ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:347/476)

Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 185

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
Ruskie pierogi z majerankiem 68

Ruskie pierogi z majerankiem. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi prosto z morza 72

Dzisiaj polecają się pierogi. Nazwałem je nie dlatego, że je przesoliłem. Powód jest bardziej oczywisty niż przesolenie w moim przypadku. Farszem jest ryba, jedna z moich ulubionych, idealna do ryby po grecku. Nie jest to skomplikowane danie, nie zrobiłem go ze względu na piątkowy post. Miałem ochotę na rybę i mały eksperyment. Udał się wybornie, a moja zachcianka została(...)zaspokojona.             Składniki:     Ciasto: 400 g mąki 1 łyżka masła 350 ml wrzącej wody     Farsz: 700 g fileta z czarniaka 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka smalcu sól, pieprz         Przygotowanie:     Z ryby usuwamy ości, drobno mielimy. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 167

ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski i na masie makowej układamy z nich kratkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (dolna półka, grzałka góra-dół). Po wystudzeniu makowiec oprószamy cukrem pudrem. Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka   Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi przepis na pierogi

Trzeci talerz
Jak gotować makaron? 211

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami 215

pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO

Kuchnia Viki
Calzone ze szparagami 151

ciasto. Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody. Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga

Słodkie Przyjemności
Bobalki – kuchnia podkarpacka 50

Bobalki – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Sanok, powiat sanocki  Bobalki to tradycyjne wigilijne danie podawane na południu Podkarpacia. Co ciekawe, istnieją dwie różne wersje bobalków. W

Trzeci talerz
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 226

Na zrobienie domowego   chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.  Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od

Wanilia i Kardamon
Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 144

Dostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni

Kuchnia Pokoleń
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1294

Chrupiące sakiewki z naleśników zatopione w pysznym pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy

wesoła kuchnia
Chłodnik Rodziny Podlasków. 181

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
Placki z kalafiora 169

mąki, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj dokładnie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca, dodaj jeszcze nieco mąki pszennej. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i kładź je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Placuszki smaż do czasu, aż się pięknie zrumienią z każdej strony, potrwa to kilka minut. Placuszki podawaj z kwaśną(...)gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, idealnie pasuje do placuszków. I tyle, to bardzo proste i szybkie danie! I jeszcze zajrzyj do: –  kopytka ruskie –  pierogi ruskie – kotlety ruskie Artykuł Placki z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 135

Pierogi ugotowane, polane zeszkloną cebulką - pycha . U mnie tradycyjnie nadzienie to grzyby z kiszoną kapustą ale tu oczywiście można wszystko zrobić wg własnego uznania. 2 szkl.mąki około 1 szkl. ciepłej wody 1 łyżka  oleju lub rozpuszczonego masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól  wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić(...)miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki "ruskie" z dynią 308

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem(...)mniej pracochłonna wariacja na temat popularnych "ruskich", a smakują zacnie. Farsz wzbogaciłam dynią, bo jesienią przemycam ją gdzie się da:) Do  naleśnikowego ciasta trafiła kurkuma, która zaliczana jest do najzdrowszych przypraw świata. Ten żółty proszek słynie między innymi z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka

Smakowity Blog Kulinarny