Pieczone pierożki goszczą u nas dość często. Pozwalają na różnorodność farszu, a także świetnie pasują jako przekąska do lekkich zup. Tym razem postawiliśmy na tuńczyka
Zielona KuchniaAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe
Rodzinka w kuchniCzebureki tym razem po mojemu. Z nadzieniem współczesnym :) 2 szklanki mąki 150g twarogu 2 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki
Gotowanie jest łatwePierogowa dama wraca :-) nalepiłam na 4 dni, tym razem ukraińskie. Kraków - wszystko dzięki Tobie klubokawiarnia Relaks - jestem mistrzem pierogowym. Ukraińskie pierwszy raz jadłam tym razem
pieprzny smaczekKnedle ze śliwkami Składniki: 500 g ziemniaków 500 g śliwek węgierek, małych 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 3
Moja smaczna kuchniajajku, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki ( użyłam 1M ). Olej rozgrzewamy do temperatury 180st. Na rozgrzany tłuszcz wyciskamy kilkucentymetrowe kawałki ciasta, odcinając ich końce nożyczkami. Smażymy do zarumienienia się z dwóch stron ( 2 minuty na stronę ). Usmażone churros wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obsypujemy cukrem pudrem(...)bardziej Pączki hiszpańskie Niedługo tłusty czwartek, tak więc przepis na pączki się przyda Są Soczyste kąski z kurczaka Moja rodzina uwielbia takie drobiowe kąski, dlatego ostatnio robię je dość Pierogi smażone Tym razem przepisu nie będzie To bardziej pomysł, niż przepis. Tradycyjne pierogi ruskie ( .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post
NiePieprz.pldobrym zamiennikiem mąki pszennej nie tylko ze względu na zdrowie, ale i na walory smakowe. W rzeczywistości mąka orkiszowa ma tak samo uniwersalne zastosowanie jak pszenna. Upieczesz z niej ciasta, przyrządzisz naleśniki, gofry, kluski, placki i chleb. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika, na dłużej zapewnia uczucie sytości, a to oznacza, że łatwiej utrzymać wagę na odpowiednim poziomie. Orkisz dobrze(...)ciemnej mąki orkiszowej przyrządzisz przede wszystkim chleb, bułki i makarony, ale w Internecie można znaleźć coraz więcej przepisów na dania i wypieki z wykorzystaniem takiej mąki m.in. na pierogi, na pizzę i naleśniki. Trzeba pamiętać, że choć mąki razowe są zdrowsze, osoby zmagające się z problemami trawiennymi powinny spożywać je z umiarem. Biała mąka jest delikatniejsza dla żołądka. Przy
kruche babeczkiKrokiety ruskie to smaczne i bardzo proste danie. Przypadnie do gustu miłośnikom ruskich pierogów :). Przygotowujemy je z bardzo podstawowych składników które są w większości Polskich domów :). Mojej rodzinie najlepiej smakują podane w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 jajko ok 2 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia(...)względu na lepszy smak, można przesmażyć na oleju ). Do miski/pojemnika przeciskamy przez praskę ziemniaki, dodajemy cebulkę, twaróg. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. rozrabiamy ciasto na naleśniki i smażymy 8 dużych naleśników, następnie usmażone odstawiamy na ok 5 min do lekkiego przestygnięcia, po tym czasie smarujemy naleśniki ruskim farszem i zawijamy jak krokiety, ( ja farsz rozłożyłam
Blog kulinarny S9.PLrównież znakomite przysmażone na maśle i podane ze smażoną cebulką. Jak się nad tym zastanowić, to połączenie wcale nie takie nam obce - kto nie zna pierogów z kapustą ? Składniki właściwie takie same, tylko wykonanie inne. Polecam, bo kluchy są bardzo dobre i robi się je bez problemu. składniki (4 porcje) 400 g kiszonej kapusty(...)smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie solą ( uważać bo speck jest słony) Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde
Stare GaryGnocchi to niewielkie ziemniaczane kluseczki, podobne do naszych polskich kopytek. We Włoszech są bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi sosami jak pomidorowe
magiczna kuchnia KasiSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka pszenna - ile potrzeba, mąka ziemniaczana 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, woda - ile potrzeba, sól 2 łyżeczki
W Mojej Kuchni LubięKopytka...mmm - uwielbiamy je! Idealne jako dodatek do sosu, my jednak najbardziej lubimy podsmażone na patelni na złoty kolor. Mniam! Szybkie wykonanie, i super zabawa dla
Blondynka GotujePoza nazwą, ukraińskie wareniki w zasadzie niczym się nie różnią od polskich pierogów. W Polsce najczęściej jemy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z serem czy truskawkami. Na Ukrainie mniej popularne są farsze z dodatkiem sera, częściej można spotkać wareniki z ziemniakami, makiem czy właśnie wiśniami. Te ostatnie zupełnie skradły nasze serce podczas wizyty we Lwowie(...)Przygotowanie: 1) Do miski przesiewany mąkę. Dodajemy sól i olej. Na środku górki z mąką robimy małe wgłębienie i wlewamy (powoli, porcjami) gorącą wodę. Od razu zaczynamy wyrabiać ciasto, uważając na to, żeby się nie poparzyć (możemy potrzebować odrobinę mniej lub więcej wody, ciasto powinno być elastyczne i nie powinno się kleić do rąk). Ciasto przykrywamy i odstawiamy
Roślinożerni urlopowiczeteż mamy to na myśli, więc dzisiejsze danie to szybkie bezstresowe danie w sam raz na piątek. Lubicie kluchy ? Dla nas to podstawa żywienia hehehehe :P Kluski, makarony, pierogi itp. to super kuchnia i wspaniałe dania, można wymyślać w nieskończoność. Tak więc dzisiaj jedne z prostszych do zrobienia klusek, czyli tzw. kładzione, a do tego wspaniała modra kapusta. Oceńcie(...)smaku. Wszystko mieszamy, aż zrobi się jednolita masa i teraz zaczynamy dolewać mleka. Delikatnie dolewamy, ciągle mieszając, do osiągnięcia nie zbyt gęstej masy. Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy
vegetanie