Łatwiejsze i szybsze do zrobienia niż pierogi. Tortille domowego wyrobu, miękkie i elastyczne jak naleśnik. W przeciwieństwie do sklepowych, nie zawierają całej gamy sztucznych składników. I są trzy razy tańsze. Skrzydełko, czy nóżka? – to klasyczne pytanie przy dzieleniu niedzielnego kurczaka. I trzeba dodać, że właściwie zadane, bo oszczędzamy w ten sposób pieczone piersi kurczaka, które zamiast natychmiastowej konsumpcji warto(...)wyrabiają domowe tortille codziennie, tak jak nasze mamy lepią pierogi, to nie może być trudne! Potrzebny jest tylko dobry przepis. Z naszym na pewno Wam się uda. Nasz sprawdzony przepis na domowe tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena dla 2 osób: ok. 17 zł Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki (2 miarki albo 480 ml) 3/4 szklanki
Niedzielny kucharzUwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny i roboty przy tym sporo. I sezonowość też stoi na przeszkodzie. Ale jeżeli zrobimy większą ilość i zamrozimy, świat stanie się fajniejszy! Ale pozostają jeszcze kwestie finansowe. Polskie jagody do tanich owoców(...)odkształcić się przy cienkim cieście. Jeżeli chcecie aby wyglądały równie ładnie jak dobrze smakują, zróbcie troszkę grubsze ciasto. Uwaga, budzą podobnie jak te tradycyjne. Składniki: 500g mąki 350-400ml gorącej wody 4 łyżki oliwy z oliwek 300g borówki amerykańskiej Jogurt naturalny ew. cukier trzcinowy do posypania Sposób przygotowania pierogów : Borówki myjemy i przerzucamy
Słodkie PrzyjemnościKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 300g mąki pszennej 3 łyżeczki masła 3 jajka 100ml zimnej wody szczypta soli do ciasta 3 łyżki oliwy i łyżeczka soli do wody, do gotowania
W garach u GosiSzukając wczoraj w Internecie jakiegoś pomysłu na obiad przypadkowo trafiłem na przepis na labneh. Ponieważ w Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku
Smaczna PyzaZnakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę
Stare GaryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Lubicie takie placuszki? Ja bardzo Plasterki jabłek usmażyłam w cienkim, lekko chrupiącym cieście, które wyszły rewelacyjnie. W sam raz na
Marta GotujeJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały(...)przyprawy wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę naleśnikową. Na patelni rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy na kawałki i zanurzamy w cieście, a następnie ostrożnie kładziemy na patelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno
Emskie Smakiwiele to zdało J Z tego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru
Wanilia i Kardamonruszenia. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. W mącę zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i roztopione masło, wymieszać i zagnieść ciasto. Dłonie posmarować olejem i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż ciasto przestanie się kleić do rąk. Miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wkładam do nagrzanego do 40 stopni piekarnika(...)trzy części i uformować trzy kulki. Wyrośnięte ciasto poskładać kilka razy tak, jak jest pokazane na wideo i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Następnie ponownie odgazować ciasto, podzielić na trzy równe części, uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 5- 10 minut. Blat podsypać mąką, kawałek ciasta rozciągnąć dłońmi formując placek. Na środek placka wyłożyć nadzienie
Smaki Arminepierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego(...)ciasto łączymy (ja wyrabiam ręką) do momentu uzyskania elastycznego ciasta, podsypując, gdy ciasto klei się do rąk i naczynia. Ciasto wałkujemy niezbut cienko , wycinamy koła większa szklanką. Na każde koło kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia. Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :) Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów
CynamonemPoOczachskładniki: 500 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie
Domowy Smak JedzeniaDuże pierogi z piekarnika, to doskonałe w przygotowaniu danie, jak nie ma zbyt dużo czasu. -- Skład farszu: ugotowana kasza 2 torebki po 100g, boczek 250g, cebula 1, czosnek 3-5 z., przyprawy ziołowe...sól i pieprz do smaku, zielenina, jajko. Boczek smażymy na złoto brązowo i wystudzony dodajemy do reszty przygotowanych w misce(...)składników, całość mieszamy. -- Ciasto: 500 g mąki, jajko, 1 szkl. ciepłej wody, łyżeczka soli, łyżka papryki i majeranku. Całość wyrabiamy razem na jednolitą masę, jak wychodzi za miękkie dodajemy 2-3 łyżki mąki. -- Potem dzielimy na części i wałkujemy na grubość 3-5 mm. Następnie wycinamy bulionówką kółka i napełniamy farszem. Posklejane pierogi układamy na blachę i smarujemy
chleba naszegolinię. Niestety naczytałam się na wielu stronach, forach internetowych, że mąka żytnia nie chce się sklejać, a dodawanie większej ilości mąki z kolei sprawia, że ciasto jest twarde. Dlatego pomyślałam o maślance, która zmiękcza ciasto, które staje się mięciutkie, lekkie, pyszne i łatwiejsze w "obróbce". Spróbowałam iiii wyszły wprost przepyszne ! Naprawdę polecam! Przy lepieniu pierożków, również nie było żadnych problemów(...)maślankę jednocześnie formując ciasto. W sklepach można spotkać maślanki o różnej gęstości, dlatego nie należy wlewać od razu całej ilości, bo może się okazać że wystarczy odrobina mniej. Ciasto musi być zbite, lekko klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką). Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka
Tradycyjna Kuchnia