ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:328/443)

Pierożki na słodko z serem i żurawiną 132

500 g maki 350 ml wrzątku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli nadzienie: 300 g sera białego 1 jajko garść siekanej suszonej żurawiny cukier waniliowy 2

Gotowanie jest łatwe
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 331

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od

codojedzenia
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 154

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
Ruskie pierogi z majerankiem 44

Ruskie pierogi z majerankiem. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 148

ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski i na masie makowej układamy z nich kratkę. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (dolna półka, grzałka góra-dół). Po wystudzeniu makowiec oprószamy cukrem pudrem. Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka   Makowiec z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi przepis na pierogi

Trzeci talerz
Jak gotować makaron? 184

Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kapustą i grzybami 187

pierogi z kapustką i grzybami. Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała, że uwielbiam święta i już nie mogę się ich doczekać :) Cała rodzina razem, zapach choinki, prezenty i przepyszne jedzenie! Po prostu idealnie :) Składniki: FARSZ kapusta kiszona 0,5 kg suszone grzyby duża garść cebula 4 szt. ziele angielskie 5 szt. liść laurowy 4 szt. sól i pieprz CIASTO

Kuchnia Viki
Calzone ze szparagami 130

ciasto. Dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki i wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody. Na środek placka układamy po 3 szparagi, pokrojone na paseczki suszone pomidorki, kawałki świeżych pomidorów i kilka kawałków fety. Zalepiamy tworząc dużego pieroga

Słodkie Przyjemności
Chinkali-gruzińskie pierożki z mieszanym mięsem 201

Na zrobienie domowego   chinkali zabierałam się od dawna, kiedyś jadłam w pewnej restauracji i posmakowały mi bardzo.  Przygotowanie ich wcale nie jest trudniejsze od

Wanilia i Kardamon
Paszteciki z farszem z pieczarek i sera 115

Dostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni

Kuchnia Pokoleń
Sakiewki w sosie pomidorowo serowym 1266

Chrupiące sakiewki z naleśników zatopione w pysznym pomidorowo serowym sosie. Można się zajadać bo są naprawdę dobre. Niby nic wielkiego a wyszło fajne połączenie. Proste, każdy

wesoła kuchnia
Chłodnik Rodziny Podlasków. 152

Chłodnik Rodziny Podlasków. Chłodnika robić nie zamierzałam. Botwinki nie mam, lato za zimne, poczekam na wyjazd do Polski i obiadki mojej Mamy. Już ona ma swoje

dolcevitainmykitchen
Placki z kalafiora 121

mąki, po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszaj dokładnie, a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca, dodaj jeszcze nieco mąki pszennej. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i kładź je na patelni, ugniatając z góry i formując paluszki. Placuszki smaż do czasu, aż się pięknie zrumienią z każdej strony, potrwa to kilka minut. Placuszki podawaj z kwaśną(...)gęstym jogurtem typu greckiego. Posyp je posiekaną dymką, idealnie pasuje do placuszków. I tyle, to bardzo proste i szybkie danie! I jeszcze zajrzyj do: –  kopytka ruskie –  pierogi ruskie – kotlety ruskie Artykuł Placki z kalafiora pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 104

Pierogi ugotowane, polane zeszkloną cebulką - pycha . U mnie tradycyjnie nadzienie to grzyby z kiszoną kapustą ale tu oczywiście można wszystko zrobić wg własnego uznania. 2 szkl.mąki około 1 szkl. ciepłej wody 1 łyżka  oleju lub rozpuszczonego masła szczypta  soli dowolne nadzienie Mąkę przesiać do miski, wsypać sól  wlać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić(...)miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkloną cebulką

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki "ruskie" z dynią 289

Pierogi ruskie to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Każda ich ilość znika u nas w oka mgnieniu. W trakcie lepienia pierogów zawsze stwierdzam, że będziemy je jeść przez co najmniej  tydzień, po czym wieczorem okazuje się, że nie ma już ani jednego. Ich przygotowanie nie jest jakoś bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne. Naleśniki wypełnione pierogowym farszem(...)mniej pracochłonna wariacja na temat popularnych "ruskich", a smakują zacnie. Farsz wzbogaciłam dynią, bo jesienią przemycam ją gdzie się da:) Do  naleśnikowego ciasta trafiła kurkuma, która zaliczana jest do najzdrowszych przypraw świata. Ten żółty proszek słynie między innymi z silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych, warto więc wzbogacać nią posiłki, szczególnie w okresie jesiennych przeziębień. Składniki: Naleśniki: 300 ml mleka

Smakowity Blog Kulinarny