ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:350/443)

Uszka wigilijne z grzybami 191

Tak jak obiecałam dzisiaj zamieszczam uszka do  barszczu wigilijnego  z poprzedniego przepisu. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia, a smakują wyśmienicie. Można je tak

Zakręcony Widelec
Knedle z czarnymi porzeczkami 167

Wspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne! Składniki (w przypadku użycia(...)cukrem i odsączonych ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki Przygotowanie: Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią. Dodać masę do mąki i zagnieść ciasto. Powinno trzymać się „kupy” i nie kleić, w razie „w” dodawać po trochu mąki. Ciasto dla ułatwienia pracy podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek

greenscarf
Jagodzianki z kruszonką 124

papierówki... Jagody w tym roku nie obrodziły tak, jak bym chciała. Niedzielny prawie trzygodzinny spacer po lesie zaowocował zaledwie 2 litrami uzbieranych jagód. Zdecydowanie za mało, ale wystarczyło na pierogi, jagodzianki i dwa słoiczki dżemu:)  Co można napisać o jagodziankach? Że są mięciutkie, puchate, wypełnione jagodami aż po brzegi - takie smakują najlepiej. A gdy dodamy do tego maślaną(...)posmarowania Mleko podgrzać, wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka roztrzepać z cukrem, dodać wanilię, wyrośnięte drożdże, przesianą mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać ok 10 minut, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno być miękkie, delikatnie klejące. Jeśli ciasto po wyrobieniu jednak będzie mocno

Obiad gotowy
Domowe masło 119

Więc tak, będzie krótko i szybko, bo się na pierogi spieszę :) Historia jest taka, że Madzia kupiła na bazarku taką prawdziwą wiejską śmietanę i prawdziwe wiejskie mleko. Mleko będzie na jutro na zsiadłe, a ze śmietany Madzia zrobiła prawdziwe masło. Które właśnie teraz, gdy to piszę, twardnieje sobie w lodówce. Generalnie przepis jest absolutnie prosty. Potrzebujemy: - śmietanę - sól - lodowatą(...)przestajemy miksować. Przez sito odlewamy maślankę, a masło łączymy w jedną kulkę i dokładnie odciskamy. Do nowej miski wlewamy lodowatą wodę, wkładamy do niej kulkę masła i wyrabiamy jak ciasto. Potem zmieniamy wodę na świeżą i robimy to samo. Wszystko po to, aby wypłukać z masła resztki maślanki. Formujemy z masła kostkę, czy jaki tam kształt chcemy i wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Makowe święta, czyli... 221

Boże Narodzenie ma swoje, właściwe tylko dla tego czasu smaki i zapachy. Mnie kojarzy się przede wszystkim z pysznymi pierogami, barszczem z uszkami i makiełkami. Ta ostatnia potrawa to zdecydowanie mój ulubiony świąteczny deser. Mak z mnóstwem bakalii i miodem oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą(...)Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie

Ratunku obiad
Chinkali z łososiowym tatarem 88

Kolejny raz kuchnia gruzińska zawitała w nasze skromne progi. Teraz do naszych bram zastukał tatar z łososia. Składniki 400 g mąki pszennej 650 bio 1 łyżka

R'n'G Kitchen
Ravioli ze szpinakiem! 139

Ravioli! Lubicie? Robicie? Ja niestety rzadko, a szkoda, bo to takie dobre! Zazwyczaj ravioli robię z jagodami w sezonie, lub kremem z dyni .  Ale ostatnio

SMYKWKUCHNI
Knedle ze śliwkami 165

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne knedle ze śliwkami. Zawsze podaje je z sosem śmietanowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. Może zasmakują również Wam? SKŁADNIKI: 1/2

Tradycyjna kuchnia Kasi
Muffiny z jagodami 105

Dzień dobry :-) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu wszyscy uwielbiają jagody, te leśne. Córka przepada za pierogami z nimi, ja uwielbiam znowu muffiny. Tym razem pojechaliśmy do lasu na spacer i okazało się, że jest ich mnóstwo, więc nazbieraliśmy. Były gofry z bitą śmietaną i jagodami i zostało jeszcze na muffiny. Muffiny pyszne, przepis znalazłam(...)wsypujemy do mokrych, mieszamy. 2. Na samym końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie termoobieg), do papilotek nakładamy tak na wysokość 3/4 ciasto. Babeczki pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Risotto z kurczakiem i kurkami 142

Risotto z kurczakiem i kurkami to niezwykle aromatyczna, delikatna i kremowa w smaku potrawa. Przygotowanie risotto wymaga od nas odrobine cierpliwości, bowiem musimy pilnować gotowania się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 124

soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły(...)warzywne Wawrzyniec poznałam biorąc udział w kampanii ambasadorskiej Streetcom . Pasty te idealnie nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Śmiało można je stosować do kanapek, pierogów, naleśników, jak również do własnych eksperymentów kulinarnych Moim zdaniem, pasty Wawrzyniec są przepyszne! Są idealnie doprawione i niesamowicie wyraziste w smaku. Polecam wypróbowanie tych past warzywnych, bo gotowanie

Okiem Blondynki by McBlondi
Świąteczne prezenty dla miłośników włoskiej kawy 108

szukanie gwiazdkowych prezentów w sklepach stacjonarnych, warto zainteresować się ofertą tych internetowych, zamówione produkty otrzymamy prosto do domu, a zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na wspólne dekorowanie pierniczków, lepienie pierogów i porządki przedświąteczne. Nie ma lepszego przepisu na udany dzień niż włoska kawa , bo właśnie ta jest synonimem najlepszej kawy. Najczęściej pijemy ją właśnie rano, aby mieć energię w pracy(...)włoskie, designerskie kawiarki w pięknym, wyrazistym kolorze. Właśnie taką planuję zakupić dla najbliższej osoby, kobiety, która tak jak ja lubi wspólne pogawędki przy włoskiej i aromatycznej kawie i pysznym cieście. Kto wie, może i sama sobie też sprawię taki prezent pod choinkę! Koniecznie wybiorę także, do kompletu prześliczne filiżanki do espresso, bo to moja ulubiona kawa, zamówię też opakowanie takiej

Moja smaczna kuchnia
7 pomysłów na szybki wegański obiad cz. 2 185

jaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko jeść i jeść :D Przepis: Pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 4. Najprostszy dal z soczewicy Kolejne egzotyczne danie, które nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny(...)naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego

Bananowe Pole
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 218

deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means , czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy

W kuchni Karmel-itki