Moskole to potrawa regionalna, pochodząca z kuchni podhalańskiej. Tradycyjnie wypiekane były na blasze pieców opalanych drewnem. W domowych warunkach dobrze sprawdza się sucha patelnia. Placki są
PatiGotujeciasto wyrośnie, delikatnie je rozciągnąć, mniej więcej o połowę. Uformować wydłużony trójkąt o wysokości równej półtorej długości podstawy, a następnie naciąć tak jak na rysunku A. Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/łopatę posypana semoliną lub kaszką kukurydzianą. Posmarować oliwą i posypać ulubionymi przyprawami. U mnie jeden posypany jest suszonym rozmarynem(...)jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n’Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plJest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe(...)czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować
Codzienna kuchnia niecodziennaJakiś czas temu naszła mnie ochota na pierożki na słodko. Zupełnie, jak nie mnie, gdyż fanem akurat takich smakołyków w słodkiej formie nie jestem. Marzył mi
Kate's KitchenTego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie
Moja smaczna kuchniaGdy zostaną mi z obiadu ziemniaki bardzo często na drugi dzień przygotowuję kopytka. Przepadamy za takimi podsmażonymi z masełkiem i bułką tartą. Tym razem zamiast mąki
Smakołyki AsiDynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy. Co
okolicepalnika.plDynia to królowa jesieni. Warto dobrze wykorzystać sezon – nie tylko robiąc z niej różnego rodzaju dekoracje, ale też zamieniając ją w wyjątkowo smaczne potrawy. Co
okolicepalnika.plSezon dyniowy w Krainie trwa w najlepsze 😜 Tym razem zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis
Kraina Miodem Płynącateraz mam dylemat, czy nadal pozostać wierną tradycji i na stole postawić makowca, którego wszyscy i tak zjedzą dopiero na dzień drugi, czy może zrobić- choćby symbolicznie po 2-3 pierogi na osobę i zjeść jak pozostałe obowiązkowe potrawy...? Koniecznie muszę to przedyskutować z Rodziną! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok 50 sztuk Ciasto: Ok 500g mąki 1 szklanka gorącego mleka 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 200g mielonego maku 300ml mleka ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek płynnego miodu Dodatkowo: Wiórki masła Prażone płatki
Kuchnia w czekoladzieczemu, bo to potrawa prosta i smaczna. Mnie kojarzy się z latami wczesnej młodości, kiedy miałam raz w tygodniu praktyki w szpitalu i robiliśmy na przemian: jeden tydzień pierogi, drugi tydzień zrazy. Były tego kosmiczne ilości, bo i szpital duży :) Skoro takim nowicjuszom jak my wtedy, powierzyli przygotowywanie zrazów, to nie może to być trudna(...)słupki. Dolną część dymki przyciąć na podobną jak pozostałe składniki długość. Rozbite mięso przyprawić pieprzem i cienko posmarować musztardą. Układać kawałki dodatków i zwijać ciasto roladki. Żeby nie rozwinęły się podczas duszenia, można je zawinąć bawełnianą nitką lub spiąć wykałaczkami czy szpilkami. Ja użyłam szpilek: Po spięciu, oprószyć lekko mąką
Codzienna kuchnia niecodziennagodzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240 st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody). Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę(...)było przyjemniej Magda Konwalie w kuchni Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni Margot Kuchnia Alicji Marghe Po prostu Marghe Mimbla Pierogi ruskie raz Pychciasta Renata Forks’N'Canvas Tosia Smakowity chleb Wiosenka Eksplozja smaku Wisła Zapach chleba Zufik Zufikowo Żabka Healthy craving Żaneta Poradniczanka.blogspot.com
Moje domowe kucharzenieWytrawny torcik naleśnikowy który będzie każdemu smakował. Można go jeść i na ciepło i na zimno. Nie potrzeba na prawdę wiele żeby go zrobić. Zamiast pora
wesoła kuchniaktórego wstawisz pojemnik z nalanym wrzątkiem. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. Aby piekarnik był dobrze naparowany, wstaw pojemnik żaroodporny z wodą, który wyjmij tuż przed włożeniem chleba. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz około 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 230 °C i piecz kolejny kwadrans, po czym znów zmniejsz temperaturę, tym razem do 210 °C i dopiekaj jeszcze kwadrans. Kontroluj(...)Gatity Gucio Kuchnia Gucia Iga Mój czas...a tak go umilam Jola Nasze życie od kuchni Kamila Ogrody Babilonu Magda Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości Mimbla Pierogi ruskie raz! Mysia Pieczarka mysia Renata Forks'n'Canvas Tosia Smakowitychleb.pl Urszula Proste Potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving
Grahamka, weka i kajzerkaBezglutenowe placki z jagodami mrożonymi. Szybko się je robi, można je zabrać do szkoły, albo do pracy. Wiadomo najlepsze są ciepłe. Trochę wspomnień lata na talerzu
wesoła kuchniaułatwić nieco wybór potraw na Święta z tych zamieszczonych na moim blogu, przedstawiam Wam jak najbardziej proste propozycje: Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku(...)keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa pasztet z selera- wegetariański Pierogi: wigilijne pierogi z soczewicą pierogi z pieczarkami krokiety z kaszą jaglaną i pieczarkami
Proste PotrawySkładniki: 500 g ziemniaków jajko 4 łyżki kaszy manny ok szkl mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Farsz: 3 udka z kurczaka 300 g łopatki
Gaździnka warzy