Powstały zupełnie przypadkowo i absolutnie nie miałam ich w planie. Mięso miało iść tak naprawdę na krokiety, ale ich przygotowanie przełożyłam na dzisiaj. Wszystko za sprawą
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 250 g białego, półtłustego sera; 220 - 250 ml mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera i wielkości jaja, u mnie 250 ml); 1 jajo; Szczypta
Gospodyni MiejskaPyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i
Kulinarne Fantazje MarioliRacuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak
Słodka Kraina WypiekówRobiłam już gołąbki, pierogi i uszka. Teraz przyszedł czas na kluchy. Niestety ręki do kluch i kluseczek to ja za bardzo nie mam albo jeszcze nie przyszedł na nie czas ale trzeba kiedyś w końcu spróbować. Dostałam piękne duże śliwki i pomyślałam o knedlach bo już dawno ich nie jadłam. Zbierałam się i zbierałam aż wreszcie zrobiłam. W sumie(...)łyżki cukru waniliowego Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe
Monia miesza i gotujeplacuszki jak u mnie na zdjęciu, to za pomocą zamoczonych w wodzie rąk uformuj kulki ciasta, spłaszcz i połóż na patelnię. Smażę na średnim ogniu po 3 minuty na każdą stronę. Placuszki zarumienią się pięknie na złoty kolor. Czynność powtarzam, aż wysmażę całe ciasto. Po usmażeniu kładę na ręcznik papierowy w celu odebrania nadmiaru tłuszczu. Podaję na gorąco same, polane(...)umieszczamy na rozgrzanym tłuszczu. Placki smażymy na rozgrzanym ogniu, w przeciwnym razie nasiąkną tłuszczem. Możesz także dodać do farszu 100g twarogu (białego sera) – będą smakowały jak pierogi ruskie na szybko. Bez cebulki i koperku możesz oczywiście podawać takie placuszki na słodko. Z ugotowanych wcześniej ziemniaków przygotujesz także: kluski śląskie kopytka pyzy ziemniaczane . Artykuł Placki z gotowanych ziemniaków pochodzi
Ania gotujeKopytka leniwe to jedne z moich ulubionych i ekspresowych w przygotowaniu klusek. Spotkałam się z tym, że nazywane są pierogami , ale hmmm... nie wiem dlaczego... Kluseczki są delikatne, mięciutkie i doskonale sprawdzą się jako danie na słodko lub w wersji wytrawnej. Możecie je również podawać z zupą. Moja córka bardzo lubi kluseczki polane odrobiną masła lub z jogurtem naturalnym(...)mąką. Następnie do masy delikatnie wmieszać sztywną pianę z uprzednio ubitego białka. (Całość powinna być delikatnie lepiąca się. Czym mniej mąki dodamy - tym lepiej, ponieważ kluseczki będą delikatniejsze.) Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 2 części części. Z każdej z nich uformować wałek o mniej więcej grubości palca. Wałeczki odrobinę spłaszczyć oraz za pomocą noża pociąć
Di gotujePIEROGI LENIWE ❤ Jak zrobić domowe pierogi leniwe - sprawdzony przepis krok po kroku. Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem 😋😋😋👌 Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki 😉 Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI(...)doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną. Krok 4. Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy . Krok 5. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby. Krok 6. Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty
Moja Książka KucharskaW moim domu nie ma świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A
magiczna kuchnia KasiPierożki ravioli, przysmak nie jednej osoby. Farsz tym razem rybny, łosoś i ricotta okazał się bardzo smaczny. Wszystkim którzy lubią łososia i lepić pierożki polecam :)
Kulinarne Fantazje MarioliZostało mi całkiem sporo ugotowanych ziemniaków i coś musiałam z nimi zrobić;) Spojrzałam na jabłka i już wiedziałam co z nich będzie, oczywiście knedle z jabłkami
Z miłości do słodkościCepeliny z serem na słodko to świetna propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z okrasą przygotowaną z boczku lub szynki z dodatkiem
Zasmakuj KuchniWiosenne, zdrowe naleśniki z pokrzywami. Tak tak dobrze słyszycie. Pokrzywa najlepsza jest młoda, majowa, a że w kwietniu już też można ją spotkać to trzeba korzystać
wesoła kuchniaWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioWłaśnie wróciłam z wakacji z Włoch. Mam wiele pięknych wspomnień i mnóstwo nowych przepisów. Uwielbiam kuchnię włoską – pizzę, ravioli, spaghetti, tortellini, tiramisu… Kilka przepisów
BullioKuskus, pęczak, gryczana czyli 21 pomysłów na kasze. Z czym podać kuskus? Czy owoce cytrusowe można połączyć z kaszą gryczaną? Jaki deser przygotować z kaszy dla
Moja smaczna kuchnia