Składniki (na 36 pierogów): ∙ 3 szklanki mąki pszennej ∙ 30 g świeżych drożdży ∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka ∙ 1 łyżeczka soli ∙ 18,5 łyżeczki cukru ∙ 2 łyżki oleju ∙ 36 dojrzałych śliwek ∙ 18 kostek mlecznej czekolady ∙ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól(...)łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego
Gocha gotuje!dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Na niewielkiej patelni(...)cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu
Passions hobbies lifeniej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki). Na kółka nakładamy jagody i sklejając ich brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z paroma kroplami oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około
Qchnia po prostuRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy: -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę(...)barbecue i dokładnie mieszamy. Farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto, jak na sakiewki z kaszanką. Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki. Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego
Maminek kulinarnyjaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto(...)wegetariańskie słodkości ! Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Pizzerinki na serku wiejskim Paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Sernik tradycyjny pieczony Bounty w słoiczkach przepisu Veganbanda
WegePrzepispełni. Tym razem nasze dłonie dorwały się do wiśni. Poprzednio zrobiliśmy z nich zupę owocową , czas więc na drugie danie – pierogi z wiśniami . Z dodatkiem roztopionego masła bardzo szybko zniknęły z naszych talerzy. Składniki na pierogi z wiśniami 2 szklanki (300 g) mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody łyżeczka masła 1 łyżeczka soli(...)stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, przed nałożeniem nadzienia delikatnie je porozciągać, na środek wyłożyć wiśnie, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej
niecodziennikparybakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto: 500g mąki pszennej, 2 jajka, sól, około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić kopczyk, wbić jajka, rozbełtać nożem z mąką. Powoli dolewać wodę. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać paski szerokości około 5 cm. Nadzienie: 200g(...)kilka cm na wyciętym pasku ciasta, przykryć drugim paskiem, docisnąć i wycinać kwadratowe pierożki. Brzegi docisnąć widelcem. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos: szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej), sól, pieprz, łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną
Z miłości do słodkościpierogów? Myślę, że takich osób jest bardzo mało. Pierogi są jednym z tych dań, które zależnie od farszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli(...)masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową i zlepiamy brzegi (zadanie to można sobie ułatwić używając jak w moim przypadku foremki). Pierogi wrzucamy do osolonej gorącej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy
Kuchenne aromatyGreckie łódeczki z pomidorami i serem. Edyta Guhl. Witajcie, dzisiaj zapraszam Was na greckie łódeczki z nadzieniem z suszonych pomidorów i sera. Przepis znalazłam na blogu
dolcevitainmykitchenDzisiaj zapraszam na pierogi leniwe z mąki orkiszowej bez jajka. Są naprawdę przepyszne! W dodatku jest to szybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier(...)brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich zrolować, a następnie nożem podzielić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć
Trufelkowociasta bananowego, które przygotowałam już w 3 różnych odsłonach (znajdziesz je tutaj ). Wilgotne ciasto bananowe, z dodatkiem aromatycznych przypraw korzennych, polane miękką masą czekoladową.. już Wam ślinka cieknie? Opcjonalnie możecie dodać kawałki czekolady i/lub orzechów, a także przełożyć ciasto marmoladą lub powidłami. Jak kto lubi Zobacz również więcej pomysłów na przepisy świąteczne ! Przepis na piernik bananowy Składniki NA CIASTO(...)Więcej pomysłów na ciasta bananowe Ciasto bananowe z kruszonką Czekoladowe ciasto bananowe Chlebek bananowy Ciasto bananowe z polewą serową Przepisy na ciasta bananowe znajdziesz tutaj Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki
WegePrzepisktóre jechaliśmy w sobotę z bratem do sklepu mojej mamy. Zupa pomidorowa z lanym ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać(...)takie zwykłe drożdżówki! Są wyjątkowe nie dlatego, że włożyłam całe serce w ich przygotowanie, ale też dlatego, że połączyłam w nich właśnie te ulubione smaki dzieciństwa – puszyste ciasto drożdżowe, słodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni
Ostra na Słodkolepiej :) SKŁADNIKI: ciasto: 1 kg mąki, 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 200 g suszonych podgrzybków, 1 cebula, 4 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, Przygotowanie: Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem(...)następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka. Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy
Aga w kuchnimiski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki na około 3 minuty aby się dobrze skleiły. Następnie nakładamy farsz i sklejamy pozostały brzeg tortilli. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, z jednej i drugiej strony. Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami. Pierogi
Kulinarne Fantazje Marioli