ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:322/443)

Indyjskie pierożki 91

Takie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 175

Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie

wesoła kuchnia
Kulebiak 173

Kolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i

Gotuj z Misiem
Pierogi z kapustą i grzybami 121

Pierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 20 g rozpuszczonego  masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką

Moje domowe kucharzenie
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 137

więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet

Ugotowane pozamiatane
Rosół 130

chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać

królestwo garów
Ciasteczka miętowe 182

herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie

sierotka maRysia w kuchni
PIEROGI RUSKIE 103

Pierogi ruskie uwielbia moja córka. Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki...bo czego się nie robi dla dziecka- mimo,że są one nie ukrywam pracochłonne... Składniki: FARSZ 1 kg.ziemniaków około 250 g białego sera 3 cebule sól,pieprz CIASTO 500 g mąki łyżka miękkiego

potrawyregionalne
Bułki żytnie ze słonecznikiem 123

ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi(...)wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 393

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki drożdżowe z jagodami 169

Jagodzianki to jedne z moich ulubionych bułek drożdżowych z owocami. Rogaliki drożdżowe z jagodami Mimo, iż ciasto drożdżowe wymaga nieco pracy warto się pofatygować i od czasu do czasu przygotować bułki czy też rogaliki. W okresie kiedy mamy pod dostatkiem świeże owoce i ich dość duży wybór, bułki z owocami są wręcz oczywistym wyborem. W okresie zimowym bardziej skłaniam się(...)część zamroziłam a z części postanowiłam zrobić rogaliki. Następne podejście do części jagód, która teraz jest w zamrażalniku skończy się pewnie ich przerobieniem na farsz na pierogi. Bo pierogi z jagodami to ja uwielbiam. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia

mecooks
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 195

octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz  WYKONANIE Przygotowujemy   CIASTO PIEROGOWE   i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy oliwą. Mieszamy. SOS ŚLIWKOWY : Wszystkie składniki(...)doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki  mielimy w maszynce (ewentualnie rozdrabniamy w malakserze).  Przygotowanym farszem nadziewamy pierogi. Ustawiamy grzbietem do góry, na ściereczce oprószonej mąką i lekko dociskamy spód każdego pierożka do blatu. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie obeschły. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Gdy wypłyną

cool and minty
Krupnik z wędzonymi śliwkami – kuchnia podkarpacka 61

Suszone śliwki dodajemy do ciast, do mięs i do gotowanej kapusty. Podawane są z kaszą i z fasolą. Na słodko i na wytrawnie. Jako dodatek do zup i jako ich główny składnik. Na Kresach często dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda gospodyni

Trzeci talerz
Jaka Sałatka na Boże Narodzenie? – Najlepsze Przepisy na Świąteczne Sałatki 85

zupa grzybowa czy pierogi. Tradycyjne potrawy świąteczne przygotowuje się na kolację wigilijną, kiedy zasiadamy do stołu wigilijnego wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdki. Drugi dzień świąt jest także bardzo ważny, to właśnie wtedy narodził się Jezus. W tym dniu także świętujemy wspólnie z rodziną i najbliższymi. To właśnie wtedy spożywamy różnego rodzaju świąteczne sałatki , ciasta i inne świąteczne przekąski

Damusia.pl
Pierożki smażone 139

zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić

Moje domowe kucharzenie