ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:322/443)

PIELMIENI 82

pielmieni - oryginalny przepis na pierogi z rosołem w środku.       Pielmieni to popularne małe pierożki z mięsem, cebulą i czosnkiem, podawane głównie w chłodne, zimowe dni z masłem, kwaśną śmietaną, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem. Dorośli i dzieci je uwielbiają. Przepis na pielmieni pochodzi z Syberii. Cóż, prawdę mówiąc te pyszne pierogi z rosołem(...)Mongolii, na Ukrainie albo w Gruzji. Pielmieni. Jak zrobić pielmieni.       Pielmieni można zrobić ręcznie, albo za pomocą specjalnej, okrągłej formy, która znacznie przyśpiesza wytwarzanie pielmieni. Ciasto na pielmieni wyrabia się z mąki, wody, jajek i doprawia solą. Nadzienie jest proste i składa się z niewielu składników: mielonego mięsa, cebuli, czosnku, soli oraz pieprzu. Najlepszym mięsem na nadzienie

Moja Książka Kucharska
Pierogi z ziemniakami - wareniki 127

jest to farsz wegeteriański. Pierogi z mięsem to już inna kategoria, to pielmieni i manty. Wareniki znam z restauracji rosyjskiej już od dawna i zawsze zachwycały mnie smakiem. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną cebulką, prościej się już nie da, a takie pyszne. Możesz dorzucić podsmażony boczek, ale nie jest to konieczne. Ciasto na wareniki zawsze przygotowuje się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem pieczone w piekarniku 139

nadaje się do pasztecików, pierogów czy właśnie pyz. Pyzy to bardzo ekonomiczne i oszczędne danie, w którym swoją drugą szansę dostają też ugotowane ziemniaki. To dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek np z niedzielnego obiadu. Pyzy tradycyjnie gotuje się w wodzie, moje jednak trafiły do piekarnika, co chyba wyszło im na dobre. Składniki: Ciasto: 3 ugotowane ziemniaki 6 surowych

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z kiszoną kapustą i grzybami 132

którzy nie lubią lepić pierogów lub stać nad patelnią i smażyć naleśników na krokiety, a chcąc dochować wierności tradycji, chcieliby by na ich stole znalazła się kapusta z grzybami polecam przygotowanie tej pysznej tarty. Sprawdzi się zarówno jako przystawka jak też dodatek do czystego czerwonego barszczu. Żeby było jeszcze szybciej zrobiłam ją na cieście francuskim. Można użyć gotowego świeżego

Wiem co jem
Pierogi leniwe z sosem śliwkowym 67

Choć zdecydowanie bardziej wolę wytrawne obiady na słono, to pierogi leniwe są takim moim odstępstwem od tej reguły :) Uwielbiam je za ich niesamowicie delikatną konsystencję. Tym razem przygotowałam do nich szybki sos ze śliwek z dodatkiem cynamonu. To chyba najlepszy z możliwych jesiennych obiadów na słodko :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy(...)masła Kawałki twarogu kładź na sitku i przecieraj go grzbietem łyżki do dużej miski. Do tak przetartego sera dodaj sól, jajko i mąkę. Zagnieć krótko gładkie ciasto. Z ciasta roluj wałeczki grubości palca, które tnij na ukos tak jak kopytka. Układaj kluseczki na blacie posypanym mąką. Śliwki umyj i wypestkuj. Potnij na mniejsze kawałki. Na patelnię wsyp cukier trzcinowy

Delicious Place
Pierożki won ton z kurczakiem i selerem, gotowane na parze. 68

 Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to przychodzę z pomocą. Takie oto pyszne pierożki na parze z kurczakiem. Trochę Azji w domu, polecam

Radość kipiąca uśmiechem.
Indyjskie pierożki 88

Takie pierożki podaje się na zimno lub ciepło ze słodko kwaśnym sosem chili lub z sosem raita. Jadłam to w Anglii i bardzo mi smakowało. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami 168

Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie

wesoła kuchnia
Kulebiak 170

Kolejnym podlaskim przysmakiem , którego wykonanie wcale nie jest takie trudne, jest kulebiak. Pod tą wdzięczną nazwą kryje się drożdżowa rolada z nadzieniem z kiszonej kapusty i

Gotuj z Misiem
Pierogi z kapustą i grzybami 117

Pierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne. 300 g mąki 125 ml gorącej wody 1 całe jajko 20 g rozpuszczonego  masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką

Moje domowe kucharzenie
“Zdrowe słodkości na każdą porę dnia” – recenzja 132

więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet

Ugotowane pozamiatane
Rosół 126

chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko, sól i łyżkę zimnej wody. Całość wymieszać na jednolitą masę, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki. Ciasto powinno być lejące. Wylewać

królestwo garów
Ciasteczka miętowe 175

herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny wygląd i ten niebiański mocno czekoladowy i delikatnie miętowy smak - ideał. CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie

sierotka maRysia w kuchni
PIEROGI RUSKIE 95

Pierogi ruskie uwielbia moja córka. Często są robione na jej zamówienie przez babcię ;) Postanowiłam jej dziś zrobić niespodziankę i sama przygotować pierożki...bo czego się nie robi dla dziecka- mimo,że są one nie ukrywam pracochłonne... Składniki: FARSZ 1 kg.ziemniaków około 250 g białego sera 3 cebule sól,pieprz CIASTO 500 g mąki łyżka miękkiego

potrawyregionalne
Bułki żytnie ze słonecznikiem 119

ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się nie zrobi. A jak dobrze pójdzie to może jeszcze dzisiaj zrobimy z Madzią pierogi(...)wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania, wystarczy około 7-10 minut. Przykrywamy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto czekoladowe z suszonymi śliwkami 385

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe, któremu charakteru i wyrazu nadaje suszona, podwędzana śliwka- suska sechlońska. Ma ona mięsisty miąższ i pomarszczoną, lepką skórę w kolorze od ciemnigranatowego do czarnego. W smaku jest lekko słodka z dymnym posmakiem i aromatem wędzenia. Została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako produkt ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne. Wytwarzana jest na obszarze 4 gmin województwa małopolskiego (Laskowa(...)Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina). Śliwka ta ma szerokie zastosowanie kulinarne. Poza słodkościami stosowana jest do potraw takich jak: bigosy, zupy, sosy, pieczenie, pierogi, kompoty. Składniki: 250 g suszonych śliwek (suska sechlońska) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 g masła w temperaturze pokojowej 145 g cukru 2 jajka, roztrzepane 185 g mąki+3/4 łyżeczki sody+1/2 łyżeczki proszku

Smakowity Blog Kulinarny