI: 60 dag  ziemniaków, 2 szklanki  mąki, 1  jajko

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z rybą po grecku 62

ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 131

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 114

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 132

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Przepisy z resztek kurczaka, w których się zakochasz 155

czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych przepisów z resztek kurczaka(...)pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Przepisy z resztek kurczaka

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 149

też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć(...)Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota, ryby pieczonej pod lekkim warzywno-winnym, głównie pomidorowym sosem). Ryba a la ciasto Niezależnie od rodowodu, ryba po grecku stała się jednym z must have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu

Niedzielny kucharz
Wina na Wigilię 95

winach do świątecznych deserów już było. Pisał o nich Gabriel Kurczewski z http://bliskotokaju.pl/ Ciasta i inne słodkości zazwyczaj jednak kończą wigilijną wieczerzę. Przed nimi mamy wiele innych tradycyjnych potraw. Warto ich smak podkreślić dobrze dobranym winem. Problem śledzia od wieków rozwiązywała czysta wódka. Warto jednak spróbować innych połączeń. Dobrą propozycją będą tu dobrze schłodzone wina musujące. I nie musi(...)śledzia inaczej. I nie muszą być to wcale wina wytrawne. Ostatnio okazję spróbować dwóch win, które bardzo dobrze sprawdzą się z potrawami z karpia, tradycyjną kapustą z grzybami czy pierogami również z kapustą i grzybami. Pierwsze z nich to Riesling 2011 od Maurice Schuellera, AOC Alsace. W tej położonej w samym sercu Alzacji winnicy od kilkuset lat powstają doskonałe

królestwo garów
Mięsa wolno gotowane - alternatywa dla fast-food 241

Czas na recenzję absolutnego hitu dyskontów i marketów czyli mięs wolno gotowanych. Dla mnie jest to produkt roku 2017 ponieważ jest unikalny, innowacyjny i dostępny dla

Kuchnia PROzdrowotna
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 147

można zrobić z resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych patentów jak spożytkować smaczne kawałki drobiu. Zobaczcie(...)pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zupa won ton Pierożki

Niedzielny kucharz
Kluski leniwe z serem 144

mąka pszenna - 20 dag masło - 12 dag ser biały tłusty - 50 dag jajka - 4 szt cukier - 2 łyżki cynamon bułka tarta - 2 łyżki sól Ser biały

Camilla w kuchni
Syrniki bananowe z masłem orzechowym 375

gorącą lipową herbatę gdy byliśmy przeziębieni, za wydziergany na drutach szalik albo uszytą spódnicę, jakiej nie miała żadna inna koleżanka, za najlepszą pod słońcem szarlotkę i każdą falbankę na pierogach, za to że są zawsze obok, wspierają, dbają, pomagają. Odwdzięczcie się im dzisiaj, przygotowując na kolację np. takie serniczki z bananami i podziękujcie za dar życia. Mamuś, kocham Cię(...)Banan obrać ze skórki, pokroić w plastry, razem z twarogiem rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać jajko, wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać. Nabierać kawałki ciasta wielkości moreli, formować kulki, obtaczając w mące, spłaszczać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron

Obiad gotowy
Szare kluski 116

Smak dzieciństwa...szare kluchy. Kto nie lubi-ręka w górę....osobiście znam tylko jedną osobę -mojego Nassa:( Rozumiem-można nie lubić barszczu, bigosu, czerniny--ale szarych

Kopystką po garach
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 181

Wiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią.  UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik(...)Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna

Tradycyjna Kuchnia