Kochani przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Dziś pobawiłam się troszkę i ulepiłam uszka z pieczarkami. Wystarczą chęci i odrobina czasu, bo ich przygotowanie wcale nie
Zrób to smacznieKopytka leniwe to pyszne kluski z dodatkiem twarogu. Podane na ciepło z sosem truskawkowym lub zasmażką z bułki tartej smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 800 g ziemniaków
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 40 dag, jajka 1 sztuka, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięnich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka(...)przy kopytkach czyli formujemy wałek i tniemy po skosie. Jak mam wenę robię jeszcze kratkę widelcem, a jak ktoś ma totalnego lenia może zrobić leniwe mega leniwe czyli kłaść ciasto łyżką wprost do osolonego wrzątku z łyżką oleju. Tak jedne jak i drugie gotujemy bardzo wolno pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Na suchej patelni prażymy wiórki, do momentu
Dieta moja pasjagranic możliwości rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy(...)jutro.. Knedle twarogowo-migdałowe z truskawkami składniki: 200 g mielonego twarogu 200 g mąki migdałowej 1 żółtko szczypta soli około 0,5 szklanki mleka mąka krupczatka do rozwałkowania ciasta małe truskawki wykonanie: Składniki zagniatamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Mleka ma być nie dużo, tyle by składniki się połączyły. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie można dodać odrobinę mąki krupczatki
Przysmaki Karolkiniej produkty Wspominaliśmy o usunięciu z jadłospisu ostrych przypraw, lecz to nie wszystko. Nie powinno się pić napojów gazowanych i alkoholu. Zalecamy także rezygnację z mocnej kawy, ciast i tortów z kremami, czekolady, jak i chałwy. Orzechy także nie są mile widzianymi gośćmi wraz z musztardą, octem oraz gorczycą. Trzymanie się tych zaleceń pomoże w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego(...)także zaliczają się do zaakceptowanych produktów. Chude produkty mleczne, olej rzepakowy, oliwa z oliwek i masło są mile widzianymi towarzyszami diety. Wśród odpowiednich dla nas składników, znajdą się również pierogi, piure ziemniaczane oraz lane kluski, grzanki. Warto wybierać świadomie zdrową żywność i kupować ją w sprawdzonych miejscach. Polecamy sklep internetowy erbea.pl , który oferuje zdrową żywność, jak i suplementy diety
Słodkie okruszkiTarte kluski często zwane szarymi to nic innego jak połączenie ugotowanych ziemniaków ze surowymi bez dodatku mąki. Świetnie smakują ze sosem jak
magiczna kuchnia Kasijuż wiem. Faćka to po prostu lebioda, komosa. Ale faćka to również regionalna potrawa przygotowana z kaszy, faćki czyli komosy i dodatków. W tym przypadku był to pęczak. Pierogi były z faćką, czyli z komosą/lebiodą. Gugiel to babka ziemniaczana. Pączki ziemniaczano – dyniowe wpisane są na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast za Faćkę i gugiel , Panie Grażyna Jędrzejewska(...)kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka u Rybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny), ale wędzony na miejscu – po prostu pyszny. Miód z własnych uli oraz ciasto. A my jechaliśmy dopiero na festyn kulinarny. Trafiliśmy na istny festiwal dobrego jedzenia. Nie wiadomo było, od czego zacząć, co spróbować, co odpuścić bo przecież wszystkiego spróbować nie da rady. Festiwal
królestwo garów1,5 kg mączystych ziemniaków 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 4 ząbki
Gotowanie jest łatweCześć! Odkąd pamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy – białe pyzy z mięsem. Składniki: Na farsz mięsny(...)zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków. Nigdy
Pieprzyć z Fantazjąilością farszu . Szkoda było wyrzucić , więc na drugi dzień zrobiłam pyszne bułki z jego udziałem . Wyszły idealnie , nie wiem czy nie leprze od pierogów No nie ruskich pierogów nic nie pobije , ale bułki i tak były pyszne . Zatwierdzono rodzinnie , że wchodzą do naszego menu jako element powtarzający się . Co nie jest łatwe przy ilości przepisów , które ciągle wykorzystuję(...)złoty kolor cebulkę , cukier , sól i dużo mielonego pieprzu do smaku . Mieszamy do połączenia składników. Wlewamy olej , następnie mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepła , prawie gorącą wodę . Czekamy ,aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , w środku każdej umieszczamy łyżeczkę farszu ruskiego . Delikatnie rozpłaszczamy
Ogrodnik w podróżyCześć! Odkąd pamiętam uwielbiałam pyzy. Fajnie było jak mama je robiła, ale przyszła pora i na mnie :) Z pewnością są mniej czasochłonne niż lepienie pierogów. Pierwsze moje pyzy nadziewałam pasztetową i przyznam, że chyba niedługo takie właśnie zrobię :) Pyszne są! Podam dzisiaj przepis na moje pyzy - białe pyzy z mięsem. Składniki(...)zarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam
Pieprzyć z FantazjąNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenKluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak(...)przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem. Buraka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do warzyw dodać jajko, szczyptę soli i na początek szklankę mąki. Wyrobić ręcznie ciasto. W miarę potrzeby dosypywać pozostałą szklankę mąki. Od tego ile zużyjecie mąki zależy rodzaj ziemniaków. Może wystarczyć szklanka (jeśli ziemniaki są bardzo mączyste) albo nawet 3 szklanki. Wyrobić ciasto. Odrywać
na moim stole...Mięciutkie, delikatne, najlepsze! Jako dziecko uwielbiałam kluchy leniwe (no dobra dalej lubię) polane masełkiem, posypane cukrem i cynamonem. Mniam! Dzisiaj zapraszam Was na
Rozpustne gotowanieDelikatne, neutralne w smaku kluseczki z kaszy jaglanej, twarogu i marchewki. Podane na aromatycznym puree z zielonego groszku w towarzystwie pomidorków koktajlowych, posypane świeżą natką pietruszki. Pierogi leniwe w nowej, wytrawnej odsłonie to smaczny i pożywny obiad, w sam raz na wiosenną pogodę. :) Składniki (na ok. 25 kluseczek) : - 3/4 kaszy jaglanej (ok. 150 g przed ugotowaniem(...)smaku. Marchew obrać i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Kaszę, twaróg, jajko, marchew i przyprawy zmiksować. Dosypać mąkę i wyrobić ciasto, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi. Wyłożyć ciasto na stolnicę obficie posypaną mąką. Uformować dwa podłużne wałeczki, lekko spłaszczyć i pociąć nożem na kawałki. Kluski wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować
Kuchnia ElliePozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka
MarciochaKucharzyLubię ruchanki. Krótkie i proste stwierdzenie, a potrafi zrobić duże wrażenie ;) Nazwa "ruchanki" słyszana po raz pierwszy zazwyczaj wywołuje przynajmniej uśmiech na twarzach (dlatego ruchanki biją
Pełny talerzHej :) Poniedziałek :) Hmmm, ale już za pięć dni weekend hihi. Dzisiaj klasycznie w nieco zmienionej formie. Pewnie większość z Was lubi kopytka. W końcu to danie
vegetanieJak to mówią w prostocie siła i całkowicie się z tym zgadzam :) Banalne, ekspresowe danie z przepysznymi sezonowymi owocami jest idealne na upalne dni których będzie
Mienta blog