Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)pudrem i troską o bliskich:) Smacznego Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony , nr 10/2018. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 40 g świeżych drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4 6 łyżeczek cukru, nie czubatych większa szczypta soli 1 jajko olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier
Zasmakuj KuchniSoczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów. Dobrze komponuje się także z sałatkami. Ma niski indeks glikemiczny - IG = 25. Ponadto jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą(...)łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę
mojewypiekiinietylkoNajlepsze drożdżówki z czereśniami i kruszonką. Drożdżówki z czereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku! Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie(...)polecam te pyszne i pulchne drożdżówki z czereśniami i kruszonką oraz lukrem w kolorze różowym. Niebo w gębie, polecam ! Polecam też wykorzystać czereśnie jak w przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami . Inne propozycje na wykorzystanie czereśni: – koktajl z czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki z sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki(...)usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami
Kuchnia MagdaLenyszczypta kardamonu Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki(...)usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami
Kuchnia MagdaLenyketo słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Crème brûlée Pudding
WegePrzepisZapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne domowe obiady mięsne. Pierogi z płuckami wieprzowymi , to świetna propozycja dla wszystkich, którzy może nieco zapomnieli o tym doskonałym daniu. Polecamy również swojską świeżonkę oraz kluski śląskie z mięsem wołowym . Zobacz również przepis na pierś kurczaka w cieście naleśnikowym z koperkiem . Życzymy smacznego! Artykuł Wątróbka drobiowa z cebulką pochodzi
Kuchnia Na WypasieCzebureki - чебуреки są tradycyjnym daniem krymskich Tatarów. Są jednak popularne niemal we wszystkich krajach byłego Związku Radzieckiego, nie tylko na Krymie. Różnią się nadzieniem w zależności
Moje Małe Czarowaniemogę szczerze powiedzieć, że jest to mój autorski przepis. Pierwsze bułeczki powstały z nadzieniem budyniowym i musem owocowym, natomiast kolejne na prośbę domowników z masą serowo-budyniową. Składniki na ciasto 45 dkg mąki pszennej 6 dkg cukru 2 dkg drożdży 1 czubata łyżka mleka w proszku 4 dkg roztopionego masła 200 ml ciepłego mleka 2 jajka Składniki na nadzienie(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3 Ciasto dzielimy na 14 kawałków ( ilość jest uzależniona od tego jakiej blaszki użyjecie) z których tworzymy kulki, każdą wałkujemy na grubość około 3mm. Na środek formy układamy masę serową i sklejamy tak samo jak pieroga. Układamy je grzebieniem do góry i łączymy dwa rogi z czego powstaje
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę przed moczeniem
Kocham..lubię..gotuję..przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko kawałek ciasta, powycinać krążki (wielkość wg uznania) , nadzienie wykładać na krążki bezpośrednio przed lepieniem pielmieni. Gotowe pierożki wykładać na matę silikonową podsypaną mąką. Ulepione pielmieni gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, tak jak zwykłe pierogi. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Pielmieni z nadzieniem drobiowym, cukinią i mozarellą
Smaki Armineściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że na takie najprostsze z parzonego ciasta, ugotowane , a potem usmażone na rumiano ( jak juz są gotowe podlewam je odrobiną wody i przykrywam patelnię. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniciasta wycinam krążki o średnicy ok 4-5 cm. Na krążek za pomocą łyżki nakładam farsz a następnie drugim krążkiem przykrywam. Zagnitam rogi tak by farsz nie wypłynął podczas smażenia. W Garnku o grubym dnie wlewam Olej. Rozgrzewam tak by był bardzo gorący. Następnie wrzucam ok 4 sztuk do oleju smażę, tak by pierogi były złociste. Pierogi odsączam
Gotowanie Patkiteż inne sezonowe owoce. Pyszne i pulchne drożdżówki z czereśniami i cukrem pudrem. Niebo w gębie, polecam ! To kolejna nasza tegoroczna propozycja na wykorzystanie czereśni po przepisie na Najlepsze pierogi z czereśniami . Inne propozycje na wykorzystanie czereśni: – koktajl z czereśniami – sernik z czereśniami – Konfitura z czereśni z nutą wanilii i kardamonu – domowy makaron Kokardki(...)Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię