ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:325/476)

Ciasto jogurtowe z wiśniami 151

idziemy do babci na mięsko z sosikiem. Jedno chce z kluskami, drugie z ziemniakami, żeby zrobić błotko. Były marzenia o rosole, zupie ogórkowej, a ja miałam ochotę na pierogi z jagodami! Wracamy, a tu zonk! Mięsko w sosie co prawda było, ale poza tym wszędzie wiśnie. Paznokcie tak pięknie wypielęgnowałam podczas nicnierobienia i po dwóch dniach mam czarne(...)wyciskania pestek. Drylownicy dalej się nie dorobiłam, ale dzisiaj ruszam na łowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami!  Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo

bistro mama
Domowa kiszona kapusta 107

Kiszona kapusta to nieodłączny składnik kuchni polskiej. Stanowi podstawę wielu tradycyjnych dań, jak np. kapuśniak, bigos, pierogi, krokiety, czy uszka. Jednak ceniona jest nie tylko

Kuchnia MagdaLeny
RAVIOLI Z LIŚCIEM SZPINAKU I BOBEM 131

Ravioli to pierożki z kuchni włoskiej. Najczęściej nadziewa się je ricottą, mięsem lub warzywami. Najlepiej smakują podane z oliwą z oliwek. Składniki: CIASTO PIEROGOWE: 300 g

Kuchnia w oparach
Pierożki z jagodami. 163

znam takiej osoby która nie lubiła by pierogów a szczególnie tych z jagodami i pyszną śmietanką z cukrem waniliowym, po prostu pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)     około 3 szklanek mąki typ 550 + do podsypania 1 jajko 3 łyżki stopionego masła 3/4 szklanki ciepłej wody 500 g jagód 3 łyżki cukru(...)kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2,3 łyżki cukru lub do smaku Do miski przesiać mąkę następnie wbić jajko, wlać wodę i roztopione masło, zarobić ciasto i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę . Zagnieść elastyczne ciasto,nie może kleić się do rąk .Przykryć miseczką na około 5 minut.Jagody umyć,odsączyć z wody na sicie i pozostawić aby podeschły, następnie posypać cukrem

Sama słodycz i szczypta chili
pierożki z kiełbasą 220

Fajny sposób na niespodziankę i zaskoczenie rodziny :)  Co tata mówi ? Pierożki z kiełbasą ? W piekarniku ? Robimy ciasto drożdżowe takie jak na bułki, wałkujemy, wycinamy krążki

chleba naszego
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 137

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej kilka sztuk suszonych grzybków 250 gram twarogu 1 średnia cebula olej przyprawy: sól , pieprz, wegeta ciasto: 2,5 szklanki mąki ciepła

Darcia w kuchni
Kluseczki dyniowe 242

                Pierwotnie miały to być dyniowe kopytka, ale w trakcie stania przy garach postanowiłam poeksperymentować i dodałam do ciasta

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki w sosie kurkowym 248

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak

Kuchnia Pełna Pasji
Libańskie pierożki drożdżowe 366

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam

My Culinary Art
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 550

bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo: dla lubiących wziąć domowe wypieki do pracy na drugie śniadanie dla kochających wszystko co drożdżowe dla chcących sprawić radość najbliższym Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 190g

Mania Wypiekania
Goutie 84

Goutie to oczywiście smażona wersja chińskich pierogów — jiaozi — wkrótce. Niezwykle smaczne pierogi z północnych Chin, o których pierwsza wzmianka pojawiła się już za czasów dynastii — Song, 960 r. do 1279 r. Jak widzisz mój drogi czytelniku, mają te pierożki już troszkę lat. Goutie najczęściej są nadziewane mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szalotka, winem Shaoxing, imbirem, olejem sezamowym i oczywiście(...)drugie włóż wszystkie składniki do miski i bardzo dobrze wymieszaj. Ciasto Po pierwsze mąkę oczywiście bardzo ostrożnie, na początku drewnianą łyżką z gorąca, nawet bardzo gorąca wodą. Po drugie, kiedy ciasto będzie, możliwe do ugniata, zacznij je chwilę wyrabiać, oczywiście w razie potrzeby, podsypując mąką. Po trzecie, podziel ciasto na 18 mniejszych kulek, o wadze jakieś 27 gram. Oczywiście zrobimy

RafalCook
Pączki. Najlepszy przepis. 110

koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . “Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania” Jednak Małopolska, jak zwykle musiała(...)takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone

Kate's Kitchen
Pączki. Najlepszy przepis. 138

szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz opycha nia się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną(...)Przygotowanie: Mleko odrobinę podgrzewamy tak, aby było lekko ciepłe. Dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Dodajemy cukier i żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ze szczyptą soli i wyrabiamy gładkie ciasto. Wlewamy spirytus i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i za pomocą niedużej szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek lekko

Kate's Kitchen
Tłusty Czwartek – historia i tradycje 36

szczęśliwego pampucha” miało gwarantować szczęście w nadchodzącym roku. Ciasto na pączki również było inne – bez drożdży, zbite i twardsze. „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” Oprócz pączków, w tłusty czwartek jadano pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, okraszone słoniną, żur, tzw. „maćki

Kate's Kitchen
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej 68

wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej nie jest potrzebny). Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Patelnia, na której smażyłam miała 18 cm średnicy. Podobne przepisy: Naleśniki Naleśniki orkiszowe Naleśniki z zsiadłego mleka Naleśniki z farszem z pierogów ruskich Naleśniki z bananami i czekoladą Kakaowe naleśniki z białym serem

Kardamonovy