Wigilijny Quiche 286wersji na słodko. Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu. Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa. Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno
Leśny Zakątek
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 115grzybami? Wszystkie składniki ciasta włóż do malaksera i zmiksuj szybko, aby wstępnie się połączyły. Jeśli nie posiadasz malaksera, możesz posiekać je nożem. Następnie, zagnieć jednolite ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Pracuj szybko, aby nie ogrzać za bardzo masła. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz dodać nieco więcej mąki. Zagnieć kulkę z ciasta, owiń je folią spożywczą, a następnie(...)odstaw grzyby do przestygnięcia. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na długi pas o szerokości ok. 10 cm. Pośrodku ciasta rozłóż farsz, a następnie nałóż na siebie dłuższe boki, tak aby powstał długi rulon. Brzeg ciasta możesz skleić przy pomocy jajka rozmieszanego z mlekiem. Przy pomocy długiego noża podziel rulony ciasta na nieduże paszteciki. Paszteciki przełóż
okolicepalnika.pl
Kuchnia na trudne czasy. Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego 256warzyw Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Placki z gotowanych ziemniaków placki ziemniaczane , kotlety z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym Kotlety z cukinii panierowane Kotlety z Cukinii w cieście Placki z cukinii Natomiast dla zatwardziałych mięsożerców, proponujemy przepisy na mięsne placki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pierogi z jagodami 159Składniki wychodzi około 80 pierogów 600 g mąki pszennej ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne
mojej kuchni
pierogi z jagodami 178Składniki wychodzi około 80 pierogów 600 g mąki pszennej ok. 250ml gorącej, przegotowanej wody 50 ml mleka 1 płaska łyżka soli 2 łyżki oliwy Wykonanie Mąkę i sól wsypać do miski, wlewać stopniowo gorącą wodę ,mleko i olej, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na blat lekko posypany mąką i zagniatać przez parę minut, aż ciasto będzie mięciutkie, jednolite i elastyczne
w mojej kuchni
Krokiety a'la ruskie 213burczy mi w brzuchu zobaczyłam krokiety z nadzieniem jak do ruskich pierogów postanowiłam i ja takie zrobić, oczywiście po swojemu. Krokiety a'la ruskie naleśniki: 2 szkl. mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli
Dzieje kuchennej Wiewióry
PIEROGI Z BANANAMI 198pierogi na słodko muszą być z serem albo truskawkami?! Nie koniecznie! Ja do swoich dodaję banany i podaję je z sosem karmelowym albo bitą śmietaną! Dziś właśnie na nie mam dla Was przepis! Idealne, delikatne ciasto, słodkie banany – świetnym pomysł na słodki obiad nie tylko dla dzieci! Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: ( ok. 20 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl
Ostra na Słodko
Samosy 298Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Składniki ciasto … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 249przepisie wyjaśnię, jak je przygotować) 200-250 g mąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto
Kulinarne Inspiracje
pierogi ze szpinakiem i bryndzą 201starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 184nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi. 7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką. 8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało
AZgotuj!
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 147przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka nadziewana kaszą
królestwo garów
Naleśniki z wiśniami 242mogę wybierać taki obiad, zazwyczaj będzie on maczny, albo kluchy, albo pierogi albo? Albo naleśniki! Przepisów na naleśniki jest pewnie tyle ile rodzin. Mnóstwo! Mnie to nie przeraża, uwielbiam je w każdej postaci i ilości :) Dziś przepis na Naleśniki z wiśniami na wodzie gazowanej. Moje spostrzeżenia? Ciasto wychodzi lekko puszyste, a dzięki pęcherzykom powietrza jest hmm dziurawe! Choć wolę
Słodkie Przyjemności
Calzone 300pozbyć się powietrza). Podzielić na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką. Piec w temperaturze
coolinarnastrefa.blogspot.com
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 378zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać zmielone płatki kukurydziane, cukier brązowy i sezam. Wszystko chwilę podsmażyć i dodawać gorące knedle. Obtaczać w panierce. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: morele , płatki śniadaniowe , sezam
https:KKuchniaMniam
Tosty z szynką i serem 257Tosty z szynką i serem to bardzo proste i szybkie śniadanie. Można je wykonać zarówno w piekarniku ale również przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Listę składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 190Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszając co jakiś czas
Podróż w kulinaria
Naleśniki ruskie z farszem jak na pierogi. Podane z okrasą ze zrumienionej cebuli są przepyszne. PRZEPIS 118Wyszło nam bardzo dużo farszu na pierogi ruskie, które bardzo lubimy, ale tym razem postanowiliśmy poszukać nowych pomysłów na jego wykorzystanie. Tak wyszły na kluski ruskie i równie smaczne naleśniki. Dziś mamy dla was właśnie ten przepis. Przepis na naleśniki ruskie Składniki na naleśniki: Szklanka mąki pszennej, niepełna szklanka mleka (4/5), tyle samo wody, 2 jajka, 2 łyżki oleju(...)jajka, dodaj olej i sól, zmiksuj na gładkie lejące się ciasto. Rozgrzej dużą patelnię, posmaruj ją olejem, wylej chochlę ciasta i natychmiast ruchami patelni rozprowadź równomiernie po dnie. Smaż przez około 30 sekund (aż naleśnik się przyrumieni), odwróć i smaż kolejne 30 sekund. Naleśnik zdejmij, powtarzaj aż do zużycia ciasta. Jeszcze gorące ziemniaki dokładnie utłucz lub przeciśnij przez praskę. Cebulę
Kulinarna Polska
Kruche ciasteczka jak za dawnych lat 175kruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche(...)się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją. Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu. W przepisie znajdziecie również
Mieszam w Garnku