feta. Ten Turecki chlebek pieczony jest często z nadzieniem z tłuczonych ziemniaków i koziego sera. Postanowiłam więc pozostać przy ziemniakach, ale zmienić farsz na ten, który znajduje się w pierogach ruskich. Wierzcie mi, że wyszło przepysznie. Chlebki są chrupiące, a ruski farsz pasuje do nich rewelacyjnie. Aby farsz nie był zbyt suchy dodałam do niego łyżeczkę masła. Do podania(...)obiad. Jeden chlebek dla osoby dorosłej, to duża i sycąca porcja. Czteroletni syn zjadł niecałą połowę. Reszta chlebków powędrowała do lunch-boxów do pracy. Na 4 chlebki. SKŁADNIKI Ciasto: 125 ml letniej wody szczypta cukru 25 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 1/2 łyżeczki soli 160 ml letniego mleka Farsz: 500 g ziemniaków
Passions hobbies lifePyszne, tanie i proste danie. Dodatek do niedzielnego kotleta. PRODUKTY: 2 duże jajka ok. 200 g. mąki 1/2 szklanki wody sól masło świeża szałwia (lub bazylia
Kopystką po garachmigdałów Skworcu Sposób przygotowania : 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto i wymieszać mikserem . Gdy ciasto będzie grudkowate przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. 2. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego . Ułożyć na tacy i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Każdą kulkę rozwałkować ma powstać koło. 4. Przygotowanie masy ; 5. Białka ubić z cukrem(...)Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliprzepisy? Na portalu przepisy.pl . Od czego zacząć? Cóż, poszukaj przepisu, który chętnie ugotujesz. W internecie znajdziesz mnóstwo kulinarnych blogów i portali, a w nich pyszny przepis na śniadanie , dobre ciasto , wykwitną kolację lub przepisy związane ze ścisłą dietą. Jeśli nie czujesz się na siłach aby skorzystać z piekarnika lub kuchenki możesz wybrać przepisy, które tego nie wymagają. Mimo moje kulinarnej(...)wydawać się zagmatwane, gdy jesteś nowicjuszem w kuchni. Mając obok siebie doświadczoną osobę, uczysz się dwa razy szybciej. Na pewno nie jeden raz w życiu uczestniczyliście w produkcji domowych pierogów na wigilię, czy pieczeniu pączków jako wolontariusze. Pora przejąć pałeczkę! Na początek najlepiej się nauczyć kilka prostych dań. Jeśli jest to pizza, wybierz ten przepis. Jednym z pierwszych dań
codojedzeniaGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla Was pierogi! i to nie byle jakie bo z jabłkami. Fajne danie dla dzieci, w wersji mini dodatkowo je zachęcą do jedzenia. Polecam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki oleju ok 3/4 szkl ciepłej wody szczypta soli Nadzienie; 3 jabłka 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu odrobina cynamonu(...)Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy sok z jabłek. (możemy go wypić ) Jabłka przekładamy do miski
Radość kipiąca uśmiechem.Taki owocowy obiad z pewnością zasmakuje każdemu. Szybko,tanio i smacznie. Pierogi już były,teraz kolej na knedle. Czerwiec jest dla mnie takim truskawkowym miesiącem,moją kuchnię opanowały truskawki. 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli 18 szt średnich truskawek do polania: 200 ml jogurtu(...)naturalnego 200 g truskawek 1 łyżka cukru Twaróg trzeba zmielić i połączyć z jajkami, cukrem,solą i mąką. Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki,rozpłaszczyć je, do środka włożyć owoc, zalepić i uformować kuleczkę. Kulki serowe wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić
Kolorowa kuchnia Elkizagniotłem mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie zrobiłem dołek ,wsypałem odrobinę mąki i wbiłem jajko ,dodałem szczyptę soli. Ciasto wyrobiłem tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka. Farsz: Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu(...)Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Na środek każdego umieściłem farsz i zlepiłem. Pierogi gotowałem ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch
R'n'G KitchenJogurtowe naleśniki bez cukru z kwiatami bzu i konfiturą z truskawek. Jest to wersja bez cukru bo same owoce już w sobie go mają. Polecam dodać
wesoła kuchniaKołduny , małe pierożki nadziewane farszem z surowego mięsa. Przeważnie jest to baranina lub wołowina. Proponuję kołduny z sarniny. Farsz: 500 g łopatki z sarny, 250
królestwo garówW tym roku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i
magiczna kuchnia KasiKLUSKI LENIWE ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w maszynce
Calzonella.comtylko powtórzyć, że w ostatnim tygodniu dominowała u nas zdecydowanie biel. Choć powinna zieleń! A najlepiej obie, wszak to połączenie idealne, prawda Maćku? ;) Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków(...)ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Mąkę, szpinak, jajko, sól i pieprz połączyć i wyrobić ciasto. Gdyby zbytnio się kleiło dodać więcej mąki. Podzielić ciasto na trzy części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem kluski. Gotować w osolonej wodzie przez ok. minutę
zadanie-gotowanielasu, którymi wypełniamy nasze koszyki po brzegi, by móc później delektować się nimi podczas pikników czy długich ciepłych wieczorów. Moimi ulubionymi letnimi owocami są leśne jagody, które najbardziej (poza pierogami oczywiście) lubię wykorzystywać do drożdżowych wypieków. Skandynawowie podobnie jak my kochają bułeczki z tymi fioletowymi koralami i przygotowują z nich zakręcone jagodzianki. Cieszą one nie tylko oko swoją fikuśną(...)Filozofii Smaku , gdzie Malwina swoimi drożdżówkami natychmiast zdobyła moje serce. Nie mogłem się im wprost oprzeć i blåbärsbullar musiały również pojawić się w mojej kuchni. * SKŁADNIKI na 18 bułeczek Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej szczypta soli 2 żółtka 20 g świeżych drożdży (lub 1 saszetka suszonych) 80 g cukru 250 ml ciepłego mleka 80 g rozpuszczonego masła Nadzienie
Food Square