aromat kawy . Jest to idealny sposób na porcję kawy. Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich(...)naszą czekoladę na około 7 minut by lekko ostygła i następnie polewamy nią sernik. Możemy jeszcze posypać startą czekoladą. Ten łatwy sernik na bazie z pełnoziarnistych herbatników jest idealnym ciastem na Wielkanoc , Boże Narodzenie i inne okazje by podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Pamiętajmy tylko by zaoszczędzić jeden kawałeczek dla siebie! Sernik jest bogaty i kremowy … trudno
Zdrowy Styl Joannyużyć samych pieczarek podsmażonych z cebulką. Gdy planujesz jeść krokiety nie tylko w święta, możesz również postawić na farsz mięsny – będą jeszcze lepiej komponować się z barszczem. Idealne ciasto na krokiety Naleśniki na krokiety powinny być nieco grubsze niż te tradycyjne, dzięki czemu nikniesz pękania krokietów przy zwijaniu. Aby urozmaicić ich smak, możesz dodać do nich cydr lub piwo(...)poświęcania czasu na panierowanie i smażenie krokietów. Chcąc uniknąć posklejania się krokietów, a tym samym ich rozwalenia w trakcie podgrzewania, mrożę je podobną metodą co uszka z grzybami i pierogi z kapustą . Najpierw układam je na tacce, zachowując odstępy między krokietami, a dopiero po tym jak się wstępnie zamrożą, przekładam je do pojemnika lub woreczków do mrożenia. Jak podgrzać
okolicepalnika.plPizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku, dodajemy jajko, olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smarujemy ketchupem i na każdym
Kulinarne Fantazje Mariolijedno jest pewne. Siedzącym przed talerzem smak kacapołów przywołuje wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. Kacapoły to kluski z masy ziemniaczanej, faszerowane białym serem. Gotuje się je podobnie jak pierogi, w posolonej wodzie, a podaje ze skwarkami lub cebulką, albo w takiej formie, jaką ja znam najlepiej – podsmażane. Składniki na około 30 sztuk: 2 kg ziemniaków 300 g białego sera(...)nadmiaru wody, z miski wylać płyn, a skrobię osadzoną na dnie dodać do ziemniaków. Starte i ugotowane ziemniaki zmieszać razem, posolić (1 łyżeczka lub do smaku) i wyrobić jednolite ciasto. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić, dodać do niego jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać. W głębokim garnku zagotować wodę i posolić ją w zależności od ilości wody. Zwilżonymi wodą
Trzeci talerzGoogle " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko 1 mała cebulka szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju(...)Następnie możemy zrobić sos i dać mu chwilę by się przeżarł. Strzyżemy rzeżuchę, siekamy, dodajemy do jogurtu i rozdrobnionego białego sera. Dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogowe Wyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy koła szklanką od piwa, nakładamy farsz, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia
MarciochaKucharzyKluski leniwe znane także pod nazwą “leniwe” oraz “pierogi leniwe”, są to przygotowywane z mąki, twarogu oraz jajek duże kluski. Leniwe są prostym, a do tego tanim do przygotowania daniem. Sprawdzają się podane na obiad oraz jako deser . Danie to podać można zarówno na słodko(...)wytrawnie. W wersji na słodko leniwe najczęściej podawane są z dodatkiem słodkiej śmietanki, cukru, owoców oraz cynamonu. W wersji wytrawnej pierogi leniwe podawane są z kwaśną śmietaną oraz okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą. Pierogi leniwe smakują pysznie podane jako danie główne , ale zaserwować można je również jako dodatek do innych dań na przykład gulaszu rybnego. Polecam
MeCooksczysty barszcz czy zupa grzybowa nie wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne dni O ile Wigilia jest na początku i większość osób skupia się na niej, tak kolejne dni również są pełne pokus. W moim odczuciu nawet trudniej zapanować(...)znając swój organizm, zamiast później walczyć z hiperglikemią, ospałością i przejedzeniem. Jakość posiłków ma znaczenie Przygotowując potrawy wigilijne i świąteczne można zastosować kilka sposobów na obniżenie ich indeksu glikemicznego. Pierogi, uszka czy makaron można przygotować (lub kupić) w wersji pełnoziarnistej, z mąki razowej, rybę lepiej upiec w warzywach niż smażyć obtoczoną w grubej panierze na głębokim tłuszczu, a słodkie
DietologKiszona kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, postny bigos, drożdżowe paszteciki, czy też łazanki z kapustą i grzybami, a do tego aromatyczny czerwony barszcz na zakwasie - wiadomo, tych dań nie może zabraknąć na naszym bożonarodzeniowym stole. A ja mam dziś dla Was właśnie kapustę z grzybami, ale w nieco innym wydaniu. Tarta z grzybami(...)możemy ją zrobić nieco wcześniej, a przed podaniem po prostu podgrzać w piekarniku. Tarta z grzybami i kiszoną kapustą Proporcje na formę o średnicy 26 cm Składniki Ciasto: 250 g mąki 110 g masła 1/3 łyżeczki soli 1 kopiasta łyżka gęstej śmietany 2 żółtka Farsz: 40 g suszonych podgrzybków 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula olej do smażenia sól
Kulinarne przygody Gatityczysty barszcz czy zupa grzybowa nie wpłyną znacząco na glikemię, tak dodatek dużej ilości uszek czy makaronu może spowodować wzrost poziomu cukru. Warto też zachować umiar przy pierogach. Uważaj w kolejne świąteczne dni O ile Wigilia jest na początku i większość osób skupia się na niej, tak kolejne dni również są pełne pokus. W moim odczuciu nawet trudniej zapanować(...)znając swój organizm, zamiast później walczyć z hiperglikemią, ospałością i przejedzeniem. Jakość posiłków ma znaczenie Przygotowując potrawy wigilijne i świąteczne można zastosować kilka sposobów na obniżenie ich indeksu glikemicznego. Pierogi, uszka czy makaron można przygotować (lub kupić) w wersji pełnoziarnistej, z mąki razowej, rybę lepiej upiec w warzywach niż smażyć obtoczoną w grubej panierze na głębokim tłuszczu, a słodkie
Dietologjadam śniadania na słodko, nie licząc owsianki czy jaglanki. Dziś jednak te jagody w dutch baby były idealnym śniadaniem :) Masz ochotę na więcej jagodowych inspiracji? Wypróbuj zatem: 1. PIEROGI Z JAGODAMI 2. RISOTTO JAGODOWE 3. TARTĘ Z JAGODAMI 4. CHŁODNIK JAGODOWO-BAZYLIOWY Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy(...)Piekarnik rogrzej do 220°C. W trakcie rozgrzewania włóż niewielkie naczynie do zapiekania (żeliwna patelnia lub inne) do piekarnika. Po rozgrzaniu wyjmij ostrożnie naczynie i wlej masę naleśnikową. Na ciasto wsyp jagody. Wstaw z powrotem do pieca i piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 15 minut lub do ładnego wyrośnięcia i zrumienienia naleśnika
Delicious PlaceOdczaruj kopytka ziemniaczane za sprawą szpinaku. Sam szpinak smaku nie nadaje, zaś pięknego koloru, jak również wartości odżywczych, bo o ile ziemniak ma ich niewiele, tak
Kraina Miodem PłynącaBez barszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U
Smakołyki AsiHaluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag
W kuchennym oknie Ewyzupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka
Gotowanie jest łatweprzyszła kolejka na jagody, oczywiście żeby, nie było że idziemy na łatwiznę zbieraliśmy je z Moim Mężczyzną własnoręcznie, oganiając się od komarów. Pozycją obowiązkową gdy pojawią się jagody są pierogi i bułeczki, ale postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotowałam zdrowe, drożdżowe placuszki, idealne na letnie śniadanie. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/4 opakowania(...)minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego
Cynamonowe szczęście