kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki
Opowieści z piekarnikaobiadu: pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :) Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca! SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru
wege i kropkamąki pszennej (im mniej tym "pierogi" będą lepsze)+ troszkę do podsypywania w trakcie formowania lub wykrawania oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka i zagnieść delikatnie. Dodać pianę z białek i lekko wyrobić. Ciasto ma się lekko kleić. Stolnicę oprószyć mąką, uformować z ciasta wałek, lekko
Maślane ciasteczkobardzo lubi mączne dania, wszelakie kluski, naleśniki i pierogi. Często przygotowuję je dla niej w formie podwieczorku. Latem zamroziłam trochę jagód, teraz wystarczyło je przegotować z cukrem a część wymieszać z bitą śmietaną. Kluski nie mają nadzienia, bo obficie polałam je jagodami i to wystarczyło. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 1 szklanka mleka 1 jajko
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaM oja niezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi
SzczyptaSmaQtakie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! Firma Provitus chyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone pomidory – jedne w oleju , drugie suszone na słońcu. Do tego ulubione ciasto ( tym razem z mąki pełnoziarnistej ) … ser ricotta … przyprawy … i pyszny obiad gotowy! Składniki
Ostra na SłodkoCalzone chyba wszyscy znamy! Wielki pieróg wypełniony po brzegi farszem jest świetną alternatywą dla pizzy. Nie wymaga wiele pracy a syci na długie godziny! Trochę mięsa … mieszanka przeróżnych warzyw … i odrobina sosu sprawią , że choć przez chwilę poczujemy się jak w najlepszej pizzerii ;) Składniki: Ciasto: - drożdże – 30 g -mąka – 2 szklanki – cukier – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoktóre nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Składniki: - 1 kg twarogu (u mnie oczywiście domowy) - 4 jajka - 2 łyżki cukru(...)mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić
mojewypiekiinietylkostudzimy i kroimy w drobna kosteczkę. Farsz do pierogów 50 gramów ugotowanej kaszy jęczmiennej (waga przed gotowaniem) 150 gramów ugotowanej kapusty kiszonej Grzyby pozostałe z ugotowanego bulionu ok 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz. Kapustę drobno posiekać dodać resztę składników dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ciasto na p ierogi ok 25/30 szt 250 gramów mąki
Andzia Pichciminut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pierogi leniwe z ricotty Pierożki z ricotty są daniem nadzwyczaj prostym i łatwym i zrobi je każdy kto nigdy wcześniej ich nie robił, ani też nie miał do czynienia z leniwymi w innej roli niż konsument:) Bardzo przyjemnie wyrabia się ciasto na pierożki, które nie jest na początku tak lepkie
Niedzielny kucharzminut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pierogi leniwe z ricotty Pierożki z ricotty są daniem nadzwyczaj prostym i łatwym i zrobi je każdy kto nigdy wcześniej ich nie robił, ani też nie miał do czynienia z leniwymi w innej roli niż konsument:) Bardzo przyjemnie wyrabia się ciasto na pierożki, które nie jest na początku tak lepkie
Niedzielny kucharzpodwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła
Czerwień i błękitprzepis na szybki i smaczny bezmięsny obiad :) Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami 500 g twarogu (2 kostki) 3-4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki kasztanowej 2 jajka dodatki: truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę i otręby, wyrobić gładkie ciasto. Formować ruloniki i kroić około centymetrowe kopytka. Gotować w osolonej
FitKotcebula Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 2. Szpinak przełożyć do patelni i na wolnym ogniu odmrozić. Dodać pokruszony twaróg oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Całość doprawić solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając do momentu zredukowania powstałego sosu. Odstawić do wystygnięcia. 3. Ulepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie. 4. Podawać na ciepło
A Ty Smakuj Mniepodwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła
dom-agi.pl