ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:361/476)

Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków, pomysł na obiad 62

5/5 - (2 votes) Pyzy z mięsem z gotowanych ziemniaków, pomysł na obiad Pyzy każdy zna, nie każdy kocha. My lubimy ale w wersji mniej tradycyjnej, a

Ogrodnik w podróży
Kopytka z dyniowym pesto 173

Bardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa

Smakołyki Asi
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 215

     Ciekawa jestem, kiedy Was zapyta - czy ja jadam mięso ?! Pomiędzy wypiekami znajdziecie wiele przepisów na dania bezmięsne, zazwyczaj mączne. I tu moja odpowiedź

kolorowotorcikowo
Kluski śląskie z mięsem wołowym 98

pomysł na kluski śląskie z wołowiną, ale uzupełnione składnikami jak na tradycyjną roladę śląską. Idealne, sprężyste kluski z dwuskładnikowego ciasta, które nawet po odgrzaniu wciąż będą miękkie. Doskonale przyprawione mięso oraz aromatyczne dodatki tworzą wraz z idealnym ciastem danie, którego każdy powinien spróbować. Kluski śląskie z mięsem i domowy sos pieczeniowy , to idealny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Tradycyjne(...)pieprzu. Do zimnych ziemniaków dodaj mąkę i wyrób na gładką, jednolitą masę bez grudek. Jeżeli ciasto trudno się wyrabia, mąka jest wciąż widoczna, zwilż delikatnie dłonie wodą. Kiedy mąka całkowicie się wchłonie, skończ wyrabianie. Zbyt długie spowoduje rozrzedzenie ciasta. Odrywaj porcje ciasta i formuj kulki średnicy ok. 5 cm. Najlepszą miarką do wyznaczenia jednakowej wielkości klusek jest łyżka do lodów

Kuchnia Na Wypasie
Gniocci z polędwiczką w pesto 158

Gniocci , czy gniotki jak je nazywam, to nic innego jak nasze swojskie kopytka. Myślę, że zbyt nie zaryzykuję, jeśli stwierdzę, że jako naród uwielbiamy wszelkiego rodzaju kluchy, kopytka i pierogi. Dość zabawnym wydaje mi się, że tłumaczenie słowa gniocci, oznacza "grudy". Jakoś mi ich nie przypominają. Niemniej jednak czasem warto coś odmienić w naszej kuchni.  Składniki na Gniocci(...)należy ugotować wcześniej i najlepiej od razu rozgnieść praską. Dać im chwilę na odparowanie i przestygnięcie. Póki jeszcze są ciepłe dodajemy jajko i mąkę, oraz doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, aby było sprężyste i nie kleiło się do ręki. Oprószamy blat mąką. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i kształtujemy je w wałki, które następnie kroimy na mniejsze. Tak jak przy

Karczma Honorietty
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 378

mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła(...)pieczenia A jak to zrobić: Na stolnicę przesiać mąkę i posiekać w niej masło. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do ich połączenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy i mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa

Kuchnia w opałach
Kluski śląskie 188

którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa(...)przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Robimy zagłębienie i wkładamy w nie trzy łyżki mąki ziemniaczanej oraz sól. Ugniatamy wszystko razem i w miarę wyrabiania ewentualnie dogniatamy większą ilość mąki. Ciasto powinno być nieklejące i dawać dobrze się formować. Po wyrobieniu, z gotowego ciasta odrywamy kawałki takiej wielkości, jak chcemy, by były kluski i formujemy z nich kuleczki. W każdej robimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluski leniwe 211

Kluski leniwe zwane też pierogami. Przepyszne kluseczki z sera twarogowego. Idealne na szybki obiad na słodko chociaż moja córka może je jeść o każdej porze dnia. Do zrobienia  w bardzo prosty sposób, potrzebujemy tylko 3 składniki i obiad gotowy w jakieś 15 minut. 2 porcje 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 jajko M 1 szklanka mąki(...)Twaróg przełożyć do miski rozdrobnić widelcem dodać jajko wymieszać, następnie wsypać mąkę pozostawiając jedną dwie łyżki do podsypania, ponownie wymieszać. Zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 lub trzy części. Z każdej formować podłużny wałeczek o średnicy  ok 3 cm i ostrym nożem pokroić na kluseczki. W między czasie zagotować wodę  z dodatkiem

Andzia Pichci
Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ 160

Calzone z mięsem mielonym i sosem BBQ można zaliczyć do jednych z najlepszych domowych fast-foodów. Calzone to pizza zawijana w kształt pieroga z dowolnym nadzieniem. Jakiś czas temu robiłam kieszonki drożdżowe z szynką i serem – szybsza wersja dzisiejszego przepisu. Tutaj nadzienie składa się z cebuli, pieczarek, mięsa mielonego i domowego sosu BBQ. Zastanawiacie się jak przygotować domowy(...)przystępny sposób to użycie wędzonej papryki w proszku, która nie daje takiego samego efektu jak dym, ale moim zdaniem pasuje . Mało tego paprykę wędzoną znajdziecie niemal w każdym sklepie. Ciasto z tego przepisu używam do różnych wypieków, robiłam też na nim pizzę i wychodzi super – co najważniejsze nie łamie się, kiedy bierzesz kawałek do ręki. Jak odgrzać calzone

Słodkie Gotowanie
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 143

Majówkowe, ciepłe dni były dla mnie nie tylko okazją do odpoczynku, ale i do pichcenia w kuchni, na które ostatnio miałam niezwykle mało czasu. Zainspirowana świetnym

Ostra na Słodko
Śledzie marynowane z imbirem 247

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 240

korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony(...)żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami i serem cheddar Artykuł Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Kopytka w sosie śmietanowo - serowym z kurczakiem 209

Na smaczne rozpoczęcie tygodnia proponuję  Kopytka w sosie serowym z kurczakiem SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 2 piersi z kurczaka ser gorgonzola

MarciochaKucharzy
Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce 193

wody Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj jabłka, żurawinę, cukier, mąkę i cynamon i dokładnie wymieszaj. Na posypanej mąką powierzchni, rozwiń arkusz ciasta francuskiego i pokrój na 16 kwadratów. Rozłóż nadzienie równomiernie na środek każdego kwadracika, wysmaruj brzegi jajkiem po czym ostrożnie podnieś wszystkie 4 rogi i zaciśnij tak by powstał „pakiecik”. Powtórz(...)minut, do ładnego zarumienienia. W międzyczasie przygotuj sos waniliowy. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki sosu i postaw na średnim ogniu. Gotuj mieszając aż sos ładnie zgęstnieje. Podawaj ciepłe pierogi polane sosem waniliowym. Smacznego! English version Cranberry apple dumplings with vanilla sauce (16 dumplings) Ingredients for the dumplings: 2 packages frozen puff pastry 250 g each, thawed 2 apples

karmelowy
Ravioli z trzema rodzajami sera 221

Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino.  Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój  makaron domowy - opakowanie sera ricotta(...)posypania ravioli - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki oliwy z oliwek - starta skórka z 1 cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj )  Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino

W mojej holenderskiej kuchni